Jaki Samochód dla małej rodziny do miasta za 70 000 zł?

14 Cze 2015, 10:24

Cześć Wszystkim.
- Szukam samochodu dla małej rodziny 2+ małe dziecko.
- budżet to 65-75 tyś( warunek, auto musi być z salonu.. Chyba, że nic nie znajdę, to wybiorę rynek wtórny.
Informacje:
Samochód potrzebny do miasta 80/20 rocznie robię około 10 tyś km.
Raczej segment C ( odpadają Suv-y, kombi i vany) myślałem o segmencie D, jednakże ceny i koszt utrzymania nie dla mnie.
Samochód powinien być dynamiczny,może być turbo benzyniak bagażnik w miarę duży, wnętrze przestronne.
Spalanie z racji tego że chce dynamiczny silnik to:
do 9 l w mieście.

Nie wiem czy wszystkie parametry podałem. dziękuje z góry
Krupas
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 07 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: civic IX
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

14 Cze 2015, 11:42

Krupas napisał(a):Spalanie z racji tego że chce dynamiczny silnik to:
do 9 l w mieście.

to się wyklucza

Typami ode mnie są:
- Kia Cee'd
- Hyundai i30
- Ford Focus
- Mazda 3
- Honda Civic
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Cze 2015, 11:57

Dziękuje za odpowiedź..
Z tej listy interesuje mnie ford focus eco boost... boje się trochę koreańców, choć wiem, że jakość się poprawiła.

co do spalania, te fordy z turbo w katalogach mają fajne spalanie, dlatego też napisałem, że 9l na 100 i przy spokojnej nodze.
Krupas
Nowicjusz

14 Cze 2015, 12:11

Takie małe spalanie to przy ekonomicznej jeździe tylko. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Cze 2015, 12:16

Jeżdziłęm civicem IX i spalanie było 9,5 l w mieście.. także większego problemu nie ma.

Bardziej myślę jak się pomieścić w kompakcie. niestety mondeo jest za drogi:)
Z tych wszystkich polecanych, jeszcze mazda była ciekawa, ale bagażnik ma mniejszy niż focus, a poza tym, z dobrym silnikiem kosztuje bardzo dużo.
Krupas
Nowicjusz

14 Cze 2015, 12:47

Krupas napisał(a):boje się trochę koreańców, choć wiem, że jakość się poprawiła.

to tracisz, bo wcześniej miałem 16 letniego Hyundaia Accenta, którego ojciec kupił nowego w salonie i nic się nie działo z nim. Teraz ma drugiego - dokładnie ix20 - i też nic się z nim nie dzieje. Auta są proste jeśli chodzi o konstrukcję i dzięki temu trwałe. Nie ma małych wysilonych silniczków, które ledwo dociągają do końca gwarancji - inaczej zbankrutowaliby przez długą gwarancję. W dodatku są bardzo dobrze wyposażone i przestronne w środku także się pomieścisz. Taki Cee'd kombi nie głupio wygląda więc może warto jednak na nie zwrócić uwagę. Jedyne co to zawieszenie nie zachęca do sportowej jazdy ale silniki też nie są jakieś mocarne. W mocniejszych wersjach turbo jest już lepiej jeśli chodzi o prowadzenie.

Do katalogowego spalania dolicz ze 2l ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akcesoria zimowe – wyposaż swoje auto!
    Mróz potrafi naprawdę narobić sporo szkód, jeżeli chodzi o wygodę i komfort jazdy zimą. Na pewno nieraz musiałeś rano wstawać wcześniej tylko po to, by odpowiednio przygotować Twoje auto do jazdy. Na szczęście ...

14 Cze 2015, 20:06

Hyundai i30 fajny, tylko mało dynamiczny.
Krupas
Nowicjusz

14 Cze 2015, 21:10

Może astra:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

14 Cze 2015, 21:16

niestety albo dynamiczny albo oszczędny ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Cze 2015, 21:20

dynamiczny do średniego spalania 8l no chyba jest to możliwe, przy spokojnej jeździe. dynamiki to bufor bezpieczeństwa.
polaryzacja w motoryzacji nie musi być aż tak skrajna.
Krupas
Nowicjusz

14 Cze 2015, 22:08

Niezła dynamika+ oszczędność=civic 1.8 jak dla mnie :)
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

14 Cze 2015, 22:11

ja proponuje peugeot 5008 ;) bardzo przestronne auta i niezle wyposazone, np solar dach:)

ewentualnie Astra J
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2006

14 Cze 2015, 23:04

W ogóle to dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi, jeździłem wlasnie civiciem więc nie chce kupować tego co już miałem, chociaż uważam, że to świetny samochód.
sprawdzę astrę.
Krupas
Nowicjusz

15 Cze 2015, 16:11

Witam,
stoję przed podobnym wyborem. Również mała rodzina 2+małe dziecko. Zbliżony budżet, ale bardziej mi po głowie chodzi diesel ze względu na częstsze podróżowanie w trasie niż w Twoim przypadku (u mnie będzie jakieś 60/40 na korzyść trasy).
Obecnie jeżdżę 407SW 2.0 benz. + LPG, ale ma już on swoje lata i strach takim jechać w Europę :)
Moi dotychczasowi faworyci:

- Kia Carens - chwalone na forach (również na tym), przestronne, wygodne, dobre wyposażenie za rozsądne pieniądze. Silniki niezawodne, długa gwarancja (nie obejmująca wszystkiego, ale to co najważniejsze i drogie w naprawach już tak). Minusem jest...wygląd i trochę mała dynamika.

- Civic Tourer - potężny bagażnik, niezawodna, nowa konstrukcja. Łandne, dość dynamiczne. Silnik 1.8 benz (diesle niestety sporo droższe) sprawdzony, bardzo ekonomiczny jak na benzynę. Ładny :). Minusem jest cena no i nie wiem jak z wygodą i głośnością w trakcie jazdy - jeszcze nie byłem na jeździe testowej. Nie wiem czy silnik w razie czego dobrze toleruje gaz.

-Auris hybryda touring sports - w mieście spalanie lepsze niż diesle. Wysoka kultura pracy silnika, dobra dynamika. Bezawaryjność. Dość pojemny bagażnik. Wchodzi nowa wersja i nie ma jeszcze dokładnych cen - jest promocja w przedsprzedaży na 79.900 ale nie wiadomo co dokładnie za tą cenę. Minusem jest wysokie spalanie na autostradzie (prawie jak benzyna...). No i to, że nowych jeszcze nie ma :)

- Hyundai i40 - tu już budżet trzeba naciągnąć (zwłaszcza na diesla). Zalety podobne jak w Carens - te same silniki zresztą. Jest chyba najładniejszy. Zapewne też najlepiej wyciszony i komfortowy (w końcu to segment D). Ale ta cena...

- Astra kombi z fabrycznym LPG - poprawne auto, ogromny plus (przy obecnych cenach LPG) - fabryczna instalacja. Muszę się jeszcze nim przejechać, żeby wyrobić opinię. Trochę przestarzała stylistyka - niedługo wchodzi nowa wersja, ale może dzięki temu będą promocje obecnych...

- Mondeo - poprzednia wersja ponoć udana. O obecnej niewiele można przeczytać. Ładne :)

Nie wiem na ile pomogłem, ale również będę wdzięczny za podpowiedzi w swojej sprawie ;)
mesiash
mesiash
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź