Jaki samochód kupić młodemu kierowcy?Tani, ekonomiczny,fajny

16 Lis 2012, 21:11

Witam! Chciałam zapytać Was o zdanie jakie samochody polecacie dla młodego kierowcy? To mój pierwszy samochód. Poszukuje czegoś taniego. Ma wszystko mam 5 tyś. Ale samochód musze zarejestrować na siebie i z ubezpieczenia żadnych zniżek nie dostane. Ile może wynosić koszt rejesrtacji/ubezpieczenia? Myśle, że na samochód zostanie jakieś 3 tyś. Co moge dostać w tej cenie? Samochód musi być ekonomiczny, tani w eksploatacji, dobrze by było gdyby się nie psuł złośliwie często i aby części były dostepne i tanie. Najlepiej aby był na LPG. Istotne też żeby miał mały silnik. Nie lubie sedanów. Za to jestem ogromną fanką civica V z hatchback. Ale teraz mam tak wielki mętlik w głowie, że nie wiem czy jest to dobry pomysł. Nie mam więcej konkretnych pomysłów. Samochód nie musi być jakiś szybki czy wypasiony. Z wszystkich bajerów najbardziej zalezy mi by w miare fajnie wyglądał. Uwielbiam sportowe samochody. Ale na takie chyba nie ma co liczyć.
xxdxx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 11 2012
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Seat Ibiza
Silnik: brak
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Lis 2012, 07:52

Za 3000zł szukaj czegoś co jeszcze pojeżdzi,Civica V odpuść sobie napewno bo większość egzemplarzy jest już zgnita albo zmęczona przez młodych gniewnych.

W tych pieniądzach można poszukać czegoś takiego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Lis 2012, 10:44

Rzadko to auto polecam ale w Twoim przypadku widzę ,że masz takie preferencje,że mogłoby spełniać takie kryteria jakich oczekujesz. Przede wszystkim tanie części i w miarę solidna konstrukcja oparta na Corsie B (ją też polecam ale z silnikiem 1,4-60KM).
przykładowy link:

Poza tym warto zwrócić też uwagę na takie modele:

:)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

17 Lis 2012, 12:54

Tigra i Polo za 3000zł?No bądzmy poważni..
Na wszystko masz 5000zł,z czego rejestracja 80/180zł (zależy skąd kupione auto),pakiet startowy (wiadomo wymiana oleju,rozrządu itd) to max 1000zł,OC to zależy (jak kupisz auto z ważnym OC to tylko kwestia przepisania go na Ciebie,no chyba że sprzedający je wypowie to wtedy musisz zapłacić z własnej kieszeni a to już zależy czy jesteś świeżym kierowcą czy już troche jeżdzisz).

Ja osobiście szukałbym czegoś z małą pojemnościa (tak do 1300ccm) i tutaj szukałbym Punto I 1.2,Renault Clio I,Nissan Micra,Citroen Saxo,Peugeot 106,Toyota Starlet,Hyundai Accent.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

19 Lis 2012, 17:45

w drodze wyjaśnienia dopiero zdałam prawko więc dopiero zaczynam jeździć.
Co do pojemności silnika to po sprawdzeniu opłat samochód może mieć max do 1500cm3 ale auto poprostu musi być ekonomiczne.

W jakiej cenie mogłambym znaleśc dobre polo III?

Czy całkowicie powinnam zrezygnować z Hondy?
xxdxx
Nowicjusz

19 Lis 2012, 18:17

Dobre Polo III jak i Civic V to minimum 5000zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Lis 2012, 21:58

Wiem, że się wygłupie ale z ciekawości zapytam co sądzicie o tych dwóch konkretnych samochodach?

http://tarnowiak.pl/ogloszenie/309210/w ... nde-civic/

http://tarnowiak.pl/ogloszenie/307996/c ... m-kolor-c/
xxdxx
Nowicjusz

20 Lis 2012, 00:33

Dobrym wyborem byłby Fiat Seicento. Autko małe, hatchback, tanie, ekonomiczne, przytulne, dobrze wygląda jak na samochodzik do 4-4.5tys zł. Można jeszcze zasugerować Fiata Brave.
Przy takiej kwocie nie ma co oczekiwać auta z klasy typu Civic V gen. Jeśli uwielbiasz sportowe samochody to dozbieraj troszkę gotówki i kup Civic V. Sportowy, czyli V-TEC/VTI, po 125, 130 i 160KM, albo CRX - 160KM. Jeśli natomiast chcesz czegoś ekonomicznego - są też mniejsze silniki :) Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście zaraz się pojawią komentarze "młody kierowca i taki szybki samochód". Wystarczy nie jeździć szybciej niż się potrafi. Ja tak robiłem i nigdy nie drasnąłem ani 1 samochodu. Po dokładnym poznaniu auta można stopniowo wykorzystywać coraz więcej jego parametrów.

Opłata w skarbówce wynosi 2% wartości auta i należy ją uregulować w czasie nie dłuższym niż 2 tygodnie od podpisania umowy kupna / sprzedaży auta.

Jeśli chodzi o zarejestrowanie pojazdu to zapłaciłem 180zł. Poszedłem do Urzędu, wypełniłem i oddałem dokumenty. Tymczasowy dowód rejestracyjny otrzymałem jakieś 2 godziny później - po około 10 dniach dostałem wezwanie po odbiór "twardego" dowodu. Czas na zarejestrowanie auta: do 30 dni od podpisania umowy kupna / sprzedaży.

Ubezpieczenie pojazdu musisz zrealizować tego samego dnia, w którym jest on zarejestrowany na Ciebie. Jeśli chodzi o najtańszego ubezpieczyciela to w moim przypadku było to PTU (teraz zostało przejęte przez niemiecki koncern ubezpieczeniowy Gothaer. Bez zniżek, pierwszy samochód, jako kierowca posiadający wtedy prawo jazdy poniżej 3 lat, z wiekiem poniżej 21 lat, z silnikiem powyżej 2.2l zapłaciłem o ile się nie mylę 2.300zł. Dodatkowo ubezpieczone mam mieszkanie. Wiadomo, że nie są to zabezpieczenia na setki tys zł, jednak jeśli się szuka czegoś najtańszego to z takiej propozycji warto skorzystać. Inne firmy miały oferty nawet do 6.000zł. Oczywiście mowa o ubezpieczeniu obowiązkowym. Warto sprawdzić jak by to wyglądało przy Twoim aucie.
MikeyBMWM
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 16 12 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: BMW M530d E39
Silnik: 3.0l 230KM / 465Nm
Rok produkcji: 2000

20 Lis 2012, 08:37

Ciekawe jaki przebieg ma ten pierwszy Civic i wogóle ten silnik 1.3 jest za słaby do tej budy.
Drugi ma pogniecioną tablice z przodu więc może był bity?Tylna klapa krzywo spasowana.
Minusem obydwu aut jest to że są od młodych gniewnych więc pewnie lekko nie miały.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lis 2012, 11:56

Za 3 tyś zł można pomarzyć o przyzwoitym silniku. proponuję skupić się na Lanosie z instalacją LPG- mało awaryjny i ekonomiczny. Wg mnie samochód jak najbardziej dla młodego kierowcy w podanym budżecie.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3

21 Lis 2012, 15:01

Lanos za 3000zł będzie do poprawek i raczej z kiepskim wyposażeniem.
Może jednak faktycznie pomysleć o Seicento?Albo dozbierać kasy i kupić Civica.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lis 2012, 15:54

Ja kupiłem Peugeot 106 z mojego miasta, po regeneracji belki tylnej na którą trzeba uważać.
Silnik 1.0, bardzo ekonomiczny, mam na liczniku 200 tys. km, a na przeglądzie mi mechanik powiedział że takimi silnikami to po 500 tys. można robić. Silnik bardzo żwawy przy niskich obrotach i w dodtaku jak już wspomniałem ekonomiczny ;) Rdza dla Francuzów raczej obca, ale trzeba uważać, w końcu auta z 97 czy wcześniej są już stare. Szukać od 97 w góre, ponieważ jest to auto po lifcie i jest o wiele lepsze i bardziej dopracowane. Jak wiadomo Citroen Saxo to jest to samo :D Ale to wszystko zależy od danego egzemplarzu, jeżeli jest okazja kupić w dobrym stanie punto to lepiej puno, jak miałem okazje kupic od osoby mi znanej, więc sprawa prosta.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Auto: Astra H 1.6 / Clio 2 FL 1.2

21 Lis 2012, 17:27

Nie wiem jak 45km może być dynamiczne .. Ale w porządku .. :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

21 Lis 2012, 19:45

Zalezy co się rozumie jako dynamikę :)
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2006

21 Lis 2012, 20:10

Czyli mówicie że nie warto tamtych oglądac.
Najbardziej zastanawiam się nad puntem.

Jak możecie to oceńcie te hanie. czy warto jechać je ogladac ?

xxdxx
Nowicjusz