Jaki samochód do 10 tysięcy do przewozu psów?

24 Sie 2017, 09:25

Hej! :)
Przymierzam się do zakupu pierwszego auta, budżet to tak do około 10 tys zł.
Samochodem głównie będę podróżowała ja + pasażer i obecnie 2, a w przyszłości 3-4 psy średniej wielkości. Psy będą w atestowanych klatkach w bagażniku, ewentualnie w miejscu wyjętych tylnych siedzeń, także w klatkach.
Zastanawiam się, czy lepszym wyborem będzie kombi(rozważam Opla Astrę, Volvo V40 jednak tutaj boję się o wysokość ubezpieczenia, Skodę Fabię, Golfa), czy lepszy będzie dostawczak np. Berlingo I generacji, bo II to już nie mój budżet :D
Auto na gaz, bo będę biednym studentem, a jednak planuję trochę jeździć po Europie i różnica w kosztach jednak jest :D
Szukam czegoś w miarę mało awaryjnego i taniego w utrzymaniu, ale też wygodnego i żeby w crash testach wypadało dobrze :D
Co byście polecili? Może jeszcze coś innego niż wymieniłam?
Ilu max letni gaz warto rozważyć i jakie silniki powinny być ok a jakie nie w poniższych modelach ew innych modelach których nie wymieniłam?

1. [link do oferty na Olx wygasł]

2. [link do oferty na Olx wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
klaudiax
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 2015
Auto: Nie mam

24 Sie 2017, 12:08

Bardziej uderzałym coś pokroju berlingo, meriva,zafira. Dużo kilometrów planujesz robić?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Sie 2017, 12:37

Meriva nie ma dość małego bagażnika?
Codziennie będzie to ze 20km plus w weekendy z 800 tak ze dwa razy w miesiącu, już bardzo uśredniając :D
klaudiax
Nowicjusz

24 Sie 2017, 12:55

Nie wiem jakie będą miały wymiary te klatki, napewno bedzie w merivie krótszy ten bagażnik ale za to wyzszy. Przebiegi będą spore więc rozważał bym diesla. W tej cenie takie duze kombi to bedzie Mondeo mk3 z tym że Ford w dieslu to słaby pomysł.
Z diesla to bym polecił
Opel Combo 1.3 bardzo ekonomiczne i trwałe auto mocy za wiele nie ma ale spalanie może zejść poniżej 5 litrów
Skoda Octavia tez ma dość duży bagażnik
Renault Kangoo 1.9 DCi
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Sie 2017, 13:37

Dzieki za obszerna wypowiedź, ale ja szukam gazu :)
A odnośnie klatek to nie będą wysokie tzn mieszczą się na luzie w kombi, więc koniecznie nie potrzebuje wysokiego samochodu :) A czytałam gdzieś, że w oplu astrze fajnie gaz się spisuje, stąd uderzyłam w kombi, ale nie znam się na samochodach i chce już wstępnie odrzucić słabe oferty, żeby jak z najmniejsza liczba samochodow jechać na przegląd :)
klaudiax
Nowicjusz

24 Sie 2017, 15:02

No to z benzynki
Astra
Mondeo
Focus 1.6 lub 2.0
Octavia 1.6 Mpi
Toyota Avensis 2.0
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy warto inwestować w ubezpieczenie AC?
    Wielu kierowców wychodzi z założenia, że obowiązkowe ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zupełności im wystarczy. Polisa OC jest zatem w wielu przypadkach jedynym zabezpieczeniem dla kierowcy oraz jego pojazdu. ...

24 Sie 2017, 16:14

Dzięki :) a czy któregoś opla z linków powinnam już na wstępie odrzucić?
klaudiax
Nowicjusz

24 Sie 2017, 17:07

Szczerze? Jedynie dwójkę można obejrzeć ale wiedz że silnik lubi olej,pierwszy od handlarza za niską cenę,trzeci to Astra H a do 10k o niej zapomnij.

Tutaj ciekawa Astra co prawda jak już pisałem silnik który lubi olej ale wygląda bardzo obiecująco i opis ogłoszenia w miarę przyzwoity.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Sie 2017, 18:46

Dzięki, sprawdzę ta Astrę na pewno :D
A teraz głupie pytanie, ale zupelnie w temacie nie jestem i wolę tutaj się dowiedzieć niż szukać po Googlach w niesprawdzonych źródłach - co w praktyce oznacza, że silnik lubi olej - zwiększa to prawdopodobieństwo jego usterek? Jak wpływa to na samochód, koszty jego utrzymania i jazdę?

I czy polecilbys ewentualnie coś innego w gazie niż Astra? :)
klaudiax
Nowicjusz

24 Sie 2017, 20:33

Koszty utrzymania rosną, bo trzeba dolewać czasem nawet 1l/1000km, a że olej kosztuje 10x więcej niż litr paliwa to wychodzi całkiem sporo.
Ponadto odkłada się nagar w silniku i zalega więcej produktów spalania w układzie wydechowym/katalizatorach.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Sie 2017, 21:31

A jaki inny samochód byś polecił? Kombi, minivan lub dostawczak, byle w tym przedziale cenowym i żeby gaz dobrze tolerowało :)
klaudiax
Nowicjusz

24 Sie 2017, 22:08

Zafira 1.8
Części śmiesznie tanie a auto ze względu na swoją prostą budowę praktycznie bezawaryjne
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Sie 2017, 22:15

A może Zafira? Ta wygląda ciekawie,przebieg raczej autentyczny,silnik dobrze przyjmuje gaz,opłaty z przeglądem do przyszłego roku,dwa komplety opon i ładnie się prezentuje.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Sie 2017, 23:04

A myślicie, że ile tys km będzie w stanie przejechać jeszcze ta Zafira? Bo widzę, że gaz ma już 5 lat i ten przebieg strasznie duży, chociaż z 2 strony wiem, że masa aut też taki może mieć, tylko cofnięty... Ale wcześniej jej nawet nie rozważałam, a spoko wyglada(tylko tego przebiegu się boje :( ) i słyszałam, że Zafiry podobno szybko rdzewieja
klaudiax
Nowicjusz

24 Sie 2017, 23:15

No tak lepiej wygląda 180tys na liczniku jak 370tys.. :roll: szczerze wolisz mieć skręcony przebieg niż oryginalny? 370tys to jeszcze nic,te silniki spokojnie zrobią 500-600tys a nawet więcej przy odpowiednim traktowaniu.
Druga sprawa gaz,5lat to tak dużo? Rzadko idzie dostać auto z wmiare świeża instalacją (rok czy dwa) a jak pooglądasz pare tych perełek to sama zauważysz że większość jeżdzi już 8-10lat na gazie..

Kolejna sprawa rdza,no dobra Opel lubi rudą (nie wypowiadam się już na temat mojej Corsy bo mimo 22lat jest mega zdrowa) ale jak buda i spód jest zdrowy to jeszcze długo pojeżdzi a zawsze można jej zrobić konserwację i mieć spokój na dłuższy czas.

Teraz tak narzekasz na Zafirę a Astra wcale taka super też nie jest gdyż rdza też ją lubi (tylne nadkola i progi szybko lecą).
Barol
Awatar użytkownika