Jaki samochód doradzicie ?

31 Sie 2008, 17:40

Chciałabym kupić samochód - dopiero zrobiłam prawo jazdy i chciałam przeznaczyć do 15 tys. na używany samochód bezwypadkowy. Najlepiej 4/5 drzwiowy, odnośnie reszty nie mam pojęcia jak się za to zabrać, oczywiście najlepiej żeby był ekonomiczny i żebym miała z nim jak najmniej problemów, bo jako kobieta raczej nie będę miała wiedzy i chęci, żeby przy nim kombinować cokolwiek :-) Czy możecie mnie jakoś nakierować na właściwy wybór ? Z góry dziękuję :-)
AniaB111
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław

31 Sie 2008, 17:58

ja mam do sprzedania a4 :D
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

31 Sie 2008, 18:06

Nie wiem jakie roczniki Cię interesują, ja bym zaproponował A3/golf/octavia, ew. jakiś japoniec. Jeżeli chcesz coś młodszego - większa szansa na trafienie bezwypadkowego egzemplarza to może jakiś hyundai?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Sie 2008, 18:08

rocznik nie mam sprecyzowany - im nowszy tym lepszy, ale myślę że starszy jak 10 lat nie wchodzi w grę ...
AniaB111
Nowicjusz

31 Sie 2008, 18:09

no to najlepiej astre albo focusa
golfa w tej cenie to tylko benzyniak :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

31 Sie 2008, 20:23

Pytanie po co Ci to auto? Ile masz zamiar robić km dziennie/miesięcznie. Czy potrzebny Ci duży samochód pokroju Octavii, czy wystarczy Ci samochód typu Opla Corsy?

Jeżeli robisz mało przebiegu to pewnie benzyna i tu albo decydujesz się na samą benzynę, albo na instalację LPG. Potrzebowalibyśmy troszkę więcej informacji na temat Twojego auta, bo samochodów dobrych na rynku jest sporo. Możesz kupić np. Octavię, ale pytanie czy taki spory samochód będzie Ci rzeczywiście niezbędnie potrzebny? Być może wystarczyłby jakiś mały japończyk.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Czy 10km/h wolniej robi rożnicę?
    Władze Francji zdecydowały o zmianie ograniczenia prędkości obowiązującego na drogach poza terenem zabudowanym. Kierowcy będą mogli poruszać się tam z prędkością 80 km/h zamiast 90km/h. Zmiana wywołała wiele kontrowersji, ...

31 Sie 2008, 20:49

Samochód miałby mi służyć do jazdy do pracy - jakieś 10 km dziennie w jedną stronę przez miasto oraz do jakiś wypadów rzadszych (średnio raz na miesiąc) - takich po kilkadziesiąt km za miasto :-)

Samochód na pewno nie jest mi potrzebny ogromny (tzn kombi), ale chciałabym mieć jakiś bagażnik, a nie całkiem ścięty tył, no i zależy mi na 4/5-drzwiowym.

Nie chciałabym też mieć problemów, jeśli trzeba by było coś naprawić, albo wymienić, czasem słyszy się, że jakieś części trzeba sprowadzać, albo że są drogie ... sama kompletnie się na tym nie znam ;-)

To chyba tyle ile potrafię powiedzieć na temat: co chciałabym ;-)
AniaB111
Nowicjusz

31 Sie 2008, 21:46

[link do oferty na Allegro wygasł]

coś odważniejszego

Trochę się uzbierało, ale myślę, że Ci to pozwoli sprecyzować wymagania ;)
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

31 Sie 2008, 23:18

Polecę zatem jakiegoś niewielkiego japońca w benzynce, ew. jakiś samochód z TDI.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

02 Wrz 2008, 18:35

zupazkota - te odważniejsze to niezłe, ale jednak wole standardzik jakiś, więc prędzej polecą te z pierwszej serii :-)
AniaB111
Nowicjusz

03 Wrz 2008, 14:14

Najbardziej poleciłbym Ci podróż na zachód ;)

W Niemczech dalej roi się od focusów (i innych szwabów) za pół darmo, nawet kolor możesz dobrać pod własne uznanie.
Na upartego nawet model po face liftingu kupisz ;)
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP