Jaki samochód do 5 tyś. zł z LPG

28 Paź 2014, 13:03

Witam serdecznie!
Nadszedł ten czas kiedy trzeba dokonać zakupu pierwszego samochodu!
Na imię mi Krystian, prawo jazdy mam od marca tego roku, jeździłem już samochodem i nabiłem już jakieś 1-2 tyś. km (audi A4 B6 1,9 TDI) lecz to samochód brata, a chciałbym się stać niezależnym i mieć własny samochód i właśnie dlatego zwracam się do was z prośbą o pomoc w dokonaniu wyboru samochodu.
Samochód ma być mniej więcej na 1 rok do 2 lat potem wymienię na coś innego lepszego.
Najlepiej jakby był z instalacją LPG.
I tak szukałem w tym segmencie cenowym i wpadły mi takie modele:

Audi 80 - ceny 3-6 tyś. zł przebiegi 250 -350 tyś.
Audi A4 B5 - ceny 5-6 tyś. zł przebiegi 300 - 350 tyś. i tu mnie bardzo zdziwiła taka niska cena czy to normalna cena jak na taki samochód?
Opel Vectra - ceny 4-5 tyś. przebiegi 250 - 300 tyś.

Głównie rozglądałem się za tymi samochodami, jakie wy byście polecali samochody z LPG i co myślicie o tych, które wymieniłem wyżej.

Pozdrawiam.
klopsman
Nowicjusz

Auto: Brak
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

28 Paź 2014, 13:21

W tej cenie lepszym wyborem będzie Vectra B, ewentualnie Audi 80, ale ciężko znaleźć egzemplarz bezwypadkowy. Daj sobie spokój z A4 w tej cenie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

28 Paź 2014, 13:57

Siema :)
pierwszy samochód jest zawsze dylematem, bo odłoży się trochę pieniędzy i chce się kupić swój pierwszy samochód ;)
ale wiedz, że to są koszta, a więc tak zwany pakiet startowy:
- rozrząd, ok 500zł,
- przegląd + gaz, ok, 160zł,
- filtry, ok 100zł,
- olej, ok. 100zł

taki pakiet startowy to ok. koszt 800zł.

wszystko zalezy od tego jakie masz fundusze oraz ile jesteś w stanie włożyć w samochód, bo przecież to jest skarbonka bez dna, jedno naprawisz, drugie się zepsuje, trzeba ciągle inwestować ;)

Audi 80 - dobra blacha, ocynkowana, więc rdza nie powinna łapać, tylko trudno znaleźć dobrze utrzymany egzemplarz.

Audi A4 możesz sobie odpuścić, bo nie wyrobisz na naprawy, same amortyzatory kosztują ok. 700zł, a do tego zawieszenie jest wielowahaczowe, więc koszty będą jeszcze większe ;)

-----------
Moim zdaniem powinieneś poszukać samochodu do 3 - 4 tysięcy oraz mieć na ten pakiet startowy, zrobisz większe naprawy, a później tylko wymiana świec, filtrów i frajda z jazdy, zależy kto jaki chce samochód ;)

Propozycje:
- Lanos,
- Astra I F,
- Punto II,
- Corsa,
- Civic VI,

Wszystkie samochody trudno znaleźć by nie były zajeżdżone, ale jak będziesz cierpliwy to może znajdziesz swój ideał, co będziesz dbał i piastował :P
eMrH
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Poszukiwane

28 Paź 2014, 17:15

Generalnie było mnóstwo tematów takich jak ten, wystarczyło poszukać :yes: stare prawidłowo mówi, że mając tak niski budżet kupuje się to, co jest w dobrym stanie i nie patrzy się na markę. Przebiegi też są mocno umowne, poza tym przebiegiem się nie jeździ.
Anyway a4 za taką kasę będzie błagać o litość przez złomowanie :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

28 Paź 2014, 19:22

mike1735 napisał(a):poza tym przebiegiem się nie jeździ.

Przebieg = zużycie które ma bardzo duże znaczenie :idea:
Oczywiście nie mówisz tu o stanie licznika (cofanego) tylko o tym ile auto rzeczywiście jeździło. A zatem mylisz pojęcia, gdybyś napisał że stanem licznika sie nie jeździ to bym się mógł zgodzić.
Obok przebiegu drugim ważnym wyznacznikiem jest sposób eksploatacji.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

28 Paź 2014, 20:42

Może jakiś Golf III w dieslu? W tym budecie będzie to full opcja a 1.9 TDI jest Ci już znane :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót z wakacji bez pośpiechu
    Nadszedł czas powrotu z urlopów. Jak zadbać o to, żeby bezpiecznie dotrzeć do domu? Przede wszystkim ważny jest brak pośpiechu i dostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. Najwięcej osób ...

28 Paź 2014, 20:45

klopsman napisał(a):Audi A4 B5 - ceny 5-6 tyś. zł przebiegi 300 - 350 tyś. i tu mnie bardzo zdziwiła taka niska cena czy to normalna cena jak na taki samochód?

Nie to nie jest normalna cena. Za tyle to możesz kupić co najwyżej audi 80. Audi a4 za 6000 zł może okazać się złomem.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

28 Paź 2014, 21:41

A może Peugeot 306? Za 5k kupisz już ładny egzemplarz z bogatym wyposażeniem (elektryka,klima,często trafia sie nawet skóra).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
link przykładowy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

28 Paź 2014, 22:02

krikus napisał(a):Przebieg = zużycie które ma bardzo duże znaczenie
Oczywiście nie mówisz tu o stanie licznika (cofanego) tylko o tym ile auto rzeczywiście jeździło. A zatem mylisz pojęcia, gdybyś napisał że stanem licznika sie nie jeździ to bym się mógł zgodzić.
Obok przebiegu drugim ważnym wyznacznikiem jest sposób eksploatacji.
Niby tak, ale nie do końca
Auto z przebiegiem 100k może być bardziej zużyte od tego, które ma 600k. Wszystko zależy od tego, jak kto o niego dbał i jak jeździł.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

28 Paź 2014, 22:58

eMrH napisał(a):wszystko zalezy od tego jakie masz fundusze oraz ile jesteś w stanie włożyć w samochód, bo przecież to jest skarbonka bez dna, jedno naprawisz, drugie się zepsuje, trzeba ciągle inwestować

Właśnie trochę nie sprecyzowałem moich funduszy :). Samochód chce kupić właśnie tak za 5 tyś +/- 500 zł + tak zwany ,,pakiet startowy".

mike1735 napisał(a):Audi A4 możesz sobie odpuścić, bo nie wyrobisz na naprawy, same amortyzatory kosztują ok. 700zł, a do tego zawieszenie jest wielowahaczowe, więc koszty będą jeszcze większe

Tak też myślałem, że cena 5 tyś za audi A4 jest bardzo podejrzana :).

Podam wam mniej więcej te oferty, które mnie zaciekawiły :)
1. [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
3. [link do oferty na Olx wygasł]
4. [link do oferty na Olx wygasł]
5. [link do oferty na Olx wygasł]
6. [link do oferty na Olx wygasł]
7. I tutaj poropozycja 80 w Dieaslu - [link do oferty na Olx wygasł]
klopsman
Nowicjusz

28 Paź 2014, 23:10

mike1735 napisał(a):Niby tak, ale nie do końca
Auto z przebiegiem 100k może być bardziej zużyte od tego, które ma 600k. Wszystko zależy od tego, jak kto o niego dbał i jak jeździł.

Otóż to. Przykład mojego kumpla, który ma Audi A4 B5 1.9 tdi Quattro z przebiegiem 450 tyś. I jest w tak idealnym stanie, że te same audiany z przebiegiem 200-300 tyś. przy niej wymiękają.
klopsman
Nowicjusz

29 Paź 2014, 07:27

Z tych które podałeś według mnie najlepiej wyglądają te dwa auta
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko temu napewno będzie brakować mocy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012