Jaki samochód do 5-6 tyś max (Który wybrać?)

14 Sie 2016, 17:32

Nie "gaz ważny" a legalizacja butli. W zeszłym tyg. kupiłem do siebie nową - razem z uszczelkami i przesyłką równiutkie 247 zł.
Jedź zobacz, nic nie tracisz. Za małe pieniądze ciężko o samochód tej wielkości innej marki.

Nie wiem co czytałeś o silniku w audi, ale zweryfikuj to jeszcze raz. To prosty benzyniak a jedyne czym różni się od "standardu" to liczba zaworów
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

14 Sie 2016, 20:42

Jade we wtorek zobaczyc tego Daewoo czy moglbys mike zadzwonic do gościa dowiedzieć sie wazystko na temat samochodu ja go we wtorek obejrze i powiedz mi czy warto to może go kupię juz we wtorek . duzo juz czytalem na temat samochodu i jest spoko spodobal mi sie i go kupił
xplosiv01
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 05 2013
Auto: Nie mam

14 Sie 2016, 22:10

xplosiv01 napisał(a):Daewooleganzy gosciu powiedzial tak:
Brak oznak korozji
Gaz wazny 2 lata (to chyba malo ? Czy dobrze )
Odpala bez wiekszych problemow ;D
Ubezpieczenie do konca roku
Przeglad do września
To juz sam nie wiem czy umawiac sie z nim czy raczej nie . co do reszty ogloszen ;D jeszcze zadzwonie o audi ale boje sie tego silnika bo podobno sa bardzo wadliwe i duzo jesli chodzi o naprawy.Seat juz sprzedany , a wiec zostało te reno i hyundai .Skad jestes mike i czy jest mozliwosc zebys pojechal ze mna obejrzec samochod oczywiscie z zaplata. A jak daleko mieszkasz to czy poszukalbys pewnego samochodu u siebie i ja po prostu przyjechalbym. Dzisiaj bylem na gieldzie nic ciekawego nje widzialem . oprócz fajnej vectry za 4 tys . ale jakis facet jak podszedlem juz ja ogladal i po jezdzie kupil

Gaz ważny 2 lata - i dobrze i źle. Gdyby był od 2 m-cy to by było źle, bo oznaczałoby nic innego jak spartaczoną robotę gazownika, źle dobrane podzespoły.. Tudzież został założony najtańszy gaz, w taki sposób, aby tylko sprzedać auto. Natomiast w drugą stronę fakt, że auto już jeździ trochę na gazie, a nikt nie zakłada go po to, aby auto stało na parkingu/w garażu. Jednak po tym co napisałeś gość wydaje się dość rozsądny i wie co sprzedaje,

Ja jestem z Zawiercia :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Sie 2016, 22:21

Ja bym Leganze odpuścił już jako model :yes: Mimo że to Daewoo to jednak nie zapomnij że to była kiedyś Limuzyna, więc nie licz na koszty utrzymania na poziomie Lanosa czy Astry F :roll:
Chyba że z pewnego źródła. Jak Daewoo to Lanos/Nubira. Ale Nubira tylko z 1.6, bo 2.0 ma badziewne panewki. Klęknięcie silnika 2.0 przyśpieszy złomowanie, bo kompletnie nie jest opłacalny kapitalny remont, zwłaszcza że zrobienie samej góry silnika to ~2 tyś zł :( Właśnie jednym z powodów dlaczego bym zrezygnował z Leganzy jest brak dobrych silników 8)
Piotrekcy
Początkujący

Zdjęcia: 0
Auto: Ford Focus mk1 FL/Nubira z LPG
Silnik: 1.4 75KM/1.6 106KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna

14 Sie 2016, 22:57

Bez przesady, to nie Mercedes, aby koszty były nie wiadomo jakie :roll:
Panewki można zrobić profilaktycznie za ~500zł
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Sie 2016, 23:08

mike napisał(a):Panewki można zrobić profilaktycznie za ~500zł

Chyba jak jesteś mechanikiem i idziesz po kosztach... Znajdź mi warsztat gdzie porządnie zrobią panewki w X20SED za 500zł :roll:
Sama góra to lekko 2 tyś zł, a co mówić robić jeszcze panewki? Proszę cie... :?
Ten silnik potrafi zrobić duży przebieg tylko wtedy gdy samochód był w dobrych rękach i dobrze serwisowany na olejach z górnej półki.
A zakup drugiego słupka kompletnie nie ma sensu. Słupki średniej kondycji chodzą po 1000zł + koszty przekładki, rozrząd olej, itp. i masz już ponad 2 tyś zł.
A Lanosie 1.5 8v porządnie górę zrobisz za ~1300zł, a problem panewek tam nie występuje.
Ja osobiście bym się nie pchał w Leganze, chyba że byłby to pewny samochód np. z rodziny, albo od dobrego znajomego. Ale jak wiesz Daewoo szybko upadło i w późniejszym czasie serwis tych samochodów strasznie kulał :roll:
Piotrekcy
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV
    Nowy Outlander PHEV nie jest tylko odmianą obecnego na rynku wariantu z silnikiem spalinowym, ani modelem demonstrującym potencjał technologii hybrydowej typu plug-in, ale kolejnym wcieleniem Nowego Outlandera – obok ...

14 Sie 2016, 23:29

Wszystko o czym piszesz to prawda, jest jednak kilka kwestii.
1. panewki to kwestia dbania, jak sam napisałeś. Znam osobę zadowoloną z... 1.5 dci, które też miało ten problem. Pytałem niedawno jak tam leci, w odpowiedzi zostałem poczęstowany przebiegiem 270k km na ori panewkach i wtryskach, jedynie raz regenerowane turbo. Clio II
2. DU to nie żaden Oltcit czy De Tomaso, aby po upadku były problemy z serwisem. Po pierwsze proste to jak budowa cepa, po drugie, sprzedało się tego mnóstwo. Koszty są niższe chyba tylko w Ładzie Niva
3. Zasadniczo z DU najtrudniej jest kupić Lanosa, ew Tico, które często jeździ po pizzeriach. Oglądałem w zeszłym roku kilka Leganz, jedną ew dla siebie, dwie z ludźmi w celu kupna i powiem Ci szczerze, że wszystkie trzy były godne uwagi. Na tyle, że nie zdązyłem zakupić "swojej", a dwie pozostałe poszły do tych, z którymi oglądałem auta. Analogicznie mniej więcej w tym samym czasie miałem do czynienia z kilkoma lanosami, które były wyheblone. Jeden sprzedawał kolega z komisu, który poszedł do jakiegoś ukraińca, który za kilka godzin go oddał, bo... zaczęły walić panewy. A jak już Ukrainiec oddaje auto z powodu stanu technicznego to oznacza, że jest bardzo kiepski :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Sie 2016, 23:50

mike napisał(a):3. Zasadniczo z DU najtrudniej jest kupić Lanosa, ew Tico, które często jeździ po pizzeriach.

Czy ja wiem. Dobry Lanos to min. 3500zł. 3800/4000zł to są kwoty za zdrowego Lanosa. Szukając tańszych cudów bym się nie spodziewał. Ciężko o zdrowe Tico, ale za to Tico kosztuje 1000-2000zł. Po 3000zł są igiełki :naughty: Ale kto da 3000zł za Tico? Na pewno nie ja :mrgreen:
Prawda jest taka że Lanos jest najmniej kłopotliwym samochodem z Daewoo :)
Proste zawieszenie (nie ma problemu z ciągle sypiącymi się tulejami wahaczy jak w Nubirze), proste hamulce (nie ma tarcz kotowniczych, których ceny są zaporowe), czy nawet wszystkie silniki w Lanosie są godne polecenia. Nawet jak przyszłoby ci robić remont silnika to nie zbankrutujesz. A sam samochód jest bardzo wdzięczny. Wiem bo miałem Lanosa :) Wbrew pozorom blacha w Lanosie jest całkiem dobra :) Moja Nubira była praktycznie całe życie trzymana w szkopie i to rzeczywiście widać po stanie lakieru. Nadkola, błotniki, podłoga, podłużnice itd. są idealne. Progi były wstawiane na wiosnę przez poprzedniego właściciela, ale były zrobione porządnie :) A co za tym idzie wszystkie Nubiry co są na sprzedaż albo mają progi do roboty, albo miały już robione. Innej opcji nie widzę :oops:
Swoją drogą trudniej jest kupić Astre F, niż Lanosa. Dwa razy podchodziłem do zakupu Astry F i za każdym razem były wielkie problemy z rdzą. A nawet nie zwracałem uwagi na te poniżej 3 tyś zł. Ale spokojnie. Z Golfem III jest jeszcze gorzej. Oglądałem takiego za 3600zł z legendarnym 1.9TDI i to było kompletne sito pod względem blacharki. A blacha jest dla mnie bardzo ważna. Bo remonty blacharskie są bardzo drogie. Mówię o porządnym usuwaniu rdzy, a nie o lataniu z pędzlem dookoła auta :)
Piotrekcy
Początkujący

15 Sie 2016, 00:12

W sumie każdy produkt DU jest kierowany dla innej grupy, także różnice są widoczne (mówię o rynku wtórnym).
Tico gdyby nie blacha byłoby idealnym autem :D nie psuje się mało pali, tanie w eksploatacji. Gdyby mi się trafiło w gazie to chyba bym się skusił, bo wyszło dojazdy do miasta, w którym bd studiować wyszły by mnie taniej właśnie w Tico, niż busem :shock:
Matiz trochę takie nie wiadomo co. Trochę ulepszone Tico, choć wg mnie gorsze. Blacha podobnie kiepska, jak dla mnie gorsze prowadzenie - jednak środek ciężkości wyżej. Trochu więcej miejsca. U mnie w rodzinie jeździli takim wozem w 4 osoby na mazury na wczasy :ok:
Lanos prosta sprawa - dojazdy do szkoły, pracy, turlanie się z pkt A do pkt B. 1.4 podobno słaby, a 1.5 ma jakieś problemy. W tej klasie doskwiera już brak wspomagania, choć da się bez tego żyć.
Nubira to auto do pracy w pełnym tego słowa znaczeniu.
Nie potrafię jednak sklasyfikować Leganzy :/

Jeśli jednak cofniemy się do czasów ich świetności to dość pocieszna jest myśl, że marka próbowała konkurować w segmencie premium :wink: mam tutaj na myśli Leganze i Chairmana
mike
Moderator
Awatar użytkownika

15 Sie 2016, 00:26

mike napisał(a):Matiz trochę takie nie wiadomo co. Trochę ulepszone Tico, choć wg mnie gorsze. Blacha podobnie kiepska, jak dla mnie gorsze prowadzenie - jednak środek ciężkości wyżej.

Matiz to średnia opcja. Pali więcej od Tico, a gnije chyba jeszcze bardziej :?
Do tego kosztuje tyle co Lanos :? Jak na miasto to wolałbym coś z segmentu B np. Corsa czy Fiesta i przede wszystkim Starlet :yes:
mike napisał(a):Lanos prosta sprawa - dojazdy do szkoły, pracy, turlanie się z pkt A do pkt B. 1.4 podobno słaby, a 1.5 ma jakieś problemy.

Jakie problemy? Ja miałem 1.5 8v i złego słowa nie mogę powiedzieć. 1.4 8v to tak naprawdę 1.3. 1.4 to nazwa handlowa. Na Ukrainie był sprzedawany jako 1.3 i nawet nazwa kodowa silnikowa mówi o tym że to jest 1.3.
Ale ten silnik się kompletnie nie nadaje do Lanosa. O ile masz golasa to na miasto wystarczy, to o ile trafisz takiego z klimą, to możesz zapomnieć o płynnej jeździe bez deptania i redukcji.
mike napisał(a):W tej klasie doskwiera już brak wspomagania, choć da się bez tego żyć.

Mój niestety był bez wspomagania. I głównie z tego powodu go sprzedałem. O ile na trasie wspomaganie jest zbędne, to na mieście czasami trzeba się wieszać na kierownicy manewrując pod sklepem :cry:
mike napisał(a):Nie potrafię jednak sklasyfikować Leganzy :/
Koreański połykacz kilometrów. Albo auto dla ludzi, którzy nie patrzą na markę tylko na to co oferuje dany model. Bo nie da się ukryć że Leganza w swoim budżecie zajmuje topowe miejsca pod względem oferowanego wyposażenia i komfortu.
Piotrekcy
Początkujący

16 Sie 2016, 16:15

I jak tam dzwoniles moze do niego bo zaraz bede jechal. Chyba :D bo nie odbiera ale umawialem sie z nim na 18
xplosiv01
Nowicjusz

18 Sie 2016, 18:33

Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze samochodu . Padło na daewoo leganze znalazlem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
wtedy sam zakladam instalacje gazowa . Czy moglby ktoś sprawdzić czy warto go kupic ?
xplosiv01
Nowicjusz

18 Sie 2016, 18:35

Ładna ta Leganza.
Wydaje się być uczciwy sprzedawca.
Kieł
Stały forumowicz

19 Sie 2016, 16:34

Coś tanio jak na taki stan..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

19 Sie 2016, 17:56

No to pomóżcie mi bo w jutro jade go obejrzeć i nie wiem jechać czy nie ? czy ktoś znajdzie jakas lepsza oferte tego samochodu jestem z Wrocławia ale mogę zawsze gdzies podjechac
xplosiv01
Nowicjusz