Kia Ceed Kombi vs Toyota Auris Kombi

04 Paź 2016, 10:41

hej,

Witam wszystkich na forum :) wspólnie z małżonką dotarliśmy do momentu wyboru samochodu kombi. Wybór jest dosyć okrojony, zastanawiamy się nad jednym z nowych samochodów wg poniższej rozpiski:
- Kia Ceed Kombi 1.6 GDI (wyposażenie M), skrzynia manualna
- Toyota Auris Touring Sports1.6 (wyposażenie Premium), skrzynia manualna

Obydwa auta z salonu, rocznik 2016. Biorę auto na leasing do swojej firmy - rata wychodzi podobnie, w toyocie ciut droższe ubezpieczenie. Różnica w cenie to ok 10 000 brutto (toyota droższa). Problem tylko taki, że:
- nie mam opinii na temat Kia (nikt ze znajomych nie posiada),
- mam opinię tylko dla toyoty (posiadałem taką samą jak ww tylko hybryda)

Czy uważacie, że Kia to niezłe auta? Czy raczej lepiej byłoby dopłacić do toyoty? dzięki z góry za każdą poradę.
pawciak
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Volvo S60

04 Paź 2016, 16:57

Wg mnie nie warto dopłacać do Toyoty, ponieważ nie jest tego warta. Cee'd to udany i dobry model, a jakby się sypały to policja nie zamawiałaby ciągle nowych
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Paź 2016, 22:15

W naszym kraju nie dokonuje się racjonalnych wyborów ...tylko polityczne :( Mnie ceed się bardziej podoba - jeśli auto na dożywocie w rodzinie to polecam - jeśli na kilka lat do Toyota ...nie traci wartości i sprzedaje się łatwiej.
MOST74
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1992
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra H Kombi
Silnik: 1.3 CDTI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007

05 Paź 2016, 04:55

Wszystko zgadzam się z kolegami wyżej. Dodam tylko te plastiki w Aurisie. Za tą kasę po prostu nie wypada...
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017

05 Paź 2016, 10:51

Oba są ładne, ale moja przyjaciółka miała Auris i miałam okazję nią jeździć. Super przyspieszenie, w środku całkiem przyjemny, dużo miejsca, bezawaryjne. Teraz jeździ golfem też w kombi i czuć różnicę, niestety na niekorzyść. Toyota to toyota, chociaż ja jeżdżę Fordem Mondeo i nie zamieniłabym na inne :)
Jolka87
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 08 1987
Przebieg/rok: 44tys. km
Auto: Audi B7
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Outlander - 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
    Outlander - nowy crossover Mitsubishi Motors, który zadebiutował w Europie kilka tygodni temu, został poddany nowej serii testów zderzeniowych, organizowanych przez instytut Euro NCAP. Samochód uzyskał ...
    Nie mniej niż 1 metr od rowerzysty podczas wyprzedzania
    Zimą kierowcy odzwyczaili się od jednośladów na drogach. Wiosną, gdy warunki atmosferyczne są bardziej przyjazne i bezpieczniejsze dla rowerzystów czy motocyklistów, na ścieżki rowerowe oraz drogi powracają ...