Jaki samochód dla "babci"

06 Sie 2009, 17:00

kupisz nową mazde 3 za 40 tyś? corolla E12 nie jest juz produkowana z tego co wiem
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

06 Sie 2009, 17:56

no wlasnie to ma byc auto nowe i tak wogole Astra III jest chyba niewiele mniejsza od Octavii wiec raczej tez odpada
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Sie 2009, 20:11

A no tak, zapomniałem, że ma być z salonu.
No to OK:
4. Odradzam auta z salonu :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Sie 2009, 22:13

zgadzam sie że octavia to naprawde bardzo dobre auto. Babci polecałbym toyotę yaris d4d 90koni. Przyśpieszenie rewelacja a turbodoładowanie robi rzeczywiście swoje. Samochod mały s8prawny a przedewszystkim bez awaryjny.

[ Dodano: Czw Sie 06, 2009 22:21 ]
zgadzam sie że octavia to naprawde bardzo dobre auto. Babci polecałbym toyotę yaris d4d 90koni. Przyśpieszenie rewelacja a turbodoładowanie robi rzeczywiście swoje. Samochod mały s8prawny a przedewszystkim bez awaryjny. W szkole nauki gdzie skonczyłem auta miały 2 lata i zrobione ok. 150tysięcy km a wiadomo kobiety zacierały silnik, sprzęgło, skrzynie psuły a były jak nowe naprawde. Sami instruktorowie sie dziwili i dlatego radzili nawet mi to auto. A mialem przyjemnosc jechac d4d 90 koni jakiego nie ma w szkolach jazdy to auto z turbodoładowaniem pruło jakby miało z 120koni na tone wagi a spalanie zamyka w 6litrach ;p bylem opór zdziwiony

[ Dodano: Czw Sie 06, 2009 22:22 ]
a jesli wyglad i wyposażenie to suzuki swift super wyposażony za 48tysi jest 96koni. Daje nieźle, prowadzi się rewelacyjnie. Mój kumpel nim jeździ i przyznam że bardzo przyjemne auto i ja osobiście wolałbym je o wiele bardziej od yarisa jednak dla babci kupiłbym yarisa. Będzie bardzo zadowolona
KamilMilkowski
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

07 Sie 2009, 08:44

Dzięki Dishman!
Za odpowiedź do której chciało Ci się przyłożyć, ąle nie do końca :cry: Popatrz na zakres cenowy, którym dysponuje. Wszystko co zaproponowałeś to conajmniej o połowe więcej niż chciałabym wydać. Zdaję sobie sprawę, że za te pieniądze musi być coś mniejszego (ciasnego), wiem, że jak przesiądę się z Octavii to będę kląć na początku, ale przyzwyczaję się. Wcześniej jeżdziłam Fabią 1 i nie najgorzej ją wspominam. Może do niej wrócę? Podoba mi się też Nissan Micra.
Czujnik parkowania mam ale tylko z tyłu (niestety nie montują z boku :wink:)
Sasia
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

07 Sie 2009, 17:06

Sasia napisał(a):Popatrz na zakres cenowy, którym dysponuje. Wszystko co zaproponowałeś to conajmniej o połowe więcej niż chciałabym wydać. Zdaję sobie sprawę, że za te pieniądze musi być coś mniejszego (ciasnego), wiem, że jak przesiądę się z Octavii to będę kląć na początku, ale przyzwyczaję się. Wcześniej jeżdziłam Fabią 1 i nie najgorzej ją wspominam. Może do niej wrócę? Podoba mi się też Nissan Micra.

Auta przeze mnie podane, a będą to wersje 3-letnie jak najbardziej mieszczą się w Twoim zakresie cenowym.

Jeżeli jednak Tobie przeszkadza szerokość auta i potrzebne są czujniki po bokach, to nawet auto klasy B niewiele zmieni. Pod względem szerokości nie są to tak duże różnice.
Corolla od Octavii II jest węższa, ale nie na tyle, aby było to bardzo odczuwalne. Odczuwalny może być brak dużego kufra z tyłu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Sie 2009, 17:56

no duzej szerokości w autach nie ma co najwyżej może być krótszy tył i przód auta, tutaj w gre wchodz zatem tylko segment B
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

10 Sie 2009, 19:57

G. Punto ma kiepska widocznosc do tylu, manewrowanie jest łatwe ze wzgledu na city.
Polecam pomoc dobrego negocjatora i wizyte w salonie Skody/VW/Seata: brand ten sam wiec za Octavie daja uczciwe pieniadze i ubezpieczenie do nowego auta+1-2% rabatu.
Nowa Fabia(design nieciekawy, ale samochod naprawde przyzwoity i znacznie mniejszy niz Octavia)
Nowa Ibiza(tu z wygladem juz duzo lepiej, technika ta sama)
Nowe Polo(to gwarancja ze auto bedzie swiezo wygladac przez dłuzszy okres czasu)
Cenie autka z grupy VAG, ale nie jestem ich fanatycznym zwolennikiem- poza tym jezdzac Octavia przyzwczailes sie do wskaznikow, przelacznikow- zmieniajac na auto jedno z wymienionych przeze mnie nie bedziesz potrzebowala czasu na nauke obslugi wycieraczek :mrgreen:
Pozdrawiam
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

13 Sie 2009, 23:14

no dokladnie Grande ma kiepska widocznosc do tylu a manewrowanie poprostu cudo wlasnie dzieki city (podwojne wspomaganie),a silniczek jak cichutko pracuje mmm wiem bo mialem do czynienia z tym autkiem i musze powiedziec ze oprocz tej widocznosci rewelka ale ja rowniez wzial bym pod uwage cos z segmentu Skoda VW albo Seat
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012