Jaki Sedan/Hatchback do 15 tys. i w dodatku z okolic Radomia

17 Lut 2015, 18:44

Witam,
Szukamy z żoną samochodu do max. 15 000 zł (w tym cena zakupu, rejestracja, pakiet startowy)
Samochodem w zdecydowanej większości będzie jeździła moja żona do pracy, ale czasami zdarzą się jakieś dalsze wypady typu wakacje itp. czyli wyjdzie łącznie około 15 tys. km rocznie. w związku z tym zastanawiamy się nad samochodami segmentu C/D – sedan lub hatchback 4/5 drzwi. Kombi odpadają, po prostu nie przypadają nam do gustu.
Czytając forum wywnioskowałem, że przy takich przebiegach najlepsza będzie benzyna, więc szukamy benzyny w silniku nie większym niż 2 litry (dużo jazdy po mieście to z mniejszym silnikiem będzie ekonomiczniej), ale też samochód będzie służył do jazdy a nie do toczenia się więc tak od 90KM wzwyż. Czyli standardowo ekonomika i dynamika w jednym :)
Rocznik w granicach 2004+. Samochód chcemy użytkować przez najbliższe kilka lat.

Jak na razie udało mi się upatrzyć takie modele:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] sedan, ale hatchback też jest niebrzydki
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] – poza budżetem, ale najbardziej nam się podoba wizualnie, tylko czy warto dorzucać kasy (tak naprawdę nie wiadomo ile) do samochodu, który i tak ma już duży przebieg.

Jeszcze po mojej głowie chodzi Corolla e12, ale nie znalazłem niczego w benzynie.

Wiem że podobnych tematów było mnóstwo, ale jako że jesteśmy z Radomia – według forum najgorszego miasta do kupna auto - proszę was o radę w ocenie tych samochodów, lub może zaproponujecie coś ciekawego co warto zobaczyć.
k3caj
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 07 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Hyundai Getz
Silnik: 1.3 86KM
Paliwo: Benzyna

17 Lut 2015, 19:34

Najlepszym wyborem będzie toyota e12, astra H jak najbardziej na tak jeśli cenisz sobie tanie koszty utrzymania.Mazda 6 silniki benzynowe + tylko musisz wiedzieć ze mazda strasznie koroduje poczytaj sobie spód samochodu, progi,nadkola odpuściłbym ją części też nie są droższe do np atsry H ale to klasa wyżej. Co wolisz nie słuchaj że zabezpieczysz mazdę i po kłopocie tak to prawda na 2/3 lata i problem znów się pojawia poczytaj, mogę Ci podesłać nawet zdjęcia jak te auta wyglądaja z rudą. A tak zmniejsza to opel astra H, corola e12 jestem na :ok: . Ja osobiście nie jestem zwolennikiem renaulta szczególnie tego modelu co podałeś ;). Hm a np jakieś audi a3 8 L, skoda octavia I generacji FL lub bmw e46 was nie interesuje ? :D
Pozdrawiam
Draters
Początkujący

Prawo jazdy: 10 05 2010
Przebieg/rok: 31tys. km
Auto: honda civic
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

17 Lut 2015, 19:52

a co powiesz o Civicu VII? Warto się tym modelem interesować, czy odpuścić sobie?
Audi A3 8L ciekawy model, tylko z tego co wiem trudno znaleźć pewny egzemplarz. A jak już to jaki silnik najlepszy?
Co do octavii to przegapiłem ten samochód i nie brałem pod uwagę, ale w takim razie przyjrzę mu się bliżej. Tak jak w przypadku Audi, jaki silnik polecasz? i myślę że bym musiał żonę przekonać do specyficznego dla skód z tamtego okresu wyglądu. :)
e46 odpada- tylni napęd, a żona tak naprawdę dopiero od roku jeździ samochodem.
k3caj
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Lut 2015, 19:57

Audi A3, Skoda Octavia - samochody konstrukcyjnie z 96 roku, paliwożerne silniki.
Co z tego, że E46 ma tylny napęd? To auto ma kontrolę trakcji.

Może Focus 1.6:

BMW 318:

Corolla E12 i Civic VII jak najbardziej, ale niestety nie widzę ofert z Radomia i okolic. W Civicu najlepszy będzie silnik 1.6, w Corolli wystarczy od biedy 1.4.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Lut 2015, 20:09

[link do oferty na Allegro wygasł] spójrz na a3 8l w 5 drzwiowej wersji myślę ze ładnie się prezentuje tu podałem pierwszy lepszy link tylko, ta akurat dosyć drogo.
Hm silnik 1.6 prosty jak budowa cepa taniocha w naprawach ale lepszy będzie 1.8 większa moc pali podobnie może litr więcej gazu jeśli chcesz gazować samochód.
No a astra III jest z 2004 a jest moim zdaniem dosyć kanciata bez alu ten samochód nie ma zadnego uroku jak dla MNIE.
Fokus nie lubi gazu, korozja. Wolałbym już mondeo mk3 w tej kasie.
Audi powiem dlaczego podałem bo konstrukcja jest golfa 4, tania w naprawach zawieszenie robisz za groszę chodz nie ma takiego komfortu.Audi nie traci tak na wartości, jak to w Polsce to dosyć lubiana marka łatwo odsprzedać taki samochód np szybciej myślę go sprzedasz pozniej od renaulta i mniej straci na wartości. KOLEGA WYZEJ PODAŁ BMW jeśli bmw z 318 to przed FL !
Tu już jest inny silnik nie polecam jedynie że 3.0 a sam napisałeś że szukasz do 2.0 to odpada ;)
Po drugie fokus dwa z 2006 roku w tej kasie to będzie szrot nie pchaj się w to z resztą zrobisz jak uważasz możesz jechać obejrzeć ale myślę że nie warto ;). Chodz fokus 2 dobry samochód ale nie w tej kasie a fokus I odradzam bo ma bolączke z korozją akurat z takimi modelami się spotkałem.
Draters
Początkujący

17 Lut 2015, 20:14

A3 1.6 spali z 10 litrów w mieście, a 1.8 jeszcze więcej.

Najoszczędniejsze (przy dobrych osiągach) będą Civic 1.6 i Corolla 1.4.
Ossy
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niesprawne hamulce - plaga na polskich drogach
    Instytut Transportu Samochodowego zbadał popularne w Polsce płyny hamulcowe. Wyniki badań są zatrważające. Wiele z nich nie spełnia wymaganych norm. A polscy kierowcy często nie zwracają uwagi na to, co płynie w układach ...
    Uwaga na duże samochody ciężarowe (TIR’y)
    Duże samochody ciężarowe, potocznie zwane TIR-ami, można bardzo często spotkać na polskich drogach, nawet tych przebiegających przez miasto. W pobliżu tego rodzaju pojazdów, ze względu na ich rozmiary i masę oraz ograniczone ...

17 Lut 2015, 20:52

a3 1.6 10 litrów gazu myślę że to nie jest tak strasznie dużo
Draters
Początkujący

17 Lut 2015, 21:32

Draters
Znalazłem taki A3 w Radomiu, jak dla mnie czarny lepiej pasuje do tego modelu, ale ten też nie jest zły.
Jak myślisz jaki gaz jest najlepszy na ten silnik i jakie to byłyby koszty?

Ossy
A co sądzisz o tym Civicu, który podałem w pierwszym poście? Jak na samochód kupiony w kraju jest nieźle wyposażony i chyba łatwiej byłoby sprawdzić jego historię.

Co do Focusa patrzyłem go, ale też jak wspomniał Draters coś za tani jak na II generację i 2006 rocznik.
k3caj
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Lut 2015, 22:03

1.6 w A3 serio? :o Narzekacie, że 1.8 dużo pali, a co z tym śmiesznym 1.6 :?: Pojedziesz trochę bardziej dynamicznie od razu skończy się ta "ekonomia". No i ta śmierć w oczach na trasie przy wyprzedzaniu :roll:
Inna sprawa, że żaden benzyniak tego koncernu mało nie pali :yes:
Nie ma co się bać i zastanawiać, szukaj 1.8 a najlepiej 1.8t z ew lpg
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

17 Lut 2015, 22:08

Gość chce auto ekonomiczne za 15k a tu znowu A3 i Octavia. Żenada..
1.6 pali 10-12l w mieście (zależnie od natężenia ruchu, nie zapewnia żadnych osiągów, Getz zostawi to auto w sekund w tyle) Poza tym wydać 5k na auto które miało debiut w 96 roku czyli 19 lat temu to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Poza tym 90% aut będzie po wypadku z kręconymi przebiegami, w Radomiu to już w ogóle..
Silniki VAG-a nie są oszczędne :!:
Co do gnicia Mazdy 6.. Zabezpieczysz raz na 2 lata i masz spokój. Przecież nie szkoda wyłożyć 200-300zł... :roll:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Lut 2015, 22:09

Jak nie przeszkadza ci sedan to sprawdź tego Civica. Bardzo dobry silnik i niezawodne auto. :)
Ossy
Forumowicz VIP

17 Lut 2015, 22:30

Audi a3 w czarnej perełce no ładniej wygląda, mazda 6 ładny samochód 300 zł tylko poczytaj na forum mazdy 6 nie pakuj się w to po FL już lepiej sprawa wygląda to tak samo jakbym Ci polecał laguna 2 przed fl, w mazda 6 nie ma tylko problemu z progami jak np w civikach tam sama podłoga gnija na potęgę wejdz na forum mazdy jeśli jestem zainteresowany i tam zapytaj popatrz zdjęcia jak ludzie zabezpieczają, naprawiają co myślą. Narzekają na korozje to wada tej mazdy bo była by za cudowna i tu nie ma co się kłócić. Audi a3 8l jest tanim samochodem w utrzymaniu pali 10 l gazu przy zmianie biegów 2 tys obrotów, inny styl jazdy=większe spalanie Koniu podobie to widac że nie lubisz koncernu vag ale nie odradzaj dobrych aut bo akurat temu nie ma co zarzucić ;). Może spalanie jest wysokie jak na auto średniej wielkości.
Draters
Początkujący

17 Lut 2015, 22:35

10 litrów LPG to to spali na lawecie.. Po drugie popracuj nad składnią bo się niedobrze robi.. Po trzecie powtórzę się któryś raz.. jak się dba to się ma, zabezpieczenie starczy na 2 lata i nic nie będzie gniło, jesli kupisz dobry egzemplarz. Zresztą noisy ma taką Mazdę.. Dobre auta odradzam? te auta są dobre jak ktoś ma 10k, mieszka na wsi i ma ojca Janusza. Może trwałe są ale przereklamowane. 15k to żenada za auto wypuszczone w 96 roku.
Koniu
Forumowicz VIP

18 Lut 2015, 07:52

Przeczyściłem temat. Jeszcze jedno słowo o A3.. :x
Koniu
Forumowicz VIP

18 Lut 2015, 08:30

To może ja zaproponuję dwa inne typy w tym budżecie,mianowicie Vectra C lub moim zdaniem bardziej przestronny Opel Signum,trochę niedoceniany i mało popularny w PL,ale autko godne uwagi.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003