Jaki samochód do 12-15 tysięcy ?

20 Gru 2010, 20:44

Witam !

Noszę się z zamiarem zmiany auta, ale mam kilka pytań, które nie dają mi spokoju.
1) Jaki rodzaj paliwa: benzyna, gaz, ropa ?
2) Jeśli gaz to czy kupić samochód z założoną instalacją gazową, czy w benzynie i samemu zainwestować w instalacje ?
3) Jaką markę polecacie ?
Ja osobiście myślę nad:
- Golfem IV
- Passatem b5
- Audi a4
- Volvo V40
- Saabem 93.
Mich@ł
Nowicjusz

20 Gru 2010, 20:56

Ile rocznie robisz km??
Gaz najlepiej jest zalożyć samemu,przynajmniej wiesz co masz.
Osobiście z całej listy wybrałbym A4.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Gru 2010, 20:56

Zadajesz lamerskie pytania strasznie. Napisz może jakie przebiegi chcesz robić rocznie, na jak długich odcinkach, do czego ma być auto i czego od niego oczekujesz to wtedy coś sensownego da się napisać. Pytanie o rodzaj paliwa w takiej formie to tak jakbyś pytał masło, czy margaryna, a może masmix.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

20 Gru 2010, 21:29

Rocznie robię coś około 15-20 tysięcy. Co do odcinków to zależy czasami 200km dziennie a czasami 20 wszystko zależy od potrzeb. Auto ma mi służyć do dojazdów do pracy i jazdy codziennej. Czego oczekuje od auta ? Jak najmniejszej awaryjsności. i to chyba na tyle ;)
Mich@ł
Nowicjusz

20 Gru 2010, 21:34

Skoro tak to polecam Ci PB albo PB z LPG jeżeli ma być taniej. Tutaj w grę wchodzi A4 (z tych, które wymieniłeś), jego wadą jest dość delikatne i drogie w naprawie przednie zawieszenie. Dobrą alternatywą w tej cenie będzie E36. Możesz też pomyśleć o jakimś Japończyku - tutaj Accord wydaje mi się ok. Jeździsz dość sporo, przy tym po trasach pewnie, więc klasa średnia chyba optymalna.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Gru 2010, 21:48

jiGsaw napisał(a): Tutaj w grę wchodzi A4 (z tych, które wymieniłeś), jego wadą jest dość delikatne i drogie w naprawie przednie zawieszenie.

No nie przesadzajmy, w najgorszym razie wytrzymuje ono nie mniej jak 60 tyś po polskich drogach, oczywiście mowa o zawiasach na oryginalnych częściach (komplet na przód ok 2000 zł). Więc mniej więcej dla autora to nie mniej jak 3 lata jazdy, więc myślę, że jak na trzy lata to te 2000 zł na porządne zawieszenie warto wyciągnąć i mieć spokój.
Wujek kupił A4 w ub. roku na wiosnę, jeździ nią do dziś bez grzebania w zawieszeniu ( zrobił ok 50 tyś) i póki co dalej ma się ono dość dobrze.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Gru 2010, 23:03

jiGsaw Proponujesz kupić takie A4 w benzynie , i samemu przerobić na gaz ? I tak w ogóle na gazie straci dużo mocy ? Orientujecie się może jak silniki w tych samochodach znoszą instalację gazowa ?

Pozdrawiam
Mich@ł
Nowicjusz

20 Gru 2010, 23:07

Dobrze zalożona sekwencja praktycznie nie spowoduje spadku mocy.Jeśli o mnie chodzi to ja bym kupił w benzynce i samemu założył gaz,zresztą wyżej już napisałem :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Gru 2010, 23:23

Mich@ł napisał(a):jiGsaw Proponujesz kupić takie A4 w benzynie , i samemu przerobić na gaz ? I tak w ogóle na gazie straci dużo mocy ? Orientujecie się może jak silniki w tych samochodach znoszą instalację gazowa ?

Pozdrawiam

Tak jest najlepiej. Dobrze zestrojona sekwencja powinna powodować spadek mocy nieodczuwalny (do 3%). Najlepiej samemu przerobić na gaz, silniki dość dobrze znoszą gaz, rzekomo nawet można śmigać tym z turbiną 1.8T (dobry silnik), czego nie można powiedzieć o 1.8 125km (paliwożerny i rozczarowuje osiągami). Jak dla mnie w przypadku benzyna + gaz to lepiej iść w E36, jeżeli diesel to może A4 1.9 TDI, ale u Ciebie diesel nie ma sensu za bardzo.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

21 Gru 2010, 00:42

nie no zamiast audi to wolał bym się rozejrzeć za golfem, w brew temu co piszą w internecie większości właścicieli sobie chwali. gaz w tej chwili prawie 2,5zł/l plus założenie sekwencji z 3tyś. nie wiem czy to się ci opłaci.
kafe466
Początkujący

Miejscowość: wawa

21 Gru 2010, 01:55

Mich@ł napisał(a):Witam !

- Golfem IV
- Passatem b5
- Audi a4
- Volvo V40
- Saabem 93.

Osobiście bym wybrał Golfa 1.4 w benzynie. Będzie najtańszy i najmniej zajeżdżony. Przy spokojnej jeździe spali max 7-8 litrów w mieście. W tej opcji darowałbym sobie gaz.

Passat B5 delikatne i drogie zawieszenie, wiem to z autopsji.

Będą to auta troszkę przechodzone. Jeżeli wygląd i prestiż auta nie ma dla Ciebie znaczenia wybrałbym Nubire 2.0 i zainstalował gaz (nic chyba się tak dobrze nie gazuje). Rozmawiałem z kilkoma mechanikami i taksiażami. Większość twierdzi że są dużo lepsze niż opinia o nich. Bardzo tani serwis. Większość ma klime.
1979
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

21 Gru 2010, 09:23

Tak tylko że Golf 1.4 ma ledwie 60KM które ledwo wystarczy po mieście a na trasie nawwet tira nie wyprzedzisz spokojnie.
Barol
Awatar użytkownika

21 Gru 2010, 14:08

75KM ma G4 ale to jakaś masakra jest :( I na pewno 7-8 nie spali tylko z dychę...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

21 Gru 2010, 14:34

Fakt,zapomniałem że mówimy o GIV.
Barol
Awatar użytkownika

21 Gru 2010, 14:48