Jaki samochód do 7 tys. bez gazu

30 Mar 2011, 21:56

156 napisał(a):A poza tym z samego zdjęcia wiele powiedzieć nie można, nie zobaczysz tam spawów, złego spasowania, nie sprawdzisz nr kloszy, nie sprawdzisz szyb, nie zobaczysz jak wyglądają okolice prowadnic, nie poznasz zużycia elementów, nie sprawdzisz szczelności silnika, zużycia sprzęgła, nie zobaczysz ile razy auto było nieprofesjonalnie polerowane przed sprzedażą, ale cóż, widać jesteś tak dobry, że po zdjęciu wiesz wszystko, ot co, widzę, że dyskusja z Tobą jest bezcelowa. Pozdrawiam.

Panie znawco, mógłbyś przypomnieć mi jak osobiście sprawdzać te numery kloszy i szyby? Okolice prowadnic i spawy? Interesowałoby mnie to szczególnie w Vesi B, bo takowa się powyżej pojawiła w linku, a ja mam na podobną ochotę :)
kimkes
Początkujący

Miejscowość: skątowni
Auto: Vectra B 1.8 16V

30 Mar 2011, 21:59

U siebie w Golfie sam sciągałem wszystkie znaczki i mam kierownice z Golfa IV i to znaczy że mam bite auto?? :shock: ja szczerze przeglądając te linki też nie zauważyłem nic nie pokojącego a w samochodach siedze już hoho i troche.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

30 Mar 2011, 22:12

Zresztą każdy głupi wie że auto trzeba jechać obejrzeć w realu a nie wnioskować po fotkach,czasami auto na fotkach wygląda ładnie a w realu szkoda czasu.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Mar 2011, 22:49

Jeśli chodzi o spawy, to trzeba sprawdzić przednią maskę od spodu, spawy nie powinny być ciemniejsze od reszty karoserii, zwykle mają zaokrąglenie boczne (metoda proukcji jest podobna do hydroformowania), osoba, która widziała zwykłe spawy i spawy fabryczne, bez problemu to pozna. Czasem wymagane jest zdjęcie osłony spodniej maski przedniej (plastik lub przypięty materiał). Warto sprawdzić również miejsca spawów w klapie bagażowej, często wchodzą w okolice dachu, co świadczy o dachowaniu auta. Czasem również w miejscach spawania powypadkowego auta pojawia się dodatkowa odłażąca warstwa lakieru (nieudolne maskowanie naprawy) w samochodzie bezwypadkowym nie ma takiej możliwości.

Fabryczne klosze lamp mają oznaczenie marki (mały znaczek wytopiony w plastiku lub szkle) wraz z nr'em, na obu numery powinny być identyczne.

Jeśli chodzi o szyby, to trzeba zwrócić uwagę na producenta (różne marki i modele, różni producenci) natomiast na szybach są nr'y po ktrórych można poznać rok i zwykle miesiąc produkcji szyby. Wszystkie szyby fabryczne mają znaczek marki, choć szyby mogą być różnych marek np. boczne przednie sekurit, przednia i tylna guardian, albo analogicznie pilkington przednia, reszta sekurit itd. Natomiast wszystkie powinny mieć znaczek marki + numery z tego samego roku.

Jeśli chodzi o prowadnice to auto trzeba oglądnąć od spodu, i trzeba mieć jakieś pojęcie, żeby zauważyć "naprawiane prowadnice". Zwykle łatwo poznać to również po ustawieniu przedniej maski, różnica około 7-8mm w jej spasowaniu (odchylenie w prawo lub lewo) może świadczyć o przesuniętej prowadnicy. Przy oglądaniu auta na kanale łatwo rozpoznać wymienione prowadnice, gdyż zwykle ich wygląd odbiega od zużycia innych elementów auta.

Poza tym nigdzie nie napisałem, że wymienione klosze przednie (np. z powodu zużycia starych [kiepskiego stanu] ) muszą świadczyć o tym, że auto jest bite.
Jeśli chodzi o oznaczenia na klapie i masce, owszem, niektórzy je ściągają, ale zwykle podczas przeróbek, ewentualnie podczas mechanicznego polerowania karoserii technologią brylantową. Jednak jeśli auto jest "fabryczne" a to tak wyglądało, może (choć nie musi) świadczyć o jego powypadkowej przeszłości.

Jedyne co kategorycznie stwierdziłem i cały czas będę się tego trzymał to to, że w tej cenie auto z Niemiec z takim przebiegiem sprzedawane w tej cenie w Polsce to bujda i auto nie jest nawet warte oglądnięcia na żywo.
156

31 Mar 2011, 07:48

156, ja z bravo 3 lata temu dałem 6000 tysi... chodziły one wtedy po ok. 13 14 ... Przejeździłem tym autem spoooro i jeździłbym dalej ale jak zobaczyłem tą czerwoną Viki to się zakochałem i sprzedałem bravo... Więc niekiedy można trafić na okazję :D

P.S. Za bravo dostałem 8.5 tys zł a Viki kupiłem za 5900 :D
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2008

31 Mar 2011, 08:24

Sam kiedyś pisałeś, że Bravo kupiłeś jako uszkodzone po jakimś wypadku a sprzedałeś bo Ci się zawieszenie kompletnie posypało i nie chciało Ci się inwestować.
"Ja bravo sprzedałem tylko dla tego że miałem całe zawieszenie do wymiany... Fiat i polskie drogi równa się nieporozumienie ..."
i " Ja kupiłem delikatnie bitego fiata bravo auto nieziemsko zadbane z oryginalnym przebiegiem 66 tyś km pachniało nowością jeszcze w nim ... ale było najprawdopodobniej po jakimś małym karambolu bo uderzone było w prawy przód i prawy tył co ciekawsze uszkodzenia delikatne ale ściągało na prawo i nie można było zbieżności ustawić .... A niby taka delikatna stłuczka...."
Aha, i tu uwaga do wszystkich bo wiele osób nadal tego nie rozróżnia, 6000zł nie równa się 6000tys., często widzę ten błąd.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Żółta naklejka PLK PKP - krzyż św. Andrzeja
    Być może nie wszyscy wiedzą, że w roku 2018 PLK PKP zapoczątkowało akcję " żółta naklejka PLK " O co chodzi? O ważną rzecz, ratującą zdrowie a nawet życie. Jak wszyscy uczestnicy ruchu drogowego wiedzą, a przynajmniej ...

31 Mar 2011, 09:41

Jasiek90, wahacz był krzywy :D a nikt tego nie potrafił zdiagnozować :P przecież mogłem to zrobić ale jak zobaczyłem tą Vikunie to od razu ją kupiłem :D
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Rok produkcji: 2008

31 Mar 2011, 11:21

Ojciec który widział już niemało opowiadał mi raz że jego kumpel kupił za 1500zł Corse B z gazem w bdb stanie a ja do dziś mu nie wierze :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

31 Mar 2011, 13:27

no dobrze a teraz mam takie pytanie dotyczace gazu - jak Ople dokladnie Vectra B reaguje na gaz?
Ewelina1122
Początkujący

Miejscowość: Koszalin

31 Mar 2011, 13:33

Ludzie "gazują" takie auta i jeżdżą, ważne tylko, żeby instalacja była sekwencyjna.
156

31 Mar 2011, 14:02

Nie ma znaczenia marka, kolor i kraj pochodzenia, ale stan auta. Tak samo możesz wtopic 3000 w Hondę czy Seata, a przy autach z tej pólki cenowej jest to duże prawdopodobieństwo, ze połowa do wymiany.

Cordoba dla mnie nie jest dużym autem wiec nie wiem co to znaczy dla Eweliny duże Auto.

Hyundai Accent
AstraII
Może Corolla się znajdzie albo nawet Octavia w benzynie
Joter
Aktywny