REKLAMA
Tak jak w temacie, czyli jaki samochód polecacie do 20 tysięcy złotych (najlepiej w przedziale 14-18 tyś zł). Będzie to moje pierwsze auto. Ma służyć do jazdy w mieście. Najbardziej zależy mi na tym, żeby auto było dość nowe, niezawodne (mało awaryjne i nie drogie w naprawach), o przyzwoitym spalaniu przy dobrym stosunku cena/jakość.
Szukam w kategorii:
Cena:
od 5000 do 20 000 zł
Rok produkcji:
od 2007
Przebieg:
do 125 000 km
Rodzaj paliwa:
Benzyna, Benzyna + LPG
Pojemność silnika:
od 1 200 do 2 000 cm^3 (najlepiej 1.4 albo 1.6)
Nadwozie:
Hatchback, Sedan, Coupe, Kabriolet
- Najlpiej 4/5 drzwiowy
- Oczywiście nieuszkodzony
Pierwsze pytanie jakie się rodzi to czy kupić nowsze auto, mniej uznanej marki czy starsze rocznikowo, jednak bardziej popularnej marki??? Stąd rozważam wybór auta, które można pogrupować na te dwie kategorię. Moimi Faworytami są:
Dacia Sandero lub Chevrolet Aveo T250 lub Fiat Grande Punto/Punto Evo (2010/12/++) - z tej pierwszej grupy
Seat Ibiza/Cordoba lub Ford Focus (2007/08 rok) - z tej drugiej grupy
coś pomiędzy tymi dwiema kategoriami:
Ford Fiesta MK7 lub Chevrolet Aveo T300 lub Hyundai i30 (2009/++) - złoty środek, jednak najdroższa grupa
Dlatego oprócz doradzenia konkretnego autka prosiłbym też o odniesienie się do tego i wypowiedzenie, co jest lepszym rozwiązaniem - nowsze czy bardziej zaufane autko? Jestem też otwarty na inne propozycje aut od was... Jeśli ktoś posiada któreś z wymienionych samochodów to chętnie przeczytam opinię o nim, a szczególnie pomoce będzie porównanie kilku aut