Jaki samochód kupić, nowy czy używany?

31 Mar 2016, 17:17

W ostateczności co zapewne i u mnie się tak skończy to 1.8 również silnik b.dobry tyle że no ma mniej kucyków, ale do spokojnej jazdy starcza w zupełności. Tylko niech cię nie podkusi do 1.6thp
konoo
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: golf 4

31 Mar 2016, 17:32

Możesz również zobaczyć lagune3 z 2.0pb świetny samochód za świetne ceny i świetne wyposażenie. Ciut mniejszy od c5 ale to moja deska ratunkowa jak nie znajdę c5
konoo
Początkujący

31 Mar 2016, 19:06

No właśnie ale nawet w Lagunach III tym problemem jest znaleźć to 2.0 Pb a dlaczego nie Diesel 2.0 zarówno w Citroenie jak i Renault? Słabiej się sprawuję od benzyny czy może jest awaryjny?
Szybki1966
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 1984
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna I
Silnik: 2.0 16V PB 139KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

31 Mar 2016, 19:09

Chodzi o to,że diesel tak sobie pasuje na te przebiegi które robisz,diesel nie lubi krótkich odcinków np szczególnie nowy.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

31 Mar 2016, 19:12

Disle hdi w cytynach są jednymi z lepszych dizli jakie wyszły. Ale jak to dizel lubi być jeźdzony w specyficzny sposób aby nie sprawiał problemów. Czyli długie trasy a nie jazda typowo miejska z przystankami, przy takiej jeździe więcej problemów i kosztów utrzymania dizla a to turbina a to dwumasa itp...masz na forum poradnik dobry na temat dizla
konoo
Początkujący

31 Mar 2016, 19:57

Ależ wklejanie linku z wyjaśnieniem jest wygodne, a nie pisanie w kółko tego samego :D
czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy na świecie SUV z elektrycznym napędem
    Idea samochodu elektrycznego jest równie stara jak sama motoryzacja. Już w pierwszej dekadzie XX wieku wydawało się, że pojazdy zasilane prądem elektrycznym będą dominowały nad autami spalinowymi. Stało się jednak ...

31 Mar 2016, 20:01

Nie mogłem jego znaleźć bo pisze z telefonu, ale właśnie w nim jest wszystko ujęte
konoo
Początkujący

31 Mar 2016, 20:07

dzida napisał(a):Ależ wklejanie linku z wyjaśnieniem jest wygodne, a nie pisanie w kółko tego samego :D

Prawda? :D
Dlatego też z niecierpliwością czekamy na kolejny poradnik :ok: Z drugiej strony myślę, że aż tak kolorowo w tym przypadku nie będzie, bo o ile z Twoimi twierdzeniami odnośnie użytkowania diesli w mieście trudno polemizować (chociaż niektórzy nowi forumowicze próbują :D ), o tyle w przypadku podejścia do tematu zakupu auta są dosyć wyraźne różnice w niektórych kwestiach pomiędzy stałymi forumowiczami. Szykuje się w każdym razie ciekawa dyskusja pod tym tematem :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

31 Mar 2016, 20:15

Poradnik jak poradnik, należy do niego podchodzić z przymrożeniem oka bo jest on dość jednostronnie napisany co widać od pierwszych zdań.
jest w nim dużo racji oczywistych z którymi każdy powinien się zapoznać, ale dużo brakuje do faktycznych stanów używania dizlów czyli 5 dni w pracy po 10km a w sobotę na zakupy przegoni się 40km, a na wakacje i ferie zimowe i letnie pyknie się z 1000km. Tego w tym poradniku nie ma, i dlatego trzeba brać go z przymrużeniem oka
konoo
Początkujący

31 Mar 2016, 20:18

łysy30 napisał(a):o tyle w przypadku podejścia do tematu zakupu auta są dosyć wyraźne różnice w niektórych kwestiach pomiędzy stałymi forumowiczami. Szykuje się w każdym razie ciekawa dyskusja pod tym tematem :)

już u mike'a w skrzynce do naniesienia poprawek - może chcesz się dopisać do tworzenia? :sly: Będzie mniej kłótni, a więcej merytoryki :)

Prawda jest taka, że nie jestem nieomylny i zbieram w całość wiedzę techniczną, obserwację forum i samego rynku :oops:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Mar 2016, 20:19

Oj ciężko, na Allegro, Olx, Otomoto i Gratce nic przyzwoitego same 1.6 Pb albo 2.0 Diesel zarówno Laguny III jak i Citroeny C5 III :( . Chcę znaleźć coś przyzwoitego w ciągu 2 tygodni najlepiej. Będzie ciężko ale kto powiedział że będzie łatwo :) . Jak nie 2.0 Pb to 1.8 zobaczymy. A czy wy korzystacie z innych stron w poszukiwaniu samochodów niż te wymienione powyżej? Mnie na przykład interesuje tylko kupno w Polsce
Szybki1966
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 1984
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna I
Silnik: 2.0 16V PB 139KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

31 Mar 2016, 20:21

konoo napisał(a):Poradnik jak poradnik, należy do niego podchodzić z przymrożeniem oka bo jest on dość jednostronnie napisany co widać od pierwszych zdań.
jest w nim dużo racji oczywistych z którymi każdy powinien się zapoznać, ale dużo brakuje do faktycznych stanów używania dizlów czyli 5 dni w pracy po 10km a w sobotę na zakupy przegoni się 40km, a na wakacje i ferie zimowe i letnie pyknie się z 1000km. Tego w tym poradniku nie ma, i dlatego trzeba brać go z przymrużeniem oka

A ja Ci powiem że ten poradnik to i tak jest jeszcze "lajtowy" bo jak porozmawiałbyś z ludźmi którzy zajmują się zawodowo kopćuchami to nawet nie chciałbyś spojrzeć w stronę diesla... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

31 Mar 2016, 20:22

Szybki1966 napisał(a):Chcę znaleźć coś przyzwoitego w ciągu 2 tygodni najlepiej. Będzie ciężko ale kto powiedział że będzie łatwo :)

Tylko nie idź drogą pośpiesznego zakupu, bo to się zwykle kończy kupnem trupa :/
Jak masz ciśnienie z czasem to nie skupiaj się na 2, 3 modelach tylko określonych egzemplarzach w dobrej wersji
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Mar 2016, 20:24

dzida napisał(a):Prawda jest taka, że nie jestem nieomylny i zbieram w całość wiedzę techniczną, obserwację forum i samego rynku

To przerób swój poradnik, aby był wiarygodny :D
Na kilka swoich punktów wad dizla wymieniasz dwumase, która jest tak samo w dizlu jak i benzynie, nastepny twoj punkt to EGR, ktory nawet w 93r w ecotec 1.4 opla byl montowany i to była byenzyna
Trochę podejscia z dystansem, a nie moja racja jest najmojsza :D
konoo
Początkujący

31 Mar 2016, 20:28

konoo napisał(a):Na kilka swoich punktów wad dizla wymieniasz dwumase, która jest tak samo w dizlu jak i benzynie, nastepny twoj punkt to EGR, ktory nawet w 93r w ecotec 1.4 opla byl montowany i to była byenzyna

Wspomniałem, o dwumasie w benzynie i dlaczego tak szybko nie pada (mały moment obrotowy)
EGR to problem diesla z racji wysokiej ilości sadzy jako produkt spalania, co jest przyczyną jego zatykania. Spalanie beny nie produkuje sadzy stąd problem jest niezauważalny. :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika