Samochód dla nowego kierowcy

02 Maj 2015, 00:06

Witam.
Chciałbym prosić o rade w sprawie kupna samochodu. Bedzie to moj pierwszy pojazd, takze wielkiego doswiadczenia w jezdzie nie mam ;)
Moj budzet chcialbym ograniczyc do 20k, jednak nie wiem czy warto kupowac samochod az za tyle biorac pod uwage, ze bedzie on pierwszy (chyba kazdy rozumie). Szukam samochodu, ktory bylby dosyc malo awaryjny, a czesci bylyby tanie, jednak zeby mial tez niezle osiagi.
Myslalem o samochodach takich jak: toyota celica 6/7, toyota avensis, renault laguna, seat toledo/cordoba, mazda 6, hyundai coupe, peugot 407, renault megane, chevrolet aveo/nubira, volvo s40/60, honda prelude... Moze jakoes bmw? Tylko sprawa wyglada tak, ze slabo sie znam na autach i nie wiem ktore sa warte uwagi.
Prosze jeszcze o opinie w sprawie mazdy rx8, jaguara s type, forda cougar'a oraz chevroleta camaro.
Ostatnio edytowany przez Nutter, 02 Maj 2015, 15:13, edytowano w sumie 1 raz
Nutter
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 04 2015
Auto: Nie mam

02 Maj 2015, 07:56

Nutter napisał(a):Myslalem o samochodach takich jak: toyota celica 6/7, renault laguna, seat toledo, mazda 6, hyundai coupe, peugot 407, renault megane, chevrolet aveo, volvo s40/60.. Tylko sprawa wyglada tak, ze slabo sie znam na autach i nie wiem ktore sa warte uwagi.
Prosze jeszcze o opinie w sprawie mazdy rx8, jaguara s type, forda cougar'a oraz chevroleta camaro.

Weź bardziej sprecyzuj swoje wymagania bo samochodu, które wytypowałeś to pomieszanie grochu z kapustą.
Tanie w utrzymaniu i camaro, rx8, jaguar ??? :shock: Zacznij myśleć, uwierz to na prawdę nie boli :yes: albo zamiast myślenia uruchom google zanim założysz kolejny temat i się trochę przygotuj.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

02 Maj 2015, 11:42

Na temat jaguara, rx8 i camaro prosilem jedynie o opinie odnosnie samochodu, bo ze sa drogie w utrzymaniu to doskonale wiem. Po prostu podobaja mi sie te samochody i rozwazam tez tama opcje aby poczekac i ewentualnie w przyszlosci zastanowic sie nad kupnem ktoregos z tej trojki.
Nutter
Nowicjusz

02 Maj 2015, 11:52

RX-8 zachowuje się jak dwusów, bo spala zarówno dużo oleju jak i paliwa. Chyba,że przejdzie remont to wtedy jest lepiej. Problem tylko w tym, że niewiele osób ogarnia temat remontu Wankla
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

02 Maj 2015, 14:06

mike1735 napisał(a):RX-8 zachowuje się jak dwusów, bo spala zarówno dużo oleju jak i paliwa. Chyba,że przejdzie remont to wtedy jest lepiej. Problem tylko w tym, że niewiele osób ogarnia temat remontu Wankla

Remont wankla to 9-14 tys zł niestety.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

02 Maj 2015, 15:07

A silniki wytrzymują 100-150tys od nowości póżniej remont.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czarny lód na drodze! - niewidzialne zagrożenie
    Choć trwa jeszcze jesień i w ciągu dnia często można cieszyć się słoneczną pogodą, noce bywają już chłodne. Wraz z pojawieniem się pierwszych przymrozków na drogach robi się niebezpiecznie – jezdnia może pokryć ...
    Jak często kierowca powinien badać wzrok?
    Jak często kierowcy badają wzrok? Zwykle, gdy ubiegają się o prawo jazdy. Później, jeśli na tym etapie nie stwierdzono wady wzroku, nie mają już takiego obowiązku i mogą bagatelizować nieostrość widzenia. Kierowcy ...

03 Maj 2015, 21:24

Odswiezam
Nutter
Nowicjusz