Jaki samochód dla "babci"

06 Sie 2009, 11:53

Witam!
Od roku jeżdżę Octavią2 1,6 benzyna. Niestety co raz bardziej przekonuję się, że to samochód za duży dla mnie. Jeśli chodzi o komfort i wygodę jazdy to ok., ale wjazd do garażu, jazda po mieście czy parkowanie (zwłaszcza) to dramat. Myślałam, że może się przyzwyczaję, nauczę, ale nie :cry: . Postanowiłam zmienić samochód na mniejszy. Teraz moja prośba doradźcie co kupić. Warunki:
1. nowy (z salonu)
2. mniejszy ale 5drzwi(ew.4), tak żebym czasem mogła bez problemowo zabrać gdzieś wnuki
3. ekonomiczny ( Octavia 10 litrów w mieście – trochę za dużo)
4. niezawodny ( nie cierpię odwiedzać mechaników)
5. cena: sprzedaję Octavię i za to kupuję nowy.
Proszę o poradę. W miarę szybko, bo boję się, że w końcu coś zahaczę i auto straci znacząco na wartości. ;)
Sasia
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

06 Sie 2009, 12:11

pierw sie musisz dowiedzieć ile bedziesz miała kasy ze sprzedaży tej octavi popatrz na otomoto za ile takie chodzą
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

06 Sie 2009, 12:29

Mam nadzieję, że uda mi się sprzedać go za ponad 40tyś. Ale na nowy to może przeznaczę w granicach 40tyś (nich zostanie na rejestrację i ubezpieczenie)
Sasia
Nowicjusz

06 Sie 2009, 12:53

moze cos z segmentu Fiata??
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
sam mialem pare razy okazje przejechac sie wlasnie takim Puntek i musze powiedziec calkiem pozytywne autko
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Sie 2009, 13:20

Tylko nie Panda! Miałam okazję pojeździć nią trochę. Strasznie kiepskie. Punto nie znam.
Sasia
Nowicjusz

06 Sie 2009, 13:30

to proponuje Punto do miasta i dla kobiety bedzie wsam raz
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sie 2009, 14:02

skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Sie 2009, 14:08

Ford Focus proponuję
Orzeszek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Malopolska

06 Sie 2009, 14:17

Może też skoda tylko, że fabia. Jeśli octavie kupiłaś w salonie to na drugi samochód od tego samego dealera możesz dostać jakiś nieduży rabat.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

06 Sie 2009, 14:21

Nowego forda focusa nie dostaniesz za 40 tyś tylko za 51 tyś zresztą to nie jest małe auto
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Sie 2009, 14:57

Coś Panowie mało konkretni :???: Myślałam, że ktoś powie: to lub to. Sama znalazłam kilkanaście modeli, które wchodzą w grę, ale nie wiem na co się zdecydować (oporócz koloru :wink: ). Potrzeba mi handlowca z jajami :oops: , który namówi mnie na konkretny model.
Sasia
Nowicjusz

06 Sie 2009, 15:22

przedstawiliśmy ci kilka modeli wartych zainteresowania ale ostateczna decyzję musisz podjąć sama, ja osobiście wybrał bym fieste bo mi sie to auto podoba ale może sie podobac co innego
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Sie 2009, 15:33

Sasia napisał(a):Sama znalazłam kilkanaście modeli, które wchodzą w grę, ale nie wiem na co się zdecydować

a co konkretnego znalazlas??
od siebie jeszcze Hyundai Getz
Skoda Fabia
Ford Fusion
ale ja i tak pozostaje przy swoim czyli Punto i popieram przedmowce wybor czy tak i tak bedzie nalezal do Ciebie
Barol
Awatar użytkownika

06 Sie 2009, 16:10

Hyundai i30
Peugeot 206
i Punciak
ralf1990
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

06 Sie 2009, 16:48

Ale kaszany kobiecie proponujecie :mrgreen:
1.Jeżeli masz problem z parkowaniem, to zamiast sprzedawać auto (a Octavia II to nie jest zły samochód), może warto zainwestować w czujniki parkowania? Tył obowiązkowo i ewentualnie przód. Parkowanie na czujnikach jest bardzo proste.

2.Jeżeli jednak koniecznie chcesz auto zmienić na mniejsze, to pytanie jak bardzo. Octavia to kompakt, tylko, że z rozbudowanym bagażnikiem. Mniejsze auto chociaż tego samego segmentu to np. Opel Astra III, Mazda 3, Toyota Corolla E12. Te auta nie mają po prostu tak dużego kufra.
Jeżeli zejdziesz na jeszcze mniejsze auta, np. Fiat Grande Punto, VW Polo, Seat Ibiza, Opel Corsa, to możesz być mocno rozczarowana ich ciasnotą. Co z tego, że będzie zwrotne, skoro komfort jazdy dużo (naprawdę duuuużo) niższy, a i plecaki wnuków mogą się nie pomieścić.... .

3.W przypadku nowego auta i ekonomii, pojawia się problem silnika. Benzyna, benzyna+LPG, czy diesel? Jeżeli robisz do 10 tys. km rocznie, to nie ma większego sensu wydawać więcej pieniędzy na diesla, bo to Ci się nie zwróci.
Jeżeli nie lubisz mechaników, to nie polecam też instalacji LPG. Co jakiś czas trzeba ją regulować, a niewyregulowana instalacja sprawi, że auto traci moc i zwiększa spalanie, dochodzą do tego niezbyt kosztowne awarie. Jeżeli nie umiesz sobie sama z tym poradzić, to będziesz musiała jeździć po mechanikach.

Podsumowując ja polecam Ci takie auta: Mazda 3, Toyota Corolla E12, Opel Astra III. Przy niskich przebiegach benzyny bez LPG, a przy wyższych diesla.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika