Jaki samochód dla świeżego?

09 Sty 2025, 19:46

Witam, jako iż mam umówiony egzamin praktyczny, tak wie jeszcze nie zdany, to rozglądam się już za pierwszym samochodem. Budżet mam ograniczony, coś koło 4-5k i to chciałbym się zmieścić by już moc jechać, chociaż celuje do 3k by mieć ten 1 tyś zapasu. Wiem, OC itd. ale będzie na mamę i to ogarniemy.

Do czego mi potrzebny? Głównie dojazd do pracy, 20km w jedną stronę i co 3-4 dni wyjazd na jakieś 70km w jedną stronę. Tak to jazda po mieście. Też by się tak nie wlókł, mało palił i był tani w utrzymaniu, wiem że pewnie się to wszystko wyklucza ale może coś się znajdzie..
Chciałbym też coś w nim podłubać, coś popodkrecac by dać mu trochę mocy jeszcze, wizualnie troszeczkę go podrasować. Na co zwracać uwagę? Jakie silniki? Jakie marki?
Kiedyś pytałem na innym forum dostałem takie odpowiedzi:
Golf 4 1.6, 1.9 TDI/sdi
vw polo
seat ibiza 
hyundai getz
Skoda fabia 1 lub 2
Mazda 3 ale tylko benzyna 1.6 lub 2.0. 
Opel corsa 
marcinektcz
Nowicjusz

09 Sty 2025, 19:51

marcinektcz napisał(a):Na co zwracać uwagę? Jakie silniki? Jakie marki?

Na stan techniczny, długość opłat, ewentualne wymiany drogich podzespołów, stan tarcz hamulcowych, stan opon, czy są dwa komplety itd. Ogólnie wszystko co sprawi, że będziesz musiał do tak starego gruza dołożyć dużą część jego wartości. Marka i model nie mają większego znaczenia :ok:

marcinektcz napisał(a):Chciałbym też coś w nim podłubać, coś popodkrecac by dać mu trochę mocy jeszcze, wizualnie troszeczkę go podrasować.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Sty 2025, 20:23

marcinektcz napisał(a):Budżet mam ograniczony, coś koło 4-5k i to chciałbym się zmieścić by już moc jechać, chociaż celuje do 3k by mieć ten 1 tyś zapasu.

marcinektcz napisał(a):coś popodkrecac by dać mu trochę mocy

Hmmm tu jest rycerz mocy. Trzeba się tylko skupić :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

09 Sty 2025, 20:34

marcinektcz napisał(a): jeszcze, wizualnie troszeczkę go podrasować
O tutaj jest pole do działania . Wymyć , wypolerować . papierkiem ściernym pomiziać rdzę i pędzelkiem zaprawić .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2025, 21:16

Haha dobra, to zostańmy przy doborze, jaki silnik ogólnie? Diesel czy benzyna?
marcinektcz
Nowicjusz

09 Sty 2025, 21:30

Po pierwsze primo.
Wybierz popularny model, żadnych wynalazków.
Punto, Astra, Lanos na czarnych tablicach od jakiegoś dziadka, to byłby rarytas.
Po drugie primo.
Ma jeździć, skręcać i hamować
Po trzecie primo.
Najlepiej jakby nic poważnego nie odpadało w czasie jazdy=klamki, wycieraczki i tym podobne duperele mogą odpadać :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limuzyny - przegląd polskiego rynku
    Nawiązując do wydarzenia które dzisiaj się rozpoczyna to limuzyna Donalda Trumpa jest już w Warszawie i budzi na pewno nie małe emocje nie tylko miłośników motoryzacji. Ten opancerzony samochód wyposażony ...

09 Sty 2025, 21:44

marcinektcz napisał(a):Diesel czy benzyna?
tak jak koledzy wcześniej napisali - to, co znajdziesz blisko siebie w lepszym stanie, bez konieczności napraw za 1/3 wartości (czy też jej przekraczania), czyli coś z w miarę dobrymi oponami, z progami i podłogą. Lepszy będzie "awaryjny" ale zadbany Fiat czy Renault, niż "pancerny" VW, czy inny Mercedes w stanie musisz dopłacić na szrocie, bo nie ma podłogi.

Napisz skąd jesteś, czasem jakis mocarz coś znajdzie na OLX. Ew wrzuć coś od siebie, zrugamy Cię, że wybierasz się z misją na słońce :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Sty 2025, 21:55

Pszczółki Pomorskie
marcinektcz
Nowicjusz

09 Sty 2025, 22:06

marcinektcz napisał(a):Na co zwracać uwagę? Jakie silniki? Jakie marki?

może za te 4k jakiegoś golfa 1,9/90 znajdziesz
ale to nie budżet na te autka.
Masz na fb wiele grup z tymi autami, popatrz poszukaj często ludzie sprzedają za groszę ale stan bywa różny.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017