Jaki samochód kupić do 15 tys??

06 Lut 2015, 22:21

Cześć,

Chcę kupić samochód do 15 tys zł. To będzie moje pierwsze auto. Najlepiej jak najmłodszy rocznik. Zastanawiam się nad Focusem II, Peugeotem 407, Mazda III lub Fiatem punto. Wiem, że samochody z różnych beczek, ale akurat takie mi się podobają. Chciałbym, żebyście pomogli mi wybrać, któryś z tych lub może podali jakieś swoje propozycje. Dodam, że średnio interesuję się samochodami, więc piszcie wszystko, jaki silnik, który rocznik itd.

Z góry dzięki za pomoc :)
KP039
Nowicjusz

Auto: nie mam

06 Lut 2015, 22:30

Na focusa budżetu świetnego nie masz więc będzie to pewnie podstawa z początku produkcji z 1.6. Czy auto do miasta czy na trasy, bo jak do miasta to 407 bym odrzucił. Punto z racji tego, że mniejsze to raczej najgorzej wypadnie. A na maździe się nie znam więc zostawię innym szansę na wypowiedź. Podaj przebiegi roczne i do czego będzie używany
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

06 Lut 2015, 22:31

KP039 napisał(a):Najlepiej jak najmłodszy rocznik

dlaczego Polacy mają takie głupie podejście do kupna samochodu. Co niby daje rocznik? Polecam w takim wypadku segment A lub jakąś Tatę czy Dacię ;)

W tej cenie rozglądałbym się za Fiatem Grande Punto 1,4/77KM jak jeździsz głównie w mieście.
407 ma delikatny zawias i elektrykę i w dodatku w tej kasie będzie jakiś ulep. Z tego segmentu polecam szukać Hondy Accord VI 2,0
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Lut 2015, 22:36

dzida napisał(a):Co niby daje rocznik?

Uciechę Mirkowi Handlarzowi że następnego Kowalszczaka władują na minę :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Lut 2015, 22:39

Ale znowu zero konkretów :!: :x
Popraw https://www.forumsamochodowe.pl/wazne-zanim-napiszesz-nowy-temat-przeczytaj-ten-wazne-vt72479.htm

Chyba zacznę wywalać takie tematy od razu a nie będę się prosić i denerwować :?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Lut 2015, 22:49

Studiuję w Wawie więc samochód będzie używany zazwyczaj w weekendy, gdy będe wracał do domu (ok 150 km w jedną stronę) lub będę chciał gdzieś zabrać dziewczynę, czy zrobić większe zakupy. Z tego co czytałem focusa najlepiej kupić z silnikiem benzynowym, gdyż jest najmniej awaryjny. Kolega kupił z 2007, 1,6 benzynę i nie jest zadowolony, bo zbyt mały silnik i co za tym idzie dużo mu pali, bo musi go przeciągać. 407 ma silnik 2,0 i ponad 130 koni ale nie wiem czy taki nie będzie dla mnie zbyt duży. Wybrałem takie samochody, ponieważ szukając na allegro do tej kwoty, właśnie takie mi wyskakuja i te akurat najbardziej mi sie podobaja.
KP039
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

08 Lut 2015, 22:08

Dodalem wszystkie potrzebne inforacje i czekam na Wasza pomoc :)
KP039
Nowicjusz