Auto do 22tys. zł-żwawy, NIE niemiecki sedan

12 Paź 2016, 19:07

Witam. Przymierzam się do zakupu auta.
Podstawowe założenia mam takie, że samochód kupuję na kilka lat, więc musi być w miarę sprawdzony konstrukcyjnie, głównie silnikowo, w miarę przestronny i wygodny, chociaż nie musi być to limuzyna. Znoszący długie trasy z wyższymi prędkościami no i dysponujący mocą nie mniejszą, jak powiedzmy 160KM, preferowana benzyna i najważniejsze kwestia, nie chcę żadnego niemieckiego samochodu ! :D

Modele które wpadły mi w oko, chociaż niektóre nie spełniają wszystkich warunków:
-Saab 9-3 -na razie faworyt- z silnikiem 2.0T 210KM
-Alfa Romeo 159 - i właśnie tutaj najciężej spełnić kryterium pod względem silników- od biedy mógłbym znieść diesla 2.4JTD jednak z tego co patrzyłem to dysponuję trochę za małymi funduszami, żeby wyrwać w miarę zadbaną sztukę, a 1.9JTD raczej odpada, tak samo jak oplowska benzyna 1.8, z wiadomych względów
-Volvo S60- mimo, że trochę dziadkowóz to praktycznie rzecz biorąc spełnia wszystkie wymagania

Rocznie osobówką robię w granicach 25-30 tysięcy kilometrów.

Który samochód będzie najlepszym wyborem ? lub może jakieś inne sensowne propozycje ?
sinner151
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

12 Paź 2016, 19:49

Lexus GS300.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

12 Paź 2016, 20:15

sinner151 napisał(a):najważniejsze kwestia, nie chcę żadnego niemieckiego samochodu !

jakaś nowa moda? Czy próba podlizu i pokazania jakim to motoryzacyjnym świrem się jest?

Krótko:
Schab 9-3 za egzotyczny, koszty utrzymania zjedzą kieszeń i ostatni krawat
Alfy 159 bym nie ruszył nigdy,jedno z ładniejszych w klasie ale wyglądem się nie jeździ. Ma całkiem dobrą opinię ale jak się wgłębisz w temat to dowiesz się że to auto dla ludzi którzy lubią sami w aucie dłubać(drobnostki padają masowo)
Volvo s60 chyba jedyny sensownych wybór z wymienionych

Za 22k to nie poszalejesz rocznikowo ale i tak szukał bym Audi,Bmw ew. Merca

:D
TYLKO NIEMIECKA MOTORYZACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!

VW AG !!!!!
pirania
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 12 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: niemieckie

12 Paź 2016, 20:24

Do pięknych nie należy ale wyposażenie i silnik na PLUS
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Rover 75 2.0V6 albo 2.5 lub MG

Kia Magentis / Hyundai Sonata

Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

12 Paź 2016, 20:59

pirania napisał(a):Schab 9-3 za egzotyczny, koszty utrzymania zjedzą kieszeń i ostatni krawat
Alfy 159 bym nie ruszył nigdy,jedno z ładniejszych w klasie ale wyglądem się nie jeździ. Ma całkiem dobrą opinię ale jak się wgłębisz w temat to dowiesz się że to auto dla ludzi którzy lubią sami w aucie dłubać(drobnostki padają masowo)
aż chce się płakać jak czyta się te bzdury :cry:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

12 Paź 2016, 21:03

akaś nowa moda? Czy próba podlizu i pokazania jakim to motoryzacyjnym świrem się jest?

Nie, po prostu nigdy nie podobały mi się niemieckie furmany, a kiedy trochę zagłębiłem się w motoryzację to okazało się, że niczego specjalnego sobą nie reprezentują, a płacić za znaczek i kupić, bo każdy ma i sąsiad będzie zazdrościł to nie dla mnie.

Saab aż tak egzotyczny ? a dokładniej w jakim sensie ?
tak jak teraz patrzyłem części do nich na portalach to te eksploatacyjne są i ceny kosmiczne również nie są

Z alfami jestem w temacie, wiem co je boli, co się w nich psuje częściej, chciałem zaczerpnąć porady kogoś kto siedział za kierownicą tych aut i mógłby powiedzieć jak wypadają w starciu, bo jakieś tam awarie, czy drobne pierdoły nie zrażają mnie :ok:

a Lancia Thesis..na zewnątrz ma swój styl, nie za piękny, ale to też fajne, w środku jest meeega. A ta pierwsza z ogłoszenia to nie wiem czy to nie kolegi szwagra :mrgreen:
sinner151
Obserwowany

Auto: Fiat
Rok produkcji: 2000

12 Paź 2016, 21:09

sinner151 napisał(a):Saab aż tak egzotyczny ?
nie słuchaj pana pirania, bo Saab to tak naprawdę Vectra C... Rozebrana i poskładana od początku, bo nie spełniała ichniejszych standardów bezpieczeństwa (ach ten Saab...)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

12 Paź 2016, 21:29

pirania napisał(a):jakaś nowa moda? Czy próba podlizu i pokazania jakim to motoryzacyjnym świrem się jest?

A może się komuś coś podobać lub nie podobać :?:
I rozumiem gdyby razem z oklepaniem aut niemieckich szła taniość niemiecka połączona z jakością to byłoby ok... ale co jest ???
W najlepszym wypadku przeciętniak pod względem psujactwa a koszt serwisu raczej z górnej półki.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

13 Paź 2016, 09:44

A coś z japończyków? Honda accord wg. mnie rządzi ze swoją sylwetką klina, do tego świetnie dopracowany cały układ napędowy i wysoka niezawodność. W wersji 2.0 jest dość dynamiczna, ale 2.4 dopiero pokazuje pazura ;) Minusem jest, że w podanej kwocie to 2.4 tylko ściągane z USA znajdziesz, a to już swego rodzaju loteria i ryzyko...
pazikkarol
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 2005
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.5
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

13 Paź 2016, 17:11

To jeśli trzymamy się tematu ( może trochę też egzotyczne) ale:
Honda Legend :D
subb0
Aktywny

Miejscowość: GDAŃSK / WARSZAWA
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Corolla E12
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2007

13 Paź 2016, 17:14

Niech każdy kupuje co chce. Jakoś mnie ta krucjata przeciw niemieckim samochodom trochę śmieszy. Zmotoryzowały Polską czy komuś się to podoba czy nie. Sam planuje kupić C5 III(choć dziś znów widziałem 2 sztuki na lawecie a nie na kołach, strasznie to niepokojące :/ ) dzięki tutejszym ale nigdy nie stwierdzę że niemieckie wozy są kiepskie. Zwłaszcza te sprzed 10=15 lat.
Dzisiejsze już nie tak solidne to fakt z którym nie mam zamiaru walczyć. Ale nie znam nikogo, nawet największego antyniemieckiego świra motoryzacyjnego który pogardził by nowym Audi,BMW czy Mercem. Te marki mają w sobie pewną magię

A Saab to marka-trup . Powodzenia w sprzedaży i eksploatacji. Niby to Vectra C tak samo jak Volvo to prawie Ford czy Jaguar X-type to prawie Mondeo. Prawie robi różnicę, Ja bym w życiu się to nie ładował.
TYLKO NIEMIECKA MOTORYZACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!

VW AG !!!!!
pirania
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 12 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: niemieckie

13 Paź 2016, 17:35

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

To, że poniemiecki złom jest w tym kraju codziennością od 2X lat nie znaczy, że te samochody są "dobre".

Akurat w tym kraju za popularyzację faktu posiadania auta, nie odpowiada żaden niemiecki producent.
Invi
Forumowicz VIP

13 Paź 2016, 22:27

pirania napisał(a):Zmotoryzowały Polską czy komuś się to podoba czy nie.

Może powiedz czemu zmotoryzowały jakieś konkrety znasz :?: czy tylko slogany :mrgreen:
pirania napisał(a):nigdy nie stwierdzę że niemieckie wozy są kiepskie. Zwłaszcza te sprzed 10=15 lat.

A nie możesz nasz zaskoczyć konkretami o które proszę prawie każdego fanboja marki... :ok:

p.s.

Ten wpis o pastuszku b5 i 10ciu tyś.km. rocznie to prawda?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe