Jaki samochód kupić na pierwsze auto?

24 Lip 2010, 03:17

Witam, jestem tu nowy także niewiem czy stworzylem ten temat w dobrym dziale aczkolwiek mam mały dylemat typu "jakie auto kupic" chcialbym tutaj to wyprostowac i dodac pare szczegółów.. a więc,

Za niedługo skoncze prawo jazdy i zastanawiam sie juz nad kupnem swojego PIERWSZEGO samochodu, podkresle juz na poczatku że szukam samochodu do mniej wiecej 15, 000 złoty.
Szukam przedewszystkim samochodu który bedzie dobrym solidnym autem które bedzie sprawialo jak najmniej problemow technicznych i bedzie bardzo wytrzymałe jak dla poczatkujacego kierowcy przystało..
Myślalem nad zakupem Passata B5 1.9 TDI znalazlem takowego za niecale 15 tyś.
Lecz w gre wchodzi takze Opel Vectra B i Audi A4.
Prosilbym tutaj was o rade, samochod nie musi byc sportowy duzo wyciagac itp wazne zeby jezdzil i byl przedewszystkim NIEZAWODNY i starczyl na pare ladnych lat.
Interesuje mnie bardziej jazda po miescie wiec odpuscmy sobie silniki 2.5 i wyzej..
Takze prosze o rady i z gory dziekuje..
tomekkk
Nowicjusz

Miejscowość: Opole

24 Lip 2010, 09:02

Passata B5 a jak ci się uda b5 FL wersje 1,9tdi 131km. Silnik bardzo oszczędny i dynamiczny.
ax341
Początkujący

Miejscowość: Slask

24 Lip 2010, 09:21

Nazwać go bardzo oszczędnym to gruba przesada, pali stosunkowo sporo na tle konkurencji, dynamika też szału nie robi tym bardziej, że sposób rozwijania mocy jest niemal 0-1 w TDI.
Ani Passat ani A4 ani Vectra nie należą do samochodów bezawaryjnych nawet jeśli są zadbane.
Rozejrzyj się za Toyotą Avensis ew. Nissanem Primerą lub Peugeotem 406.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2010, 09:22

B5FL za 15tys? bądźmy poważni...

kolego napisz jeszcze ile masz zamiar przejeżdżać w ciągu roku, bo jak nie jeździsz wiele po tym mieście, to Diesel nie ma sensu...
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

24 Lip 2010, 09:27

Tylko znajdz Passata TDI w przyzwoitym stanie, to tak jakbyś wygrał w totka.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

24 Lip 2010, 10:03

a ja bym ci polecil na pierwsze auto po zrobieniu prawka cos mniejszego troche niz te sedany ktore przedstawiles... np Audi A3 lub Golf IV, silniki maja te same co passat i A4 wiec nie byloby problemu, a ze masa mniejsza to troche lepiej jezdzi takie autko ;] no i na poczatek latwiej ci sie bedzie przystosowac do jazdy po miescie typu zaparkowac gdzies czy cos mniejszym autem a za pare lat przesiasc sie do wiekszego modelu
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec

24 Lip 2010, 12:44

Dokładnie gdzie Passat B5 FL TDI za 15koła :roll: no i ja podobnie jak mój przedmówca rozejrzał bym sie narazie za czymś mniejszym własnie typu Golf IV,Audi A3.No i tak jak ktoś napisał pozostaje kwestia ile będziesz robił rocznie kilometrów bo jeśli mniej niż 25-30tys.km to diesla sie nie opłaca brać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

24 Lip 2010, 13:30

Akurat na Golfa IV starczy idealnie.
bialy56
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 07 01 2013
Auto: Fiat 126p FL
Silnik: 0.65
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

24 Lip 2010, 16:44

No i może nawet w dieselku poszukać gdyby coś.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Lip 2010, 17:00

A może Polo IV gen. można dostać z 2002 roku więć będzie młodsze min. 2 lata młodsze od golfa. Bo powyżej 2000 roku golfa za 15k nie znajdzie.
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

24 Lip 2010, 17:38

Otóż tak Passat B5 1.9 TDI prosze tutaj link za nie cale 15 tyś. z 1999 roku Klimatronic zreszta sami zobaczcie :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

No to jak polecacie cos mniejszego to moze cos z Seata, typu Ibiza albo Leon

Czyli mowicie że nie oplaca sie kupowac Passacika ? Ale czym go zastapic jakim autem w jego stylu sedana ? z silnikiem tak do 2.0 max 2.5, moze tez z diesla bo zamiar mam jezdzic nim po miescie ale tez sporo po autostradach i drogach krajowych także optymalnie..
tomekkk
Nowicjusz

24 Lip 2010, 17:39

AreBie napisał(a):Tylko znajdz Passata TDI w przyzwoitym stanie, to tak jakbyś wygrał w totka.

Tak samo Golf IV. Chyba że za 25 tysięcy... a tu już zaczyna się powoli przedział dla Golfa V :)
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

24 Lip 2010, 20:02

A wogole co z klasycznymi mesiami ? co z nimi nie tak którego byście mogli polecic myslalem tez nad c 220

[ Dodano: 25 Lipiec 2010, 01:28 ]
Golfa IV ma moja siostra z 98 roku sprawuje sie elegancko oprocz szfankowania centralnego zamka lecz to jest drobiazg, chcialbym cos innego rozglądalem sie takze nad Audi A3 i równa sie takie autko wydatkowi od 9-15 tyś złoty. I chyba skorzystam z waszej rady kupienia małego hatchbacka do opanowania ulicy i wkucia nawyku prowadzenia samochodu..
Lecz od zawsze pasjonowaly mnie Sedanki a nie HB dlatego jakbym zdecydował sie na kupno Hatchbacka to musialoby byc to auto w cenie do max 8-10 tyś złoty bo jak wiadomo trudno bedzie kupic i drożej sprzedac a jako auto tymczasowe (na okres mniej wiecej 2-3 lat) nie chcialbym tez wydawac na niego zbyt dużo by miec jeszcze pieniadze na mojego ukochanego sedanka :) Także jakie autko byście radzili typu hatchback tak na max 2-3 latka z silnikiem 1.4-1.8 z zamiarem przejechania mniej wiecej 20-30k km rocznie
tomekkk
Nowicjusz

25 Lip 2010, 12:58

Myśle że za 15tys spokojnie możesz poszukać miśka.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lut 2011, 11:37

Alfa Romeo 156 1.9 jtd. Wspaniale wygląda i ma dobrego i oszczędnego diesla. No i to jest ALFA!
Polecam :wink:
Ekologia to bzdura!
<Alfaholic>
MUCHAV8
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Świdnica
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Alfa Romeo 156 1,9 JTD 115 KM