Dobrym wyborem byłby Fiat Seicento. Autko małe, hatchback, tanie, ekonomiczne, przytulne, dobrze wygląda jak na samochodzik do 4-4.5tys zł. Można jeszcze zasugerować Fiata Brave.
Przy takiej kwocie nie ma co oczekiwać auta z klasy typu Civic V gen. Jeśli uwielbiasz sportowe samochody to dozbieraj troszkę gotówki i kup Civic V. Sportowy, czyli V-TEC/VTI, po 125, 130 i 160KM, albo CRX - 160KM. Jeśli natomiast chcesz czegoś ekonomicznego - są też mniejsze silniki
![Uśmiechnięty :)]()
Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście zaraz się pojawią komentarze "młody kierowca i taki szybki samochód". Wystarczy nie jeździć szybciej niż się potrafi. Ja tak robiłem i nigdy nie drasnąłem ani 1 samochodu. Po dokładnym poznaniu auta można stopniowo wykorzystywać coraz więcej jego parametrów.
Opłata w skarbówce wynosi 2% wartości auta i należy ją uregulować w czasie nie dłuższym niż 2 tygodnie od podpisania umowy kupna / sprzedaży auta.
Jeśli chodzi o zarejestrowanie pojazdu to zapłaciłem 180zł. Poszedłem do Urzędu, wypełniłem i oddałem dokumenty. Tymczasowy dowód rejestracyjny otrzymałem jakieś 2 godziny później - po około 10 dniach dostałem wezwanie po odbiór "twardego" dowodu. Czas na zarejestrowanie auta: do 30 dni od podpisania umowy kupna / sprzedaży.
Ubezpieczenie pojazdu musisz zrealizować tego samego dnia, w którym jest on zarejestrowany na Ciebie. Jeśli chodzi o najtańszego ubezpieczyciela to w moim przypadku było to PTU (teraz zostało przejęte przez niemiecki koncern ubezpieczeniowy
Gothaer. Bez zniżek, pierwszy samochód, jako kierowca posiadający wtedy prawo jazdy poniżej 3 lat, z wiekiem poniżej 21 lat, z silnikiem powyżej 2.2l zapłaciłem o ile się nie mylę 2.300zł. Dodatkowo ubezpieczone mam mieszkanie. Wiadomo, że nie są to zabezpieczenia na setki tys zł, jednak jeśli się szuka czegoś najtańszego to z takiej propozycji warto skorzystać. Inne firmy miały oferty nawet do 6.000zł. Oczywiście mowa o ubezpieczeniu obowiązkowym. Warto sprawdzić jak by to wyglądało przy Twoim aucie.