Samochód sprowadzony,

31 Mar 2019, 18:34

Witam. Mam pytanie odnośnie kupna sprowadzonego samochodu. Tzn nie ja będę go sprowadzał, tylko jakiś pewnie jakiś handlarz, albo osoba prywatna.
Chcę kupić Hyundaia i30 I i 90% ogłoszeń to samochody sprowadzone.

Jeśli kupię taki samochód, to umowa kupna sprzedaży będzie obowiązywała między mną, a sprowadzającym czy jakimś helmutem z Berlina?
Jeśli będzie to handlarz, dostanę jakąś fakturę?
Wiem, że sprowadzający zazwyczaj opłacają akcyzę i ja będę musiał go tylko zarejestrować i ubezpieczyć.

Jeśli zły dział to proszę przenieść.
Colossus91
Nowicjusz

Auto: Peugeot 406

06 Kwi 2019, 17:19

A czy jak kupujesz piwo w biedronce to paragon wystawia Ci biedronka czy Browar Okocim?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

06 Kwi 2019, 17:54

andrewb25 napisał(a):A czy jak kupujesz piwo w biedronce to paragon wystawia Ci biedronka czy Browar Okocim?

Już bez takiego sarkazmu bo sam dobrze wiesz, że umowa na niemca to nic nadzwyczajnego u kombinatorów.

Colossus91 napisał(a):Jeśli kupię taki samochód, to umowa kupna sprzedaży będzie obowiązywała między mną, a sprowadzającym czy jakimś helmutem z Berlina?
Jeśli będzie to handlarz, dostanę jakąś fakturę?

Powinieneś dostać FV (zwykle fv marża)
Umowy "na Niemca" są obejściem prawa i podatków (ktoś kto chce Ci to wcisnąć prawdopodobnie nie ma zarejestrowanej działalności). W razie problemów z autem/wad ukrytych masz problem, czyt. dochodzisz swoich praw u tego helmuta bo handlarza nigdzie nie ma na papierze.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Kwi 2019, 18:39

Nadmieniam że podpisując taką lewą umowę zarówno Ty jak i osoba która Ci sprzedaje uczestniczycie w przestępstwie skarbowym.
Oraz fałszowaniu dokumentów.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Motor Show 2012 / relacja
    Wydarzenie zrealizowano w nowej formule łącząc wystawę motoryzacyjną z bogatym programem wydarzeń towarzyszących. Poznańskie wydarzenie obfitowało w premierowe pokazy samochodów, a furorę robiły stoiska na których ...