Jaki silnik do Mini Cooper S 1.6 rok 2008 ?

05 Sty 2016, 21:01

Jaki silnik dopasować do Mini Cooper S rok 2008 silnik 1.6 poprzedni silnik był o mocy 174 KM, który się rozpad. Mam na oku silnik do Mini John Cooper o mocy 211 KM i czy będzie pasował ? :D
mini1234
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 02 1980
Auto: Mini Cooper s
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

07 Sty 2016, 22:31

Jak to się rozpadł?
Najprostszym rozwiązaniem jest zmiana silnika na taki ja był.

Jeżeli chcesz zmienić silnik na inny to koszty mogą być bardzo wysokie. Musisz mieć na uwadze to że wraz ze zmianą silnika trzeba zazwyczaj zmienić skrzynię komputer sterujący oraz inne elementy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

10 Sty 2016, 00:58

Dziękuje za odpowiedź :) , a silnik się zatar i łańcuch rozrządu urwał. Stało się tak dlatego, że osoba które nim jeździła nie zauważyła kontrolki oleju ; ) i na siłę jeszcze próbował dojechać do domu, więc skutki fatalne ale będzie jednak naprawa silnika i wymiana uszkodzonych części.
mini1234
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 02 1980
Auto: Mini Cooper s
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2008

11 Sty 2016, 23:34

Współczuję ;/ i życzę powodzenia.
Mam nadzieję że naprawa się uda, warto tu zwrócić uwagę na części do naprawy silnika i ich jakość wykonania.

Daj znać jak już będzie po remoncie i jaki to koszt w przybliżeniu oraz co zostało wymienione. Przyda się może tez innym w przyszłości :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

24 Sty 2016, 23:39

Witaj
Kolego czy wymieniłeś motor już w swoim miniaku
mam ten sam problem a raczej taki że ten silnik co mam to złom dmucha odmą jest śmietana :) i wali jak ch...a i muszę go wymienić
czytając o tym napotkałem info że to silnik z peugeota coś wiesz może masz źródło do nabycia kolejnego silnika
pozdrawiam polone
polone
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 10 1997
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mini cooper s
Silnik: 1.6 turbo
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak uczyć dzieci bezpieczeństwa na drogach?
    Aby skutecznie uczyć dzieci w wieku od 4 do 12 lat odpowiedniego zachowania w zakresie bezpieczeństwa ruchu, trzeba wiedzieć o ograniczeniach związanych z wiekiem oraz o tym, że nikt nie zrobi tego tak skutecznie jak rodzice ...