Witam,
stoję przed podobnym wyborem. Również mała rodzina 2+małe dziecko. Zbliżony budżet, ale bardziej mi po głowie chodzi diesel ze względu na częstsze podróżowanie w trasie niż w Twoim przypadku (u mnie będzie jakieś 60/40 na korzyść trasy).
Obecnie jeżdżę 407SW 2.0 benz. + LPG, ale ma już on swoje lata i strach takim jechać w Europę
Moi dotychczasowi faworyci:
- Kia Carens - chwalone na forach (również na tym), przestronne, wygodne, dobre wyposażenie za rozsądne pieniądze. Silniki niezawodne, długa gwarancja (nie obejmująca wszystkiego, ale to co najważniejsze i drogie w naprawach już tak). Minusem jest...wygląd i trochę mała dynamika.
- Civic Tourer - potężny bagażnik, niezawodna, nowa konstrukcja. Łandne, dość dynamiczne. Silnik 1.8 benz (diesle niestety sporo droższe) sprawdzony, bardzo ekonomiczny jak na benzynę. Ładny
. Minusem jest cena no i nie wiem jak z wygodą i głośnością w trakcie jazdy - jeszcze nie byłem na jeździe testowej. Nie wiem czy silnik w razie czego dobrze toleruje gaz.
-Auris hybryda touring sports - w mieście spalanie lepsze niż diesle. Wysoka kultura pracy silnika, dobra dynamika. Bezawaryjność. Dość pojemny bagażnik. Wchodzi nowa wersja i nie ma jeszcze dokładnych cen - jest promocja w przedsprzedaży na 79.900 ale nie wiadomo co dokładnie za tą cenę. Minusem jest wysokie spalanie na autostradzie (prawie jak benzyna...). No i to, że nowych jeszcze nie ma
- Hyundai i40 - tu już budżet trzeba naciągnąć (zwłaszcza na diesla). Zalety podobne jak w Carens - te same silniki zresztą. Jest chyba najładniejszy. Zapewne też najlepiej wyciszony i komfortowy (w końcu to segment D). Ale ta cena...
- Astra kombi z fabrycznym LPG - poprawne auto, ogromny plus (przy obecnych cenach LPG) - fabryczna instalacja. Muszę się jeszcze nim przejechać, żeby wyrobić opinię. Trochę przestarzała stylistyka - niedługo wchodzi nowa wersja, ale może dzięki temu będą promocje obecnych...
- Mondeo - poprzednia wersja ponoć udana. O obecnej niewiele można przeczytać. Ładne
Nie wiem na ile pomogłem, ale również będę wdzięczny za podpowiedzi w swojej sprawie