Jaki sedan +-120tys., leasing, kredyt? Mondeo mk5, Mazda 6?

03 Wrz 2016, 08:43

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem nowego samochodu (no ewentualnie 1-2 letniego z dobrym przebiegiem i historią). Mniej więcej połowa wartości samochodu będzie wzięta na leasing bądź kredyt. I teraz studiując różne oferty wyłoniłem takich oto kandydatów:

- Mondeo mk5 1.5 Ecoboost

- Mazda 6 SkyEnergy

Rocznie będę robił na pewno mniej niż 30tyś.

Automat konieczny.

Auto dla pary, nie musi być super pakowne, choć fajnie aby można było na wakacje zapakować do bagażnika kilka rzeczy i ruszyć.

Najlepiej połączenie komfortu i zwrotności, frajdy z jazdy.

Co myślicie?

Z góry dzięki za opinie, albo polecenie jakiś innych kandydatów.

Pozdrawiam :)

EDIT: No i ewentualnie 2 letnie BMW F30
Szmout
Nowicjusz

Auto: Brak

03 Wrz 2016, 09:05

Gdzie mieszkasz? Jeśli w Warszawie to musisz bardzo pilnować Mazdy lub mieć dobrą polisę, bo znikają tam na potęgę.
Mondeo w sedanie to tylko wersja hybrydowa. Reszta to liftbacki.

Ja zamiast 2-letniego BMW brałbym Lexa IS :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Wrz 2016, 09:14

Witaj,

Mieszkam w dolnośląskim. Czytałem o tych znikających Mazdach i szczerze mówiąc, to odrobinę przerażające...

Zaraz zobaczę tego Lexusa IS. W oko wpadł mi teraz jeszcze na szybko Leon Cupra. Myślę, że do wyrwania za mniej niż 120tyś.

Czyli jak rozumiem, Ty brałbyś Lexusa?
Szmout
Nowicjusz

03 Wrz 2016, 09:25

Szmout napisał(a):W oko wpadł mi teraz jeszcze na szybko Leon Cupra. Myślę, że do wyrwania za mniej niż 120tyś.

Mniejszy od reszty ale szybszy. Pytanie jak będzie z trwałością.

Szmout napisał(a):Czyli jak rozumiem, Ty brałbyś Lexusa?

Tak i nie dlatego, że mam już jednego ale dlatego, że gdy z nim obcowałem to zrobił na mnie o wiele większe wrażenie niż wspomniane BMW i o klasę większe Audi A6, które stało obok
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Wrz 2016, 20:45

Jezeli troche dolozysz to za 150k pln brutto z pelna faktura vat mozesz miec zupelnie nowe bmw 5, z automatem i 150konnym dieslem :naughty:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Automatyczna

04 Wrz 2016, 10:42

Tylko spadek wartości takiego golasa (3 opcje tylko) F30 z podstawowym silnikiem będzie ogromny.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Koncepcyjny Nissan Resonance
    Śmiała wizja Nissana dotycząca przyszłości crossoverów staje się rzeczywistością za sprawą europejskiego debiutu innowacyjnego samochodu koncepcyjnego Resonance. Model Resonance, który został stworzony przez ...

04 Wrz 2016, 10:47

dzida napisał(a):Tylko spadek wartości takiego golasa (3 opcje tylko) F30 z podstawowym silnikiem będzie ogromny.

No co Ty :?: to się nie liczy :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Wrz 2016, 18:53

I tu macie rację co do spadku wartości.

W takim razie na razie na prowadzeniu mam dwa auta:

- Mazda 6
- Seat Leon Cupra 290

Zobaczę jeszcze tego Lexusa...

Rozum mówi Cupra, serce Mazda... Ehh.
Szmout
Nowicjusz

04 Wrz 2016, 19:07

No nie wiem czy rozum to Cupra skoro w poprzedniku silniki wymieniali na gwarancji szczególnie w mocniejszych odmianach. Po prostu ryzyko jest spore. Rozum to bardziej Mazda wg mnie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Wrz 2016, 23:33

IMO rozum to Lexus, bo ma niską utratę wartości, a w przypadku Mazdy istnieje duże prawdopodobieństwo, że pewnego dnia się obudzisz, a jej nie będzie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Wrz 2016, 10:05

Rozważałem zakup Mazdy 6 lub Forda Mondeo. Ja wybrałem Forda ponieważ dużo jeżdżę i zależy mi na komforcie. Jeśli twoje wyjazdy to tylko wyjazdy wakacyjne a lubisz prowadzić aktywnie to mazda będzie lepsza, jeśli natomiast preferujesz ciszę i wygodę, to bierz forda. Plusem forda będzie na pewno możliwość uzyskania sporego rabatu, którego w Mazdzie nie dostaniesz. Minusem mazdy, w dalszym ciągu slabe zabepieczenie antykorozyjne. Z leasingami jest różnie, można dostać ofertę dobrą lub słabą. Ja korzystam z pomocy portalu [reklama]. Generalnie to temat rzeka, ci ludzie ci pomogą.
Ostatnio edytowany przez mike, 24 Wrz 2016, 10:10, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
adammadry
Obserwowany

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 15 04 1976
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Ford
Silnik: 1.5
Rok produkcji: 2015

25 Wrz 2016, 19:11

Cuprę w leasingu spokojnie wyrwiesz za 110k. Polecam jeśli lubisz trochę poszaleć :yes: . Silnikiem się nie przejmuj, bo na cale auto jest 4 lata pełnej gwarancji.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Rok produkcji: 2015

25 Wrz 2016, 20:02

Mimo ze adammadry jest zbanowany :) to uważam, że całkiem sensownie opisal te auta.
Niedawno spotkałem się z opinia osoby od kilku miesiecy ujezdzajacej 6tkę (przejął leasing jak auto miało 6 m-cy), która wczesniej jezdzila mk4 i troche zalowała, ze jednak nie wziela mk5 zamiast mazdy (z uwagi na komfort podrozowania i pakownosc).
Za mazda na pewno przemawia swietny design.

Cupra domyslam się ze to bedzie taczka przy tych autach, po miejsckich dziurach moze byc róznie. Ale z drugiej strony wieksza frajda jak sie wcisnie gaz - to juz kwestia priorytetow co wazniejsze.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

26 Wrz 2016, 18:56

Ja bym uderzał w Volvo S60, przy takim budżecie można skonfigurować coś naprawdę fajnego, szczególnie teraz przed końcem roku. Bardzo dobre warunki kredytu 50/50 lub leasingu mają dealerzy, warto sprawdzić, tak samo ubezpieczenie.
Jest jeszcze ciekawa opcja na S80 z ostatniej serii produkcyjnej, dobrze wyposażone w bardzo dobrej cenie, do niedawna stało jeszcze kilka u dealerów. Trzeba popytać.
Co do S60/V60 to w tej cenie w dobrym wyposażeniu polecam demo np. https://dobreuzywane.pl/oferta-dnia?car ... er_number=
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

26 Wrz 2016, 19:10

Zobacz nową Optimę. Bardzo przyjemnie się tym jeździ i mają pakiet serwisowy w cenie do końca tego roku.
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017