Jaki samochód polecicie do ok 5000

09 Sie 2015, 18:07

Przymierzam się znów do kupna samochodu (po corsie co jeździłem teraz) chce kupić kolejny wóz w następnym miesiącu. Głównie będzie wykorzystane na dojazd do uczelni - 6km, ale czasem dłuższy wyjazd. Tzn czasem.. na miesiąc. I co do zmiany w porównaniu do Corsy - szukam coś większego....i WYGODNIEJSZEGO.
Nie potrzebuję silnika co ma 200 km, nie chce diesel (z powodu kosztów utrzymania gdy coś się zepsuje i że jednak one są skierowane pod kątem długich przejazdów). Wymagania ? Hmmm co mogę oczekiwać od samochodu za 5 kafli... chcę w miare wygodne, klimatyzację (nie wytrzymam w te upały bez niej) no i ekonomiczne z miarę częściami tanimi.
Propozycja moja ?
Więc peugeot 406/406 coupe z silnikiem 2.0 benzynka
Leganza (12 litrów benzyny pali... a zanim przełączy się na gaz to dojadę do uczelni)
Peugeot 206
Renault Megane 1 po lift
Renault Clio ? Też małe i mało pali ale... na bank te siedzenia wygodniejsze niż w corsa
VW Polo - małe ekonomiczne ale jak wygodne ?
VW Golf 4
Renault Laguna
Nissan Almera 2
To chyba tyle.... co polecacie i co sądzicie o 1 pozycji ? Ile taki benzyniak może pojeździć ?
kuku8
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 12 2011
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: brak

09 Sie 2015, 18:39

Więc peugeot 406/406 coupe z silnikiem 2.0 benzynka - po za budżetem.
Leganza (12 litrów benzyny pali... a zanim przełączy się na gaz to dojadę do uczelni)
Peugeot 206 - może i da radę znaleźć ale podobno nie warto, wypowiedzą się jeszcze inni forumowicze.
Renault Megane 1 po lift
Renault Clio ? Też małe i mało pali ale... na bank te siedzenia wygodniejsze niż w corsa - Clio większe od Corsy?
VW Polo - małe ekonomiczne ale jak wygodne ? - musiałbyś posiedzieć w nim i się przejechać, to jest segment B ;]
VW Golf 4 - podobnie jak Peugeot coupe po za budżetem, jedynie pasuje tam silnik 1.8/1.8t a te są znowu droższe.
Renault Laguna - I w zasięgu budżetu (tutaj całkiem ładna - ale handlarz - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł])
Nissan Almera 2 - chyba ciężko będzie znaleźć w tym budżecie.

Ode mnie może być;
Honda Civic VI
Mitsubishi Colt -
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
ROVER -
Toyota COROLLA -
Opel ASTRA -

Linki przykładowe.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

09 Sie 2015, 19:20

206, Clio, Polo to jeden pies w stosunku do Corsy (chociaż od niej wszystko jest wygodniejsze :D ). Należy pamiętać, że komfort podróży to nie same fotele :yes: Golf i Almera poza budżetem, do tego Almera N16 jest awaryjna
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Sie 2015, 19:29

Włąsnie szukam mało awaryjne i co ważne... mało palące.
Właśnie jeździłem corsa i szczerze jakbym siedział na drewnianych siedzeniach.
Przecież dużo tych 406 jest w kwocie 5 kafli.
A laguna co sądzicie ? Oczywiście 1 gen
kuku8
Nowicjusz

09 Sie 2015, 19:36

Pokaż te coupe'tki.
Kieł
Stały forumowicz

09 Sie 2015, 19:40

406 jasne że kupisz, ale na coupe to 2x więcej trzeba mieć :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz Arocs, warianty modelowe, silniki, budowa
    Mercedes-Benz zostawia konkurentów z tyłu, konsekwentnie odświeżając swoją paletę produktową i rozszerzając ofertę silników zgodnych z normą Euro VI. Pod koniec stycznia uczestniczyliśmy w premierze Arocsa – ...
    Sezon na porywiste wiatry
    Od października do marca mamy w Polsce sezon na porywisty wiatr. Zimowe wichury różnią się od tych występujących latem swoją długotrwałością, ponieważ mogą siać zniszczenie nawet ponad dobę. Na co uważać w czasie jazdy ...

09 Sie 2015, 19:42

[link do oferty na Olx wygasł]
To nie chodzi że te konkretne modele tylko, że jest możliwość kupna autka w tych pieniądzach. Wiadomo 5 koła ale to nie znaczy, że nie dołożę tych 500 .
I tym bardziej jest zwykła 406-tka
kuku8
Nowicjusz

09 Sie 2015, 19:45

Są wystawione "za" 3k bo wszystkie ogłoszenia na OLX do 3k są za darmo ;]
Kieł
Stały forumowicz

09 Sie 2015, 19:50

1. tylne światła i wiadomo o co chodzi, dalej nie oglądam.
2. wydaje mi się że cena wyższa a wpisane tak aby za ogłoszenie nie płacić. w sumie w 1 przypadku też tak może być
3. Naprawdę? Nie dość że wiocha to złom
4. Dużo wyświetleń, też dopytaj o cenę :wink:
Nie ma co się z nami kłócić, u mnie w mieście pewna 306-tka z robionym przodem (ale dobrze zrobonym) poszła za 2.5k. Klima, 1.8 100KM, 93r. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Sie 2015, 20:37

No spoko są wystawione a byłeś oglądałeś chociaż z 2-3 sztuki? Pewnie nie więc obejrzyj i będziesz wiedział czy warto się tym interesować.
Za 5k dostaniesz bardzo dobrze utrzymaną Lagune I lub Megane poliftową.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

10 Sie 2015, 07:16

Wyglądają jak przyciągnięte ze szrotu,gdzie doprowadzenie ich do faktycznego stanu aby mogły jeździć po drodze wyniesie Cię 2 razy tyle,wiec nie warto. Moim zdaniem lepiej kupić do tej ceny zadbaną Leganze,ma blachy na ocynku,wiec mimo upływu lat jeżeli jest bezwypadkowe to nie będzie mieć problemów z korozją.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

10 Sie 2015, 10:31

Lagunka/Meganka - szukam, patrzę w mojej okolicy ale ciężko. Byłem oglądać już z 3 sztuki ale gołym okiem były bite mimo że na zdjęciach nie zauważyłem.
Leganza - chciałem ale jak czytam opinie to tym bardziej chce. Lecz wszystko leży w paliwie na które mnie nie będzie stać płacić - 12-13 litrów PB - zanim przełączy się na gaz to do uczelni dojadę. Ale nie powiem bo mi się podoba. Jak szybko przełącza się tam gaz, ile mam czekać jak coś ? Ponoć czytałem że ok 4km
Peugeot 406 a jak wyłoże 7 kafli będzie te coupe ? hociaż sam nie wiem czy warto bo ma to samo co 406 tylko że tamto tańsze i klasyczne a to sportowe. Więc nie wykluczam czystej 406-tki gdzie kupie za 5k ładną (ostatnio była jeszcze na czarnych tablicach przejechane 90k, serwisowana itp tylko, że niestety 450km ode mnie i zaraz poszła ;d)
Jak czytam o spalaniu to:
Laguna ok 9l
Peugeot 9l
Leganza 12-13l - z klimą poleci 14 // 15 litrów gaz (mowie o miescie)
kuku8
Nowicjusz

10 Sie 2015, 10:48

Chociaż*
Ne ma co dokładać, bo te najtańsze i tak są zaniedbane. Widziałem kiedyś dwie sztuki za 8k - ich stan wołał o pomstę do najwyższego :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

10 Sie 2015, 11:01

Racja ja widziałem lagunke po lifcie - na zdjęciu piękna a na żywo.... wygląda jakby ktoś papierem ściernym tarł. Do tego maska źle spasowana - cena ? 4500zł.
Dobra ja muszę przemyśleć czy nie brać zwykłej 406-tki bo cena wygląda zachęcająco (5k) Coupe wygląda że można szukać za 6000-6.5k (wiem też są za 11k)
A może ktoś poiwiedzieć jak szybko silnik się przełącza na gaz w leganza ?
kuku8
Nowicjusz

10 Sie 2015, 19:42

A skąd jesteś?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012