Jaki samochód najtańszy dla osoby ponadwymiarowej

15 Paź 2011, 20:22

Witam,

Chce kupić pierwszy samochód. Najlepiej o małej pojemności lecz samochód musi być dość spory gdyż jestem osobą wysoką za razem grubo kościstą (dość sporo niestety).

Chciałbym aby samochód był w bezawaryjny (wiem, że wszystko zależy od egzemplarza ale tu pewnie mi coś polecicie) i mało palił (od razu z instalacją LPG lub do zamontowania). Obowiązkowo 4. lub 5. drzwiowy.

Chcę na niego przeznaczy możliwie jak najmniej funduszy. Co polecacie?

Pozdrawiam.
snap171
Nowicjusz

15 Paź 2011, 21:02

Ile masz funduszy?Bo możliwości może być wiele.
Może coś takiego Cie zainteresuje [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Paź 2011, 21:36

Lanos to moje marzenie. Słyszałem że podobno ma problemy z zawieszeniem. Osobiście spotkałem się z egzemplarzami (pochodzenie i przeszłość nieznana) w których pękał lakier oraz ze zmatowiałymi reflektorami (co do reflektorów to przy ~12 letnim samochodzie można uznać za normalne zjawisko).

Mój dziadek ma Lanosa z 2000r 1,6 + lpg i ma problemy. Obroty falują na biegu jałowym, czasami utrzymują się na poziomie 1000 obr/min a na zimnym zdarza się zgasnąć. Instalacja jest najprostsza mieszalnikowa. Dziadek twierdzi że źle zamontowano mieszalnik. Czyżby w tej wersji silnikowej nie było na niego odpowiedniego miejsca.

Osobiście myślałem (choć na razie zdecydowanie ponad budżet) o Fiacie Grande Punto, na którym robiłem prawo jazdy. Jak tu z niezawodnością, rdzą itp? Mi osobiście jeździło się świetnie oprócz faktu że silnik "ożywał" dopiero po 2500-3000 obr/min i haczącej skrzyni biegów przy próbie szybszej zmiany przełożenia lecz nie planuję dłuższych tras (choć Lanosem do Zakopanego fajnie się jechało).
snap171
Nowicjusz

16 Paź 2011, 04:38

I tu Cie zaskocze,ponieważ Lanos ma jedno z lepszych zawieszeń na nasze drogi.Silniki dobrze znoszą gaz więc niewiem skąd może być taki problem u Twojego dziadka ale podejrzewam że to wina osoby która go zakładała.Co do reflektorów to normalne zjawisko ale przecież można z nimi zrobić żeby wyglądały jak nowe.Ja osobiście polecam Lanosa,ojciec ma już ponad 8lat i sobie chwali.

Co do Grande Punto to też nim jeżdziłem na L i też mi sie autko spodobało,z tego co sie orientuje to tam jest ocynk więc nie powinno gnić.Awaryjność no to jak to we Fiacie czasami lubi coś paść ale wiadomo wszystko zależy od egzemplarza co sie trafi.Dużym plusem w tych autach jest funkcja city która jest bardzo przydatna np podczas parkowania (można kręcić kierownicą jedną ręką bo tak lekko chodzi).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

16 Paź 2011, 08:20

@snap171 - powiedz dziadkowi aby przeczyścił przepustnicę - problem falujących obrotów zniknie jak ręką odjął ;)
Lanos to dobre auto raczej bezawaryjne, falujące obroty to nie "awaryjność".

Z moich wspomnień z jazdy fiatami - pada alternator, cieknące uszczelki, lubią czasami się po prostu popsuć.
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

16 Paź 2011, 10:00

No to trzeba będzie porządnie pomyśleć o Lanosie.

A jak już jesteśmy prze Daewoo to co powiecie o Nubirze z silnikiem do 1.6?
snap171
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy samochody hybrydowe boją się mrozu?
    Brytyjska Toyota przez 24 godziny mroziła crossovera Toyota C-HR Hybrid w temperaturze -20 stopni, systematycznie polewając go wodą. W efekcie samochód pokrył się grubą warstwą lodu. Mimo to hybrydowy crossover bez ...
    Żółta naklejka PLK PKP - krzyż św. Andrzeja
    Być może nie wszyscy wiedzą, że w roku 2018 PLK PKP zapoczątkowało akcję " żółta naklejka PLK " O co chodzi? O ważną rzecz, ratującą zdrowie a nawet życie. Jak wszyscy uczestnicy ruchu drogowego wiedzą, a przynajmniej ...

16 Paź 2011, 10:15

Jeżeli kwestia ceny obstawiałbym lanosa 1.5 + gaz co więcej chcieć!
valdziu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość:
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: 30... testowanych :)
Silnik: 0.9-6.3

16 Paź 2011, 10:28

Tak się tylko zastanawiam czemu podajecie silnik 1.5 . Czy to moja sugestia że chcę najmniejszy możliwy silnik czy po prostu 1.5 jest lepszy od 1.6?
snap171
Nowicjusz

16 Paź 2011, 14:22

Jak chcesz coś w miarę wygodnego( fiat grande punto z komfortem ma niewiele wspólnego), to polecam ci audi a6 c4, jak ma być tanio to silnik niezniszczalny silnik 2.0+lpg, ale osiągów to się nie spodziewaj
[link do oferty na Allegro wygasł]
kosior898
Początkujący

Miejscowość: Leżajsk

16 Paź 2011, 15:51

Co do Lanosa to silnik 1.5 pada dlatego że ma dwie wersje 8V i 16V,8V jest najlepsza pod gaz (pojedzie praktycznie na każdej instalacji) ale za to jest troche słaba gdyż ma 86KM.
Co do Nubiry to lepiej szukać 2.0,osiągi lepsze a pali prawie tyle samo co 1.6.
Barol
Awatar użytkownika

17 Paź 2011, 12:12

Czy Lanos miał poduszkę powietrzną pasażera czy tylko kierowcy (i tak ciężko dostać z poduszką kierowcy - na oto moto chyba żaden z okolic Gdańska nie miał)?
snap171
Nowicjusz

17 Paź 2011, 18:08

Lanosy miały po dwie poduszki. :)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

dwie poduszki a nawet klima :)
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

17 Paź 2011, 18:25

Były 2poduszki ale ciężko jest dostać taki model,zazwyczaj jest bez poduchy albo z poduchą kierowcy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Paź 2011, 18:29

Falujace obroty, to szybciej silnik krokowy, a nie przepustnica. A jak od zawsze to wystepuje, to instalacja zle wyregulowana.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

17 Paź 2011, 18:32

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Polecam
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981