Jaki samochód na początek dla kobiety?

01 Mar 2009, 22:50

Witam

Nie dawno moja żona zdała egzamin na prawo jazdy i staje przed dylematem jaki samochód kupić.

Priorytetem jest aby:

- cena do 5000zł

-mało spalał

-4 drzwiowy

-ładny (kobieta) :)

- tani w eksplatacji, dostępne części

Ostatnio przejrzeliśmy giełdy internetowe i znaleźliśmy kilka ciekawych aut. Które według was byłoby najlepsze?

oto linki:

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

8. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeszcze ewentualnie jakiś golf

Jak widzicie ciężko się zdecydować. To będzie jej pierwszy samochód, i nie chcemy od początku źle trafić.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez effe, 02 Mar 2009, 17:27, edytowano w sumie 1 raz
effe
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

02 Mar 2009, 08:08

Swietną propozycją dla kobiety będzie mały,zwinny,bezawaryjny i małopalący Nissan Micra 1,0 16v. O tym aucie można mówic w samych superlatywach.Za tę kwotę można bezproblemowo takie auto nabyc.Zadowalenie gwarantowane,bo w mieście nie spala nawet 6,0l/100km,a przyspieszenie ma bardzo dobre.Awaryjnośc nieporównywalnie znikoma w stosunku do branych tu pod uwagą Fiatów,Renówek,Cytryn,Fordów itp. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Mar 2009, 09:42

No całkiem nie zły, tylko niestety w tej cenie to mało widzę. Jest jeden który mnie zainteresował, co o nim sądzicie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mam jeszcze pytanie z innej beczki.

Moja żona mieszka w szczecinie i tu zrobiła prawko, ale jest zameldowana w Płocku i tam jedziemy je odebrać.

A jak jest z przerejestrowaniem takiego auta? Również trzeba będzie jechać do miasta gdzie jest się zameldowanym, czy będzie mozna sprawę załatwić w naszym szczecińskim urzędzie miasta?
effe
Nowicjusz

02 Mar 2009, 14:26

Raczej w miejscu zameldowania ...niestety.
A tę Micrę,którą nam pokazałeś sobie odpuśc. Jest fatalnie spasowana po wypadku.Zobacz od tyłu jej prawy bok i te drzwi od pasażera jak wystaje ich krawędz...no i wogóle te drzwi są jaśniejsze od tylnych. :|
Poszukaj innej!
artur73
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 14:35

No faktycznie, jestem kompletnym laikiem w tych sprawach, sam nigdy samochodu nie miałem i ciężko coś w miare porządnego wymyśleć.

Mam jeszcze takie propozycje:

To autko nie jest małe ale myśle że dała by sobie spokojnie radę, poza tym jest ładne i to jest też ważny argument;)

nastepne to:

słyszałem, że seaty są dobre i mało awaryjne

i ostatnie:

chyba w najlepszym stanie i najnwosze, ale to daewoo, nie wiem co sądzicie o takim samochodzie? Jak dla mnie jest typowo kobiecy.

Może wy dacie jakieś propozycje (linki)

Z góry dzięki

pozdrawiam.
effe
Nowicjusz

02 Mar 2009, 14:46

A może...
[link do oferty na Allegro wygasł] ??
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zamontować fotelik w samochodzie dla Twojego dziecka?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zamontować fotelik dla dziecka. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Poświęcamy czas i energię, by naszym pociechom ...
    Skoda Yeti 1.4 TSI z 7-stopniową skrzynią biegów DSG
    SKODA wprowadza dla modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI 7-stopniową skrzynię biegów DSG. Mając na uwadze rosnącą popularność modelu Yeti z silnikiem 1.4 TSI (122 KM), SKODA poszerzyła ofertę umożliwiając zamówienie ...

02 Mar 2009, 14:54

Astra jest odpicowana...Ciekawe skąd na klapie 60 konnej Asterki znaczek z napisem 1,4 16v..? W tej wersji miałaby 90 KM...a więc albo założono inną klapę po wypadku,albo jakiś młodziak tym pociskał że dolepił ten znaczek,aluski dołożył i pedał w podłogę..!
Toledo nie podpada optycznie na zdjęciach ale może miec cofnięty licznik i zapewne w miejskiej jezdzie nie zmieści się w 10l/100km...
Matiz ...hm,dziwnie się tym jezdzi.Trzeba lubic takie prowadzenie.Jego jedyną wadą oprócz trakcji jest to,że mimo małego silniczka i rozmiaru,pali w mieście 8 l. To nie przystoi takim małym autkom. Tico z tym samym silnikiem ale na gazniku i 10 KM słabszym paliło 2l mniej...i zbierało się lepiej!
Dla żony lepszy do manewrowania będzie hatback a nie taki sedan jak ta Astra.Jest tak dlatego,że młody kierowca może miec kłopoty z cofaniem wersją sedan,gdyż kiedy się obróci do tyłu podczas tego manewru,to nie zobaczy przez małą tylną szybę gdzie się kończy auto...
Zwróc uwagę w swoich poszukiwaniach Na Seata Ibizę w wersji 1,4 albo Nissana Almerę 1,4. To dobre auta,solidne i do opanowania w kosztach. :wink:
artur73
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 15:01

A co do Hondy,to na zdjęciach zauważyłem że maska kiepsko się schodzi .Patrząc od przodu wystarczy porównac szpary po obu stronach maski na styku z bocznymi błotnikami. Od strony pasażera jest szparka ok,a od kierowcy praktycznie tej szpary nie ma...Czyli kiepskie naprawianie po przednim BUM..! :shock:
A jak się ma do tego wiarygodnośc sprzedawcy,który pisze że auto jest bezwypadkowe...
Ostatnio edytowany przez artur73 03 Mar 2009, 09:57, edytowano w sumie 2 razy
artur73
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 21:39

Samochód przedewszystkim musi być 4-5 drzwiowy. Ma być ekonomiczny i bez awaryjny do 5000zł.
effe
Nowicjusz

02 Mar 2009, 22:20

artur73 napisał(a):A co do Hondy,to na zdjęciach zauważyłem że maska kiepsko się schodzi .Patrząc od przodu wystarczy porównac szpary po obu stronach maski na styku z bocznymi błotnikami. Od strony pasażera jest szparka ok,a od kierowcy praktycznie tej szpary nie ma...Czyli kiepskie naprawianie po przednim BUM..! :shock:
A jak się ma do tego wiarygodnośc sprzedawcy,który pisze że auto jest bezwypadkowe...

Wiesz nie zawsze trzeba winić sprzedawcę. Mój wujek ma samochód, który kupił dwuletni i widzę, że jest ewidentnie bity przodem ale on tego nie wie bo kupił go niby pewnego. Jak będzie sprzedawał to też poda, że był bezwypadkowy a jak przyjedzie ktoś średnio się znający na autach jak ja to od razu pozna że był bity.
Co do samochodów to polecam daewoo matiz, gdyż samochód naprawdę mało awaryjny a w połączeniu ze wspomaganiem kierownicy elegancko się nim manewruje a częśći do niego są tanie.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

03 Mar 2009, 22:04

a co sądzicie o tym modelu?

Na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo porządny.
effe
Nowicjusz

04 Mar 2009, 08:36

Ja myślę, że najlepszym pojazdem dla kobiety jest rower...:) może powinnaś o tym pomyśleć...:) ewentualnie mogą być rolki
Stinger91
Nowicjusz

04 Mar 2009, 09:42

No cóż...Corsa to superwybór i zazwyczaj damski faworyt.Niestety,nie ta którą pokazałeś...Nie zastanowiłeś się oglądając zdjęcia gdzie podziały się z jej tylnej klapy napisy? Poza tym tam są jakieś kolorowanki w środku... A tak ogólnie w tej wersji silnikowej 1,2,to auto ma tylko 45 koni a pali 9 l...
Dużo lepsza jest 1,4-60 KM.Pali nawet nieco mniej,a przyspieszenie tej Corsy jest wystarczające. :wink:
artur73
Awatar użytkownika

04 Mar 2009, 11:45

a co sądzicie o tym pojeździe? Wydaje się całkiem nie zły, i nie tak stary 1997r.

effe
Nowicjusz

04 Mar 2009, 13:34

Ciekawa oferta. Jeśli auto jest serwisowane to bardzo ciekawa..!
Ten model akurat jest w miarę udany...jak na Peugota. Tan silnik też jest ok. i pasuje do tego auta. Jest zachowany kompromis pomiedzy spalaniem,a osiągami. :)
Zainteresuj się tym autem.
artur73
Awatar użytkownika