Nowe auto, budżet 80-90 tys. PLN

26 Sie 2017, 17:50

Witam,

potrzebna porada, na razie wybór auta do jazd próbnych. Więc zacznijmy ogólnie od wymagań:
-auto min.kompaktowe,
-4/5 drzwi, kombi lub hatchback z ustawnym bagażnikiem,
-cena 80-90 tys. PLN,
-preferowane jakiś kredyt niskich rat itp. czyli wysoka wpłata własna (20-30%), niska rata miesięczna (48 rat), z gwarancją odkupu przez dealera,
-przebiegi: min.25tys./rok, ale skoro auto będzie nowe to może wyjść nawet 30-40 tys.,
-na co dzień dojazd do pracy 17km w jedną stronę (jedno rondo i światła, po 2km wjazd na drogę ekspresową, dalej 15km ekspresówką),
-min. dwa razy na miesiąc trasa 2x100km, raz na miesiąc-dwa trasa 2x530km plus do tego wyjazdy wakacyjne,
-preferowana skrzynia automatyczna (ale nie DSG, wtedy już lepiej manual).
-auto będzie garażowane (garaż podziemny, nieogrzewany).
-wymagania co do wyposażenia: aut.klimatyzacja tak, nawigacja - niekonieczna, chyba, że będzie mała dopłata, systemy wspomagania - niepotrzebne, jedyny mile widziany to czujnik martwego pola, mile widziane czujniki parkowania - tył.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Sie 2017, 19:32

Ossy napisał(a):preferowane jakiś kredyt niskich rat itp. czyli wysoka wpłata własna (20-30%), niska rata miesięczna (48 rat), z gwarancją odkupu przez dealera,

Sam nie brałem takich kredytów, ale gwarancja odkupu to raczej nic dobrego, żaden dealer nie zaproponuje Ci tyle ile dostaniesz na wolnym rynku. Żona brała teraz Vitarę i sami sprzedaliśmy 5-cio letnią pandę 3tys drożej niż oferował dealer Suzuki. Nie wiem też, czy przy takiej gwarancji nie ma limitu km.
W tej chwili najbardziej korzystny jest leasing, ale wiadomo, że nie każdy ma taką możliwość. Słyszałem też o leasingu konsumenckim, ale dokładnie się tym nie interesowałem-może warto sprawdzić.
A kredyty tzw. niskich rat też należy dobrze prześwietlić, bo dealerzy często albo mają niskie ceny aut, ale pod warunkiem, że bierzesz z ich drogim kredytem, albo odwrotnie tani kredyt na drogie stosunkowo auto :mrgreen:
A co do auta to są jeszcze u dealerów hondy civic kombi, ze starym dobrym 1,8 i-VTEC, albo jakieś demo CVR, czy Outlander :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

26 Sie 2017, 19:48

Jeśli szukasz nowego auta, które dodatkowo chcesz później oddać to nie ma sensu zgłębiać się w jakiekolwiek techniczne aspekty. Idziesz na wycieczkę po salonach, jeździsz czym się da i bierzesz to co najbardziej Ci się podoba.
Osobiście zacząłbym od mazdy 3 (jeśli hatchback), i40 wagon, avensis, civic'a.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Sie 2017, 20:04

Czy auto będę chciał oddać? Niekoniecznie, możliwe że je wykupię, ale skoro dealer gwarantuje odkup to jeśli auto będzie źle się sprawować to nie będę musiał się męczyć z odsprzedażą (chociaż wiadomo, że wolałbym sam je odsprzedać).

CVR czy Outlander odpada od razu ze względu na wysokie spalanie.
Ciekawy jest nowy Civic.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Sie 2017, 20:15

Tylko nowy civic w twoim budżecie ma r3 1.0 :/
"-przebiegi: min.25tys./rok, ale skoro auto będzie nowe to może wyjść nawet 30-40 tys.",
A na takie przebiegi, to ja chyba bym wolał coś sprawdzonego.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

28 Sie 2017, 14:33

Cześć,

jak chodzi o te kredyty niskie raty, to prawdopodobnie mocno w wyborze marek będzie Cię limitował warunek 4 lata i 40 tys. przebiegu.

Da się w VW Easydrive (Golf?).

Opel Drive Plan - max 3 lata / 40 tys rocznie.
Ford Multiopcje - 30 tys. dla benzyn, 40 tylko dla diesli.

Nie wiem jak w Honda Car Plan (da się 4 lata, ale nie wiem jak przebieg) i Toyota SmartPlan.

Na Francuzach masz bardzo dużą utratę wartości więc pojawia się kwestia opłacalności.

Kruczków jest masa. Od wyceny, przez podejście do zużycia (czy jest normalne, czy ponad), ceny przeglądów (BARDZO różne), cena ubezpieczenia i czy da się zewnętrzne, ubezpieczenie GAP, itp. Generalnie z tego rozeznania wychodzi, że dość ciekawą kalkulacją jest Opel Drive Plan. Więc może Astra na 3 lata? I zmieścisz się w budżecie i koszt jest rozsądny w stosunku do innych marek.
emesio
Obserwowany

Auto: Mazda 6