Jaki samochód wybrać (8-10 tys.)?

11 Cze 2015, 21:55

Anemone napisał(a):Biorę też pod uwagę Forda Focusa i jeśli dobrze pamiętam najbardziej polecane były te z silnikiem 1.6. A co w przypadku 1.4 i 1.8

Silniki benzynowe Forda kiepsko współpracują z LPG, 1.6 ma trochę mocy i nie pali zbyt dużo - można polecić, 1.8 bardziej dynamiczny, ale pali też więcej. 1.4 w ogóle nie bierz pod uwagę.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

11 Cze 2015, 23:08

Wiem, że Fordy nie współpracują z LPG, ale nie jest to dla mnie koniecznością, spokojnie mogę jeździć na samej benzynie.
Co myślicie o tym Focusie:
[link do oferty na Olx wygasł]
Trochę szkoda, ze tylko 3-drzwiowy, ale i tak w większości będę jeździła sama, więc ewentualnie mogę go rozważyć. :)
Anemone
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Cze 2015, 00:46

Witam!
CIVIC VI w tym budżecie to jest nie porozumienie jakieś. Bez obrazy, ale jak można proponować komuś kto ma do wydania 10k 17 letnie auto, które kiepsko sobie radzi z korozją.
Jeśli jest Pani zainteresowana 18 letnim auto to polecam celować w wyższy segment niż CIVIC VI. Polecam audi, volkswagen,BMW, volvo, . Jeśli już honda to co najmniej civic VII albo Accord.
Audi a3 w sumie każdy silnik można dostać w tych pieniądzach z LPG. Jeśli chodzi o jednostkę 1.6 to proponuję się Pani najpierw przejechać i ocenić samej niż słuchać opinii w internecie. Niestety często w internecie jest tak, że raz "zasłyszana" opinia jest często bez sensownie powtarzana. Wyrażenie, że nie jedzie albo, że sobie nie radzi jest na wyrost. Nie jest to demon szybkości ale 100km jest wystarczające do podróżowania. Do 110km/h w kabinie jest cicho. Przy segmencie B raczej tego nie uświadczysz. Jeśli wrażenia z jazdy nie będą satysfakcjonujące to tylko 1.8 albo 2L.

A i pociągnę jeszcze oftop dotyczący silnika 1.6 A3/golf4 ma do 100 10,9s, CIVIC z 1.4 ma 11,3s, a astra G z 1.6 ma 11,5s. A3 nie jedzie, ale astra albo hodna to ciągnie że łohohoh :mrgreen: . Prawda jest taka, że A3 jest najlepiej wyciszona i wrażenie prędkości i przyspieszenia są inne.

Volkswagen POLO/ SEAT Ibiza - ale tutaj na rynku wtórnym tylko silniki 1.4 i 1.2 praktycznie :(
Volvo v40 +LPG - świetne wyposażenie i można dostać rocznik 2000+ w dobrej cenie.
Renault Megane II - z silnikiem 1.6 + LPG. Również można znaleźć wersje z ładnym wyposażeniem.
Ford focus - też spoko. :mrgreen:

Na prawdę odpuściłbym sobie szukanie civica VI w tej cenie. Proszę sobie spojrzeć na środek a na środek golfa 4 albo a3. W hondzie to już wszystko trąci myszką.
mrht
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

12 Cze 2015, 00:59

Wnętrze hondy każdemu normalnemu człowiekowi kojarzy się z ... wnętrzem pokoju w tanim b*rdelu ...

Mrht... takie teksty na forum samochodowym. Wstydziłbyś się ;p

Edit.
Teraz zmienił na
trąci myszką
... też, jak się domyślam, z podtekstem...?
Vertex
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 03 1994
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Zabrali
Silnik: Skradziony
Paliwo: Inne
Typ: Inny

12 Cze 2015, 01:16

W sumie to nie moje słowa.... Ale coś w tym jest...... :naughty:
mrht
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

12 Cze 2015, 01:19

Przyznaję się bez bicia - specjalnie Cie w nie chciałem wrobić...
Ale jakoś trzeba było poruszyć temat tego trącania myszki :D
Vertex
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 03 1994
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Zabrali
Silnik: Skradziony
Paliwo: Inne
Typ: Inny
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda5 bardziej elegancka, praktyczna i bezpieczna
    Mazda5 to model, który wprowadził przesuwane drzwi boczne do świata minivanów. Dostępny w trzech nowych kolorach karoserii – czerwonym Zeal Red, czarnym Jet Black i szarym Meteor Grey. Wnętrze samochodu ...

12 Cze 2015, 09:27

A kto mówi że odrazu cały budżet trzeba przeznaczyć na Civica? Co za problem kupić takiego za 5-6k doinwestować i mieć mega pewne auto?
Focus z linku wygląda ok,cena troche niska ale jak masz niedaleko to obejrzyj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

12 Cze 2015, 09:41

Anemone napisał(a):Co myślicie o tym Focusie:
[link do oferty na Olx wygasł]
Trochę szkoda, ze tylko 3-drzwiowy, ale i tak w większości będę jeździła sama, więc ewentualnie mogę go rozważyć. :)

Bardzo ciekawa oferta, kompletnie nie zgadzam się z Barolem, że cena jest za niska - w życiu nie dałbym więcej za 3 - drzwiowego, 15-letniego Focusa do poprawek lakierniczych (popróbuj jeszcze trochę zbić cenę).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

12 Cze 2015, 09:49

Sorry nie doczytałem o tych zarysowaniach :oops:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2015, 10:22

Bardzo chętnie obejrzałabym tego Focusa, niestety jest daleko ode mnie, w miejscowości moich rodziców, więc ewentualnie ich mogłabym poprosić o obejrzenie. Wzięłam tamten rejon pod uwagę, bo u mnie straszna bieda jeśli chodzi o Focusy.
Powiedzcie jeszcze, czym grożą te przetarcia na lakierze? Będzie rdzewiał w tym miejscu? Da się to zabezpieczyć i jest to opłacalne?
Anemone
Nowicjusz

12 Cze 2015, 10:27

Brat dał za niepordzewiałego polifta (tylko na rantach drzwi się pojawia) prawie 9k z 2004r z dieslem. Oczywiście w przebieg nie wierzymy ale tak to bardzo ładny.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Cze 2015, 11:00

Anemone napisał(a):Powiedzcie jeszcze, czym grożą te przetarcia na lakierze? Będzie rdzewiał w tym miejscu? Da się to zabezpieczyć i jest to opłacalne?

Zderzak to plastik, więc dziać się z tym nic nie będzie, będzie po prostu brzydko wyglądać. Nadkole trzeba będzie zrobić, bo zacznie rdzewieć - o te 500 zł próbowałbym zbić cenę tego auta.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

12 Cze 2015, 11:11

Gdyby jednak dane mi było go obejrzeć, to spróbuję utargować to 500 zł. :wink:
Anemone
Nowicjusz

12 Cze 2015, 15:36

mrht napisał(a):A i pociągnę jeszcze oftop dotyczący silnika 1.6 A3/golf4 ma do 100 10,9s, CIVIC z 1.4 ma 11,3s, a astra G z 1.6 ma 11,5s. A3 nie jedzie, ale astra albo hodna to ciągnie że łohohoh . Prawda jest taka, że A3 jest najlepiej wyciszona i wrażenie prędkości i przyspieszenia są inne.
Jedyne co możesz zrobić to się podetrzeć tym papierkiem bo praktyki to Ty żadnej nie masz.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Cze 2015, 12:16

Zależy bo jeśli lakier nie był ruszony to nie będzie rdzewieć,u mnie jak kupowaliśmy malucha w 2010roku był bardzo lekko wgnieciony narożnik przy przedniej lampie do dziś tak jeżdzi i nic nie rdzewieje.
Barol
Awatar użytkownika