Jaki samochód wybrać do 25 tys. zł z LPG?

07 Sie 2023, 09:56

Cześć wszystkim,

niebawem zamierzam się przesiąść z Opla Astry III (2005 rocznik) na coś innego w budżecie do 25 tys. z gazem lub do 20 tys. bez gazu (chciałbym zostawić wtedy górkę na instalację gazową). Od razu też zaznaczę, że niestety słabo znam się na autach, więc z góry wybaczcie za ewentualne braki wiedzy :P

Napiszę w skrócie mój profil kierowcy i to czego oczekuję. Zdaję sobie sprawę, że nie mogę mieć wszystkiego więc auto pewnie będzie wypadkową moich oczekiwań.

- aktualnie nie dojeżdżam do pracy autem więc miałoby ono służyć do kursowania po mieście od czasu do czasu i średnio 2x w miesiącu na nieco dalszy wypad powyżej 100-200 km,
- mam ponad 190 cm wzrostu więc dobrze by było, żeby auto było przestronne,
- chciałbym samochód od rocznika 2009 wzwyż,
- wiadomo, że nie chciałbym auta drogiego w eksploatacji.

Tak jak zaznaczyłem na wstępie celuje raczej na coś już w gazie, ewentualnie na coś co mógłbym zagazować.

Myślałem nad Oplem Astra IV, AR Giulietta (choć tu już wyższa półka cenowa), a ostatnio wpadł mi w oko Peugeot 3008 Trendy.

Byłbym wdzięczny za rady/wskazówki,

Dzięki.
Ostatnio edytowany przez destiny0303, 07 Sie 2023, 12:07, edytowano w sumie 1 raz
destiny0303
Obserwowany

07 Sie 2023, 10:57

Opla Astrę IV możesz znaleźć z fabryczną instalacją gazową przy silniku 1.4T.
destiny0303 napisał(a):AR Giulietta (choć tu już wyższa półka cenowa)
Tu też była Alfa Romeo Giulietta z fabryczną instalacją LPG w silniku 1.4 16V tyle że tak jak napisałeś to nie Twój budżet.
destiny0303 napisał(a):ostatnio wpadł mi w oko Peugeot 3008 Trendy
Ja bym sobie odpuścił to auto.

Będziesz jeździł nie dużo to może lepiej bez gazu? Zerknij sobie np. na Hondę Civic 1.8 Type-S przykładowa oferta https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/h ... FIEWd.html miejsca ci wystarczy bo fotel dosyć daleko wędruje w tym modelu do tyłu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Sie 2023, 11:26

Przy takich przebiegach również nie widzę sensu w LPG.

Astra jest ciężka, do tego średnio stabilna serwisowo, wolałbym Giuliettę, UFO.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Sie 2023, 15:01

Popatrz jeszcze na Fiat Bravo T-jet 1.4 120km czy VW Golf VI 1.6,od biedy 1.4TSI 122km ale tutaj licz się z kosztowna wymiana rozrządu i zapomnij o lpg.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Fiat Tipo - kompaktowy sedan
    Fiat TIPO to całkowicie nowy, czterodrzwiowy samochód, stworzony od samego początku jako trójbryłowy sedan, zgodnie z koncepcją "Born to be Sedan ", co pozwoliło wydobyć zrównoważone kształty włoskiego ...