Jaki samochód wybrać (8-10 tys.)?

08 Cze 2015, 13:58

Cześć :)
Poszukuję swojego pierwszego samochodu. Przeczytałam już chyba wszystkie wątki o podobnej tematyce, ale wciąż mam wątpliwości jaki powinnam wybrać. Samochodem będę przejeżdżać raz w tygodniu trasę ok. 200 km. Po mieście zamierzam jeździć sporadycznie.
Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby samochód był ekonomiczny i bezawaryjny. Myślałam nad jakimś modelem z segmentu B, np. Toyota Yaris, Fiat Punto, Opel Corsa C z małym silnikiem ze względu na koszty ubezpieczenia. Mam jednak wątpliwości, czy takie auto nada się na moje trasy? Może lepiej wybrać coś większego jak Ford Focus mk1, Toyota Corolla E11, Honda Civic VI/VII? Jak myślicie? Czy spalanie będzie dużo większe niż w przypadku tych mniejszych modeli?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc. :)
Anemone
Nowicjusz

Auto: Nie mam

08 Cze 2015, 14:20

Rozumiem Twój dylemat. Ile km rocznie będziesz pokonywać? Będziesz często woził więcej pasażerów? Jeśli trasa to minimum segment C. Najtaniej wyjdzie jazda na LPG i tu polecam:
Hondę Civic VI 1.5 VTEC-E (niskie spalanie przy b.dobrych osiągach)
Mazdę 323F 2.0 (niezawodna, ale uwaga na rdzę)
Opel Astra G 1.8 16V (tanie części)
VW Golf IV/ Audi A3/ Seat Toledo 1.8 20V

Za około 10-11 tysięcy możesz szukać poniższych aut z początku produkcji:
Honda Civic VII 1.4 lub 1.6
Toyota Corolla E12 1.4 lub 1.6
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

08 Cze 2015, 14:45

Mój roczny przebieg wyniesie ok. 9-10 tys. km głównie na trasie. Przeważnie będę jeździć sama lub z jednym pasażerem. Myślisz, że przy takich potrzebach segment B powinnam odrzucić?
Anemone
Nowicjusz

08 Cze 2015, 17:22

Jeżeli będzie to auto z przeznaczeniem do miasta,to segment B jak najbardziej wchodzi w grę- Punto lub Yaris będą ekonomiczne i trafisz z bardzo dobrym wyposażeniem,co innego trasa- tutaj mniejsze silniki mogą się męczyć i nie będą tak do końca ekonomiczne. Może bardziej kompakt typu Civic lub Corolla e12? Z tym że budżet jest tak na styk.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

09 Cze 2015, 08:52

Głównie będę jeździć na trasie. Czy w takim wypadku większy samochód jak Corolla czy Focus będzie palił mniej niż Yaris albo Punto?
Anemone
Nowicjusz

09 Cze 2015, 13:22

Na pewno będzie wygodniejszy a silnik 1.6 w przypadku Corolli e12 nie będzie się tak męczył jak mniejsze jednostki 1.2 czy 1.4. Poza tym na trasie faktycznie podczas jednostajnej jazdy spalą mniej,Focus moim zdaniem wypada znacznie gorzej nic Corolla,pozostań przy niej.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Rok produkcji: 2003

09 Cze 2015, 13:47

Toyota Corolla E12 jest dla mnie za droga. Ewentualnie E11 wchodzi w grę, ale ich nie ma zbyt wielu, więc wolałabym nie skupiać się tylko na tym jednym modelu. Moglibyście napisać coś więcej o Hondzie Civic VI i Oplu Astrze II? Widziałam, że też były polecane.
Anemone
Nowicjusz

10 Cze 2015, 00:03

SEAT Toledo II 1.9 TDI 110 KM, super auto w trasy - dynamiczne, ekonomiczne, niezawodne no i tanie w eksploatacji.
premiumcar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: vw
Silnik: 2.0
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1912

10 Cze 2015, 07:17

Przy 9tys rocznie diesel się średnio opłaca,ja bym proponował coś z japonców własnie np wspomniana Corolla E11 czy Civic VI (tutaj szukaj VTECa mało palą a osiągi mają przyzwoite).
Skąd jesteś to coś poszukamy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

10 Cze 2015, 08:55

Też mi się wydawało, że moje przebiegi są za małe na diesla. Myślałam o benzynie, ewentualnie LPG w przyszłości, ale nie jest to konieczność.
Jestem z Wrocławia i samochodu chciałabym szukać w najbliższych okolicach. :)
Anemone
Nowicjusz

10 Cze 2015, 20:32

Ten Civic ładny [link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Cze 2015, 08:58

Dzięki :wink:
A co myślicie o takiej Hondzie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
takiej Astrze:
[link do oferty na Olx wygasł]
i takich Golfach:

Czy któryś kwalifikuje się ewentualnie do oglądania?
Anemone
Nowicjusz

11 Cze 2015, 11:25

Golf z 1,4 to jakiś głupi żart. 1,6 nawet nie daje rady sobie.
Jakbyś porównał 1,4/1,5 z Civica do 1,4/1,6 Golfa to byś pomyślał, że pod maską Hondy siedzi jakieś 2,0 jeśli chodzi o osiągi.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

11 Cze 2015, 20:32

Civic ładny obejrzyj tylko cena troche przesadzona a jeszcze nadkola są do roboty..
Barol
Awatar użytkownika

11 Cze 2015, 21:51

Obejrzę Hondę, może udałoby się trochę zbić cenę.
Biorę też pod uwagę Forda Focusa i jeśli dobrze pamiętam najbardziej polecane były te z silnikiem 1.6. A co w przypadku 1.4 i 1.8? Warte są w ogóle uwagi, czy od razu odrzucić?
Anemone
Nowicjusz