VW Corrado vs Fiat Coupe

14 Gru 2010, 00:33

Witam mam pewien problem chciałbym kupić swój pierwszy samochód do 10tyś. lecz zastanawiam się nad dwoma: VW Corrado oraz Fiat Coupe. Corrado w silniku 1.8 16V lub 1.8 G60(słyszałem że silniki G60 są wadliwe) oraz Coupe w silniku 2.0 16V Turbo. Są to samochody z tej samej półki lecz nie wiem na który się zdecydować jeśli ktoś miał do czynienia z tymi autami proszę o ich ocenę oraz wady i zalety aut.
Ostatnio edytowany przez rostek, 14 Gru 2010, 12:00, edytowano w sumie 1 raz
rostek
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka
Auto: Volvo S80, 2.4i 170KM

14 Gru 2010, 11:05

Co do coupety to musisz pogadać z kolegą Daro20VT bo on miał i śmigal.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Gru 2010, 18:09

Ja ci powiem tak, że kuzyn mój posiada fiata barchettę z silnikiem 1.8 16v 136km ale jest to bardzo dobry silnik i wiem że występował on w coupe.ale silniki 3.0 sa naprawdę bardzo wytrzymałe, ogólnie to produkcja pinifariny więc jest super:)
MAXER93

14 Gru 2010, 18:18

widze ze chyba musze oblukac kilka for bo tutaj chyba nikt nie zna sie na samochodach sportowych...
rostek
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka
Auto: Volvo S80, 2.4i 170KM

14 Gru 2010, 18:28

Mówie Ci napisz do kolegi Daro20VT a on Ci co nieco opowie o Fiacie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Gru 2010, 23:51

Ponownie cześć. A więc tak jak pisałem wcześniej na PW tu napiszę ci podstawowe rzeczy, a jak zjadę do domu do pogadamy na gg.

A, więc tak. Masz do wydania 10 000zł. To suma, która akurat wystarczy na zadbany egzemplarz Fiata Coupe. Oczywiście mówię o wersjach wolnossących. Na Turbo nawet nie patrz, bo jeśli chcesz kupić 16VT to wydasz drugie tyle na jego remont. A o 20VT nawet nie ma co rozmawiać.
Fiat Coupe nie psuje się częściej jak inne marki, chyba ze winny jest temu właściciel!
FC jest bez wątpienia samochodem o naturze sportowej i jako taki wymaga więcej wkładu finansowego ,serca i cierpliwości. I przede wszystkim rozsądku… I sensownego mechanika, z którym jest ogromny problem... . Warto kupić np. Fiata za 8,500zł bo przy zakupie trzeba zrobić rozrząd i wymienić płyny, a czasem i zawieszenie i hamulce. Od razu uprzedzam, że wymiana rozrządu w FC nie jest prostą sprawą. Generalnie trzeba rozebrać poł silnika :mrgreen: . Nie chce nikogo zniechęcić do kupna Fiata Coupe, ale zanim to zrobisz zastanów się dobrze jaki Model oraz jaki Rocznik kupujesz
2.0 16V byłby dobrym rozwiązaniem w twoim przypadku. Są dość tanie w użytkowaniu i konserwacji.
Wszystkie, albo większość problemów z tymi autami , jest spowodowane przede wszystkim oszczędzaniem na częściach, oleju. Oraz ignorancji i nieumiejętnym eksploatowaniu auta.
Standartowo jest to auto dość dobrze wyposażone auto (klimatyzacja, wspomaganie, ABS, poduszka).
Także przemyśl sprawę, jakby co wal tutaj, ewentualnie na gg.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik kupującego #2 - Audi A4 B6 (2000-2004)
    Geneza Audi A4 o oznaczeniu producenta B6 wprowadzono do sprzedaży w 2000 roku jako sedan. W następnym roku dołączyła wersja kombi, a w 2002 roku kabriolet. Samochód dzieli wiele rozwiązań z poprzednim modelem o oznaczeniu ...

18 Gru 2010, 11:56

rostek napisał(a):widze ze chyba musze oblukac kilka for bo tutaj chyba nikt nie zna sie na samochodach sportowych...

Sportowe :lol: Sportowe to możę być GTi, M, AMG, Audi S, G60 to już pseudsportowe a takie motory to poprostu normalny silnik z Golfa w innym nadwoziu :wink:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Skrzynia biegów: Manualna

18 Gru 2010, 12:26

Jogi4x4 napisał(a):
rostek napisał(a):widze ze chyba musze oblukac kilka for bo tutaj chyba nikt nie zna sie na samochodach sportowych...

Sportowe :lol: Sportowe to możę być GTi, M, AMG, Audi S, G60 to już pseudsportowe a takie motory to poprostu normalny silnik z Golfa w innym nadwoziu :wink:

sporotowe nie sa(szczegolnie podstawowe silniki)ale wlasny styl maja i tu nikt nie ma watpliwosci.
FC przyciaga wzrok chyba bardziej niz Corrado, ale ja mimo wszystko wzialym to drugie- kanciasta linia, jakies bbs'y i gleba. Cos pieknego :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

18 Gru 2010, 22:28

Jak gleba i BBS'y to od razu pełen german style z pójściem w szerokość :mrgreen: Corrado fajene, w okolicy jest kilka ale karwa sami osiedlowi tiunerzy jeżdżą średnia wieku może 20l, felgi stalowe bo alusy za drogie a jak większe to kosz tobrej opony, ale strumienice i umcyk umcyk jest :wink: Mi się szczerze powiedziawszy bardziej Golf II na BBS'ach i z glebą podoba...i do tego ćwiek na feldze :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

18 Gru 2010, 23:08

Jogi4x4 teraz w mode weszły stalówki tzw szeroka stal zamiast alum.
Co do Corrado to u mnie po mieście jeżdzi fajne i co najlepsze jeżdzi nim kobieta.Foto na szybko znalezione w sieci

[link wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

19 Gru 2010, 08:39

Normalnej przyrdzewiałej z deka stalówki z Golfa nie nazwałbym szeroką stalą :wink:

[ Dodano: 19 Grudzień 2010, 07:40 ]
Z tym Golfem to przykład na przykład, bo Corrado chyba wychodziło na 15, a Golf na 14"
Jogi4x4
Stały forumowicz

19 Gru 2010, 18:28

A no chyba że tak.
Barol
Awatar użytkownika

21 Gru 2010, 16:41

I co autor tematu powie? Ewentualnie proszę jeszcze o jakieś pytanka to powiem wszystko co i jak, oczywiście co do Coupetki.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005