Poszukuję auta do 15 000 zł

14 Cze 2015, 22:33

Cześć

Wraz z narzeczoną chcemy zakupić nasze pierwsze auto. Do wydania mamy maksymalnie 15 000 zł. Kilka modeli wpadło nam w oko, ale jesteśmy oczywiście otwarci na inne propozycje. Potrzebujemy pomocy i opinii.

Czego dokładniej nam potrzeba :

1. Silnik - zdecydowanie benzynowy, boję się używanych diesli ściąganych z Niemiec. Może te obawy są niepotrzebne ?

1a. Raczej coś od 1.4 do 2.2max

2. LPG - warunek konieczny, szukamy auta w którym już ktoś zamontował instalację.

3. Nadwozie - właściwie jest obojętne, ale najbardziej skłaniamy się ku sedanom lub kombi, nie wykluczamy jednak kompaktów np. A3.

4. Rocznik - najbardziej zależy nam na faktycznym stanie technicznym pojazdu, mimo to wolelibyśmy auto nie starsze, niż z rocznika 2002.

5. Auto powinno być niedrogie w utrzymaniu i naprawie. Istotna jest dostępność części zamiennych oraz na rynku wtórnym.

6. Komfort - nie chcemy ciasnego samochodu. Wyposażenie nie gra głównej roli, ale klima byłaby mile widziana - raczej auta 4/5 drzwiowe.

Rocznie myślę, że będziemy robić około 15 000 km, zarówno w mieście jak i na dłuższych trasach.

Możliwe, że o czymś zapomniałem, ewentualnie uzupełnię podczas dyskusji.

Modele jakie mamy na oku :

1. Seat Toledo II

2. Audi A4

3. Mazda 6

4. Honda Accord

5. Ford Mondeo Mk3

6. Audi A3 (raczej wersja 5 drzwiowa)

Prosimy o pomoc, może jakieś komentarze odnośnie wybranych przez nas samochodów - będziemy wdzięczni za wszelaką pomoc :)
Michal142
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 1982
Auto: brak

14 Cze 2015, 22:50

Michal142 napisał(a):1. Seat Toledo II

2. Audi A4

3. Mazda 6

4. Honda Accord

5. Ford Mondeo Mk3

6. Audi A3 (raczej wersja 5 drzwiowa)

Typy całkiem dobre z czego w 1,2,6 nie bierz 1,4 i 1,6 a polecam 1,8 Turbo
4. Mam nadzieję że chodzi o VI generacje ta jest okey polecam 1,8
5.Ten to tylko i wyłącznie 2,5 V6 więc odpada z twoich typów
3. Mazda okey polecam silnik 2,0 do gazu bardzo dobry
Ode mnie Avensis I generacji 2,0 benzyna/gaz, opel vectra C może już dostaniesz, z kompaktów Corolla E12 1,6, octavia I generacji z 1,8 Turbo. :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

14 Cze 2015, 23:04

Dziękuję za zainteresowanie :)

Avensis oczywiście też biorę pod uwagę, ale mało ofert blisko mnie, więc chyba odpuszczę. Poza tym autko bardzo fajne, a jeszcze fajniejsza jest następna generacja ^^

Vectra C - nie za bardzo jestem przekonany do Opla.

Corolla E12 -też jest fajne, ale tak jak w przypadku Avensisa, nie ma ofert blisko mnie, a nie za bardzo chcę jeździć po samochód 500 km i jeszcze być może wrócić z pustymi rękami.

Ciekaw jestem jak to jest z tymi Mazdami, czy faktycznie tak gniją, każda bez wyjątku. W ogóle to jak jest z kosztami naprawy takiej mazdy i dostępnością części (tylko oryginały, czy jakieś zamienniki ?

Z tego co się zorientowałem to dosyć rozsądnym rozwiązaniem byłby zakup jakiegoś francuza :

- w miarę młode i tanie (względem np. audi)
- eksploatacja i naprawa raczej też nie wygórowana pod względem kosztów (chyba, że się mylę?)
Michal142
Nowicjusz

14 Cze 2015, 23:10

Michal142 napisał(a):Z tego co się zorientowałem to dosyć rozsądnym rozwiązaniem byłby zakup jakiegoś francuza :

Francuzy niby są dobre ale, np. Megane II czy Laguna II to awaryjne auta a nie wiem czy tak do końca stać cię na Lagunę II fl która jest już trwała. Z innych to może Peugeot 406 bo 407 raczej nie należy do bezawaryjnych.
Co do Mazd to one gniją i to mocno ale za 15000 zł kupisz już nie zgnitą i zabezpieczysz i spokój na jakiś czas.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Cze 2015, 23:19

Mając na myśli francuzy to właśnie o Peugeocie 407 myślałem (nawet byłbym skłonny troszeczkę nagiąć budżet), nie wiedziałem, że ma opinię awaryjnego auta. O Lagunie II słyszałem, że to miss lawety i w sumie nie brałem jej nawet pod uwagę, a co do Megane to narzeczona powiedziała, że podobne do multipli i jak wybór samochodu jest jej dość obojętny to jednak Megane nie chce...

Wracając do Mazdy - Przeszukałem ogłoszenia i udało się znaleźć coś takiego: Mazda 6 kombi, 2.0 MZR (141KM), stan mechaniczny - ciężko określić tylko po oględzinach i posłuchaniu pracy silnika, sprzedawca twierdzi, ze bez zarzutów, stan blachy - widoczne niewielkie ogniska korozji na tylnej klapie (tam gdzie logo mazdy), leciutka korozja na drzwiach (na dole), pod pokrywą silnika pordzewiałe elementy (podobno japońce tak mają), odpryski (podobno od kamieni), lekkie rysy, rok 2002, przebieg ~250 (o ile nie kręcony), drugi właściciel w polsce (ogólnie trzeci), auto ściągnięte z Niemiec, co najmniej 5 lat temu.
Michal142
Nowicjusz

14 Cze 2015, 23:24

Michal142 napisał(a):Wracając do Mazdy - Przeszukałem ogłoszenia i udało się znaleźć coś takiego: Mazda 6 kombi, 2.0 MZR (141KM), stan mechaniczny - ciężko określić tylko po oględzinach i posłuchaniu pracy silnika, sprzedawca twierdzi, ze bez zarzutów, stan blachy - widoczne niewielkie ogniska korozji na tylnej klapie (tam gdzie logo mazdy), leciutka korozja na drzwiach (na dole), pod pokrywą silnika pordzewiałe elementy (podobno japońce tak mają), odpryski (podobno od kamieni), lekkie rysy, rok 2002, przebieg ~250 (o ile nie kręcony), drugi właściciel w polsce (ogólnie trzeci), auto ściągnięte z Niemiec, co najmniej 5 lat temu.

A masz może link do aukcji?
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Cze 2015, 23:27

Tak, proszę - [link do oferty na Allegro wygasł]
Michal142
Nowicjusz

14 Cze 2015, 23:35

Wiesz co auto dość mocno odpicowane więc ciężko cokolwiek o nim powiedzieć ale jak opisujesz że tak jest to weź go do ASO niech go dokładnie przetrzepią i do gazownika aby sprawdzić stan gazu i jak wszystko okey to bierz choć niepokoi mnie ta rdza więc to już twój wybór czy go kupisz.
A skąd jesteś to poszuka się jakiś innych fajnych ofert?
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Cze 2015, 23:44

Ciężko stwierdzić, czy odpicowane, czy po prostu jest zadbane - ma swoje wady, ale to oczywiste, bo ma już swoje lata. Wiele jego wad nie było ukrytych i raczej nic nie wskazywało na próbę ich ukrycia. Na pytanie o powód sprzedaży właściciel odpowiedział, że nabył już inne auto (Avensis II, 2007), a Mazda obecnie stoi i jest nieużywana (od czasu do czasu przeganiana, żeby nie stała, ale na tarczach pojawiła się rdza, więc może samochód stał w komisie ?)

Zanim wezmę do ASO to jeszcze jedne oględziny zaliczy, tym razem mam zamiar zabrać ze sobą kogoś kto zna się lepiej :)

Właśnie ze względu na rdzę boję się tych Mazd...swoją drogą wydać na naprawę, ale jak jeszcze silnik okaże się trefny to wtedy wtopione pieniądze.

Jestem z Zamościa (Lubelskie) i szukam samochodu na terenie województwa (jak najbliżej), ale bez problemu jestem w stanie dojechać obejrzeć auto w Lublinie i 100/200km dalej.

W ogóle to jestem niechętny do kupna samochodu z komisu, czy od jakiegoś handlarza, preferuję osoby prywatne.
Michal142
Nowicjusz

15 Cze 2015, 00:02

Może BMW:
[link do oferty na Olx wygasł] słaby silnik i ciut tani ale obejrzeć nie zaszkodzi
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Cze 2015, 00:11

Właściwie nawet nie zwracam uwagi na BMW, bo chyba nie łapią się w kryterium tania naprawa. To bardzo ładne samochody, niestety z bardzo złą opinią w naszym kraju (głównie za sprawą ich użytkowników).

Z zakupu (poszukiwania) Mazdy powoli rezygnuję, bo to chyba zbyt ryzykowna sprawa. Może rozejrzę się za jakimś Seatem Toledo II, albo Audi A3/A4, bo Hondy, Toyoty, ani Peugeota to nie znajdę w moim regionie.
Michal142
Nowicjusz

15 Cze 2015, 00:13

Michal142 napisał(a):Audi A3/A4

A4 tanie w naprawach też nie jest bo ma kiepskie zawieszenie ale poza tym okey.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Cze 2015, 00:16

Zawieszenie podobno wytrzymuje jakieś 100 000 kilometrów, co w naszym przypadku dawałoby spokój na 4/5 lat, poza tym zawieszeniem to chyba nie są zbyt awaryjne ?
Michal142
Nowicjusz

15 Cze 2015, 00:18

Michal142 napisał(a):Zawieszenie podobno wytrzymuje jakieś 100 000 kilometrów

Na Niemieckich drogach to i owszem ale na Polskich to zdarzały się przypadki że i po 20 się rozlatywało tak to około 40-50 tys. może wytrzyma ale ciężko powiedzieć, a jakie masz drogi dziurawe czy w miarę równe?
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Cze 2015, 00:20

Drogi beznadziejne, ale chyba takie jak wszędzie u nas.

Przyznam się, że moim wyborem do tej pory był Seat Toledo II, ale dopiero jak zobaczyłem tą Mazdę 6 to zacząłem skłaniać się ku takiej opcji.
Michal142
Nowicjusz