Jaki samochód do 35 tys. złotych

02 Maj 2015, 18:16

Witam, jestem nowy na forum to jak źle umieściłem temat to przepraszam.

Jestem chłopakiem w wieku 21 lat i mam zamiar kupić samochód ale w sumie nie wiem jaki, do dyspozycji mam około 35 tys.zł w gotówce ale jakbym dostał kredyt to myślę kupić coś do 50 tys.zł.
Pierwszą moją myślą jest skoda octavia II z 2010r 1.6 tdi w kombi lub golf VI z tym samym silnikiem też w kombi, ale ostatnio myślałem o kredycie i jakbym dostał to zastanawiam się nad passatem b7 1.6 tdi albo insignią 2.0 cdti 130 albo 160km. (insignie dałbym radę kupić bez kredytu)
Teraz pytanie, co byście wybrali pomiędzy ooctavią, golfem a insignią, i pomiędzy passatem a insignią (nowszą insignią).
Octavia jest taka zwykła ale dobre wrażenie sprawia, golf znowu fajnie z zewnątrz wygląda, a za insignią przemawia do mnie mocny silnik, passat znowu jest po całości fajny ale nie wiem czy 1.6 tdi nie jestza słaby do dynamicznej jazdy.
Głownie wymagam od samochodu żeby był bardzo wygodny bo będę nim jeździł z polski do irlandii 2x do roku i był dynamiczny i dobrze się trzymał w zakrętach bo mieszkam w irlandii i do pracy mam 30 km i zakręt na zakręcie
goalabek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 09 1993
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: nie mam

02 Maj 2015, 18:35

Odpuść sobie te auta co wymieniłeś z silnikiem 1.6 TDI bo jest dość awaryjny.
Insignia OK , tylko że budżet za mały (35k).
W tej cenie popatrz na mondeo mk4 z 2.0 TDCI 140 km , Accord 2.2 i-CDTI , Laguna III 2.0 DCI , C5 2.0 HDI.
Wszystkie te auta będą lepsze i mniej awaryjne niż te co podałeś.
Edit : Jeszcze możesz zerknąć na Alfe 159 2.4 JTD
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

02 Maj 2015, 18:41

Francuzy odpadają bo diesle to złomy i same problemy z nimi, moze sa wygodne ale nic poza tym, tdci forda nie wiem jak nowsze ale starsze miały bardzo duże problemy z układem paliwowym. A co z 1.6 tdi jest nie tak? Alfa to mi juz bardzo dawno po glowie chodzila i chodzi ale insignia tez jest fajna.
goalabek
Nowicjusz

02 Maj 2015, 18:46

Ja mogę dorzucić SAABa np 9-3 1.9 TiD, Fiat Croma 1.9 JTD, Opel Vectra 1.9 CDTI ([link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] // [link do oferty na Allegro wygasł])

Akurat ten DCI i HDI to udane silniki. - ale jak wolisz.

Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

02 Maj 2015, 18:53

Vectra mi się nie podoba, takie surowe wnętrze. Tak wolałbym coś żeby było nowsze z wyglądu i nie starsze niż 2010 rok.

Silniki może i dobre ale ogólne samochód francuzki to jedna wielka awaria, wiem bo wiele naprawialem i same nerwy przez naprawy
goalabek
Nowicjusz

02 Maj 2015, 19:20

goalabek napisał(a):Francuzy odpadają bo diesle to złomy i same problemy z nimi
powiedział ten, co chce kupić Golfa VI/Passata b7 :lol:
Prawda jest taka, że ten diesel zjada na śniadanie "trwałe" tedeiki :yes: radzę najpierw zaznajomić się z tematem a potem wypisywać takie brednie
Do tego w HDI jest ten "dobry" filtr cząstek stałych, bo nie musisz ganiać auta po trasie czy jechać do serwisu aby go oczyścić. Wystarczy co ok 120k km dolewać specjalnego płynu. Filtr ten nazywa się FAP
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Maj 2015, 22:14

tylko jak się sypią ogólnie samochody francuskie, o to mi chodzi. Nie jestem fanem tdi ani jtd ani hdi ani niczego, po prostu wiem jakie są nagminne problemy z francuzami, jak nie zawieszenie to coś tam z elektroniką. w niemieckich też się dużo chrzani ale z francuzami to naprawdę coś bez przerwy, wiem bo brat ma warsztat samochodowy i ma pełno renówek, i to same poważne roboty. z hdi to może trochę za ogólnie wziąłem bo myślałem bardziej o renówkach ale jak dla mnie to są za mało dynamiczne i mają miękkie zawieszenia

a co myślicie o astrze j 1.7 cdti kombi albo focus mk4 1.6 tdci kombi?
goalabek
Nowicjusz

02 Maj 2015, 22:23

Wypowiedziałbym się o Foce ale zostanie mi zarzucony brak obiektywizmu :wink:
Tak jeszcze do tych Francuzów. Renówki też zyskały na jakości. Sypiące się na potęgę auta to tak przed 2005r... Ew 1.5 dci niezależnie od wieku :mrgreen:
Jeden z forumowiczów ma C5 i nie powiedział na niego jeszcze ani jednego złego słowa :wink: no ale to już Twój wybór, nie mogę Ci nic narzucić. Jestem tutaj tylko ang podpowiedzieć :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

02 Maj 2015, 22:29

może i zyskały na jakości, ale tyle naoglądałem się renówek że zostawię ten temat, dodam tylko że w irlandii też nie mają dobrych opinii, szczególnie meganki i laguny. wypowiedz się o focusie bo bardzo mi się podoba i trochę się nad nim zastanawiam bo jest dosyć tani
goalabek
Nowicjusz

02 Maj 2015, 23:07

Za 35k będzie można myśleć o mk3 (raczej po flocie) ale ja wypowiem się o mk2 FL
Auto prowadzi się bardzo dobrze. Zawieszenie to kompromis pomiędzy trzymaniem w zakrętach a komfortem. Silnik jak na niską pojemność dynamiczny ( turbo ze zmienną geometrią; niestety droższe w regeneracji), mało pali, nie ma natarczywego dźwięku. Blacha nie gminę jak to miało miejsce jeszcze w wersji przed liftem, acz nie zawadzi skontrolować dolnych rantów drzwi. Wady? Na trasie wkurza brak 6 biegu, wyciszenie przy wyższych prędkościach też nie powala (w końcu to tylko kompakt). Szybko łuszczy się srebrna farba z przycisków climatrtonica. Wkurzające są też plastiki, z których wykonana jest dolna część kokpitu (twarde, łatwo się rysują). Na plus świetne audio Sony z auxem :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

03 Maj 2015, 11:15

Domyślam się ze za około 30 tys cudo nie będzie ale pod 40 tys myślę ze coś sensownego by się wybrało. A astra j 1,7 cdti? Brat mi mówi ze silnik jest bardzo dobry, bo w 2.0 często psuje się egr i zapychaja klapy dławiące a tu te usterki nie występują tylko 1.7 to trochę za mało w insigni
goalabek
Nowicjusz

03 Maj 2015, 11:50

mike1735 napisał(a):Jeden z forumowiczów ma C5 i nie powiedział na niego jeszcze ani jednego złego słowa :wink: no ale to już Twój wybór, nie mogę Ci nic narzucić. Jestem tutaj tylko ang podpowiedzieć :)

Jeśli mówisz o mnie to nie mogę powiedzieć złego słowa bo sprowadziłem sobie osobiście zadbany egzemplarz.
A nie od handlarza reno z 2010 roku za pół ceny nówka nie bita ;)
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

03 Maj 2015, 22:38

już postanowiłem, w sumie racja że za 35 tys focusa czy astre to mogę kupić "wyśmiganą" to postawiłem na fiata crome II 1.9jtd 150km albo bravo z podobnym silnikiem. Crome to do 30 tys spokojnie kupie a bravo też ale z silnikiem 120 km ale to by spokojnie wystarczyło do dynamicznej jazdy.

a co proponujecie w cenie do 50 tys? rocznik miniumum 2010 i coś w miarę dużego
goalabek
Nowicjusz