Jaki samochód w granicach 700 tysięcy? Porsche, Mercedes czy BMW?

03 Kwi 2019, 13:25

Witam serdecznie.

Odkąd kupowałem ostatnie auto minęło trochę czasu, przyznam szczerze, że wypadłem kompletnie z rynku samochodowego, bo nie miałem potrzeby śledzić go na bieżąco - teraz, kiedy przyszedł czas nabyć nowy samochód, zwracam się do ekspertów, którzy pomogą mi w jakimś stopniu podjąć decyzję.

Mój budżet to 700,000 złotych.

Poszukuje auta sportowo-luksusowego, tzn. auta które zapewni:
- dużą moc, dużo sportu
- niebanalny wygląd i udogodnienia dla kierowcy
- wygodę na długich, europejskich trasach
- osiągnie kompromis między sportem, a "luksusem" jakkolwiek to interpretować

Odwiedziłem sporo salonów samochodowych no i nie ukrywam, że wybór zawęziłem do trzech marek: Porsche, Mercedes i BMW. Wszelkie SUV'y odrzucam.

Jeśli chodzi o Mercedesa to zdecydowanie w oko wpadł mi w oko
S 560 4MATIC Coupé.

Porsche to zdecydowanie Panamera GTS.

BMW - M5 Competition.

Ceny zbliżone, po konfiguracjach wychodzi podobnie. Nie chcę nudnej limuzyny w postaci serii 7, klasy s czy A8 - zdecydowanie tutaj celowałbym w "wygodny" sport.

Proszę o pomoc, propozycje.
ms21
Nowicjusz

0

03 Kwi 2019, 18:52

Biorąc pod uwagę te trzy modele do których zawęziłeś swoje wyszukiwania myślę że najbardziej ciekawym samochodem z nich jest Porsche Panamera GTS. Jest to auto nietuzinkowe i nie oklepane jak BMW, czy Audi.

ms21 napisał(a):Odwiedziłem sporo salonów samochodowych
Mam nadzieję że odbyłeś jazdy testowe tymi samochodami?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
0

03 Kwi 2019, 21:03

Tak, jedynie w innych wersjach konfiguracyjnych, ale to już były szczegóły - kolor tapicerki, materiał czy dodatkowe bajery.

Rzeczywiście M5 ma cudowne właściwości jezdne i jest z nich najmocniejsze. Wygoda, moc - super. Niestety problemem jest jedno, okazuje się, że owa M5 nawet w Competition nie wyróżnia się zbytnio z tłumu, a także z samego garażu BMW, nie robi ono jakiegoś wielkiego wrażenia, a różnic w kokpicie w stosunku do zwykłej series 3 jest dosyć mało.

Linia Panamery jest dosyć dziwna, szczególnie tył który jest niezwykle charakterystyczny, mnie nie porywa, natomiast wnętrze, jazda tym cudeńkiem - wrażenia nie do opisania. Na minus koszty serwisowe, części .

Mercedes to znowu klasa w sobie, natomiast brakuje mi rzeczywiście jako takiego sportu w tym aucie - oczywiście jest tam prawie 500km, na programie można zrobić o wiele wiecej, ale jakoś to auto oprócz wyglądu nie porywa mnie właściwościami jezdnymi. Czułem jakbym jechał zwykłą S, ciężką, stanowczą i "prezesową". Inna sprawa to wygoda i udogodnienia - bezapelacyjnie nie czuć, że się nim jedzie, wrażenia niesamowite, dopracowanie i estetyka.

Jeśli chodzi o $, auta poszukuje na 2 lata - będę brać na firmę, spora część kosztów pójdzie w amortyzację, więc to nie jest problem. Także przeglądy, gwarancja - nieistotne, ma wytrzymać 2 lata.
ms21
Nowicjusz

0

03 Kwi 2019, 21:42

ms21 napisał(a):okazuje się, że owa M5 nawet w Competition nie wyróżnia się zbytnio z tłumu,

Szczerze? Ani jedno z tych aut, które tu padły "nie wyróżniają się z tłumu". W tym kraju mamy dziwne przekonanie, że jeśli chcesz kupić drogie auto to ma być niemieckie. Nuuuuda sama w sobie. Do tego panamera - tu będzie moje prywatne zdanie - jeżdżą tym osoby, które mają sporo kasy ale gustu żadnego (czyli np. właściciel firmy, w której pracuję :mrgreen: )

Zerknij na maserati quattroporte/ghbli
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ew. Lex LS

E: Albo polecieć trochę niestandardowo i Tesla Model S
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

03 Kwi 2019, 21:55

Invi dobrze gada ale ja bym poszedł o krok dalej.
Dlaczego pytasz jakie kupić auto ludzi, którzy na co dzień mają do czynienia z wozami w cenie 1% Twojego budżetu?

Kup to, co najbardziej Ci się podoba, co najprzyjemniej Ci się prowadzi, a nie kierując się opinią ludzi z Internetu, którzy w większości nawet nie widzieli takich aut na ulicy, nie mówiąc już o jakiś doświadczeniach.

Co ja bym kupił, mając tyle kasy? Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, bo zapewne nigdy nie będzie mnie stać na taki wydatek na auto. Może jakiś Hellcat, Demon, Exorcist czy coś takiego...

A miałem się nie wypowiadać w takich wątkach :?
Ostatnio edytowany przez mike, 03 Kwi 2019, 23:20, edytowano w sumie 1 raz
Powód: uzupełnienie info
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

03 Kwi 2019, 23:11

ms21 napisał(a):Mój budżet to 700,000 złotych.

Nareszcie ciekawy budżet, a nie kolejne pytanie: co kupić do 7000 zł. :lol:
Invi napisał(a):E: Albo polecieć trochę niestandardowo i Tesla Model S

O Tesli są mieszane opinie. Poza tym ma to być auto w trasy, a zasięg i czas ładowania są jednak mało korzystne do tego celu. Z drugiej strony dynamika i gładkość pracy auta elektrycznego są bez porównania lepsze niż spalinówki.
aGradory

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

04 Kwi 2019, 11:18

Sęk w tym, że Maserati czy Lexus do mnie nie przemawiają - raczej nie moja bajka.

Mimo wszystko celowałbym w niemiecką motoryzację - od zawsze mnie fascynowała.

Nieco się z tym przespałem i stwierdziłem, że odrzucam całkowicie M5 - nie do końca moja filozofia auta, jednakże zastąpiłem ją M850i xDrive Coupe - widziałem ten model w salonie, niemalże się zakochałem.

Porsche chyba podziękuję - niestety wygląd mnie nie zaczarował.

Czyli na placu boju zostają M850i i S560. Jestem ciekaw waszego zdania.
ms21
Nowicjusz

0

04 Kwi 2019, 12:09

ms21 napisał(a):Czyli na placu boju zostają M850i i S560. Jestem ciekaw waszego zdan

BMW 8 - początek produkcji to koniec 2018, Mercedes S - 2014. Nowsze o 4 lata.
aGradory

0

05 Kwi 2019, 16:04

Poszło zamówienie na M850i :)
ms21
Nowicjusz

0

05 Kwi 2019, 16:52

Nieźle. Szybka decyzja. Gratuluję.
aGradory

1

05 Kwi 2019, 17:52

ms21 napisał(a):Niestety problemem jest jedno, okazuje się, że owa M5 nawet w Competition nie wyróżnia się zbytnio z tłumu, a także z samego garażu BMW, nie robi ono jakiegoś wielkiego wrażenia

Otóż to, bardziej jak jeździłem moją Alfą 159 TI na bajeranckich 19'' felach to dużo osób się za tym oglądało, nawet niektórzy mi machali :lol:

przejedzie porsche lokalnego biznesmena lat 50 to nikt się za tym już nie ogląda. :lol:
przejeżdżają Wypasione Mercedesy biznesmenów też wrażenia nie robią żadnego,
Byle jakie BMW za 20 000zł z odpowiednimi szpanerskimi felgami zrobi większe wrażenie.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
0

05 Kwi 2019, 17:55

ms21 napisał(a):oszło zamówienie na M850i

Fajne auto ale poczytaj sobie o tym silniczku... powiem szczerze że trochę przypał z v8 które ma problem przejechać 100k.km. ale wiadomo że masz gwarancje
Tylko warunki holowania aut w bmw nie są takie jasne jak mogłoby się wydawać a do tego jeszcze jest kilka aspektów kiedy gwarancja będzie uznana a kiedy nie :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0

05 Kwi 2019, 21:26

co mu tam z silnika, takie auto bierze się ....... na koszty :mrgreen:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
0

06 Kwi 2019, 00:44

ms21 napisał(a):auta poszukuje na 2 lata

szybki napisał(a):v8 które ma problem przejechać 100k.km

Kogo to obchodzi, że wytrzyma tylko 100 000 km? :lol:
aGradory

0

06 Kwi 2019, 07:38

Gradory napisał(a):Kogo to obchodzi, że wytrzyma tylko 100 000 km

Oczywiście że nikogo...jak mojego kumpla żona z moją i z dzieciakami pojechały nową x6 na wakacje i wracały na lawecie to wiesz jaką dzieciaki miały uciechę :ok:
I teraz nie wiadomo co bardziej mojego kolege wkurwiło to że zepsuło się nowe auto czy to że kręcono w aso przy pokryciu kosztów holowania i naprawy jedyne16k. No i jeszcze aspekt części na które czekano 4tyg.
A potem coś się rozszczelniło i poleciał olej na nową kostkę przed domem ...
W między czasie zepsuły się pasy bezp., zamek klapy tylnej, wieczna choinka a teraz szarpie skrzynia...chociaż kolega podarował ten spektakularny samochód tacie który robi rocznie 2k.km.i rozpędza się do 100km/h...
Ale wiesz Gradory nie było tego w prospekcie a jak odbierałem z kolegą auto to darmowej kawy się napiliśmy... :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0