Jaki silnik wybrać do Touarega

12 Lut 2018, 20:20

Dzień dobry,
Planuje wymianę samochodu i chciałem się dowiedzieć coś na temat awaryjności touarega. Wybrać silnik 4.2 tdi czy 3.0 tdi?
Myślałem tez o benzynie 3.6 fsi ale pewnie będzie dużo palił.
Samochód mial by być z roku 2010-2015 z dobrym wyposażeniem. Ale to teraz nie istotne. Który silnik polecacie czy są to silniki awaryjne a co ze skrzynia automatyczna są z nią jakieś broblemy czy to kwestia jak ktoś o nią dba.

Jakie wy macie najczęstsze usterki w swoim touaregu. Co się najbardziej psuje.
pkruczaj
Nowicjusz

Auto: S60

12 Lut 2018, 20:38

Masę informacji masz w sieci
Jeśli boisz się o spalanie to nie jest to chyba auto dla Ciebie. Eksploatacja każdego z tych silników będzie pożerała masę gotówki
BTW to 4.2 spali tyle samo ropy co 3.6 benzyny
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Lut 2018, 11:19

Szczerze to wolałbym benzynę. Ja wyczytałem w internecie ze benzyna będzie paliła od 10-13 l potwierdzasz? Ja nie mam ciężkiej nogi a po mieście mało jeżdżę.
A ten silnik benzynowy to jakiej jest konstrukcji, Audi?
Cierpi on na jakieś poważniejsze usterki czy standardowe usterki eksploatacyjne jak w każdym ?
Ja zastanawiam się nad dwoma suvami pierwszy to rangę rover sport z 2010-2012 rok a drugi to właśnie vw wolałbym benzynę i jeżeli vw będzie palił mi w granicach 10 l to bym chyba kupił vw.
pkruczaj
Nowicjusz

Auto: S60

13 Lut 2018, 11:53

Mówisz o 3,6 FSI? to jest ogólnie konstrukcja VAG-a, był już montowany w topowych Passata- r36, Passatach B7, Superbach czy Passatach CC
Miał różne warianty mocy, nie jestem pewien czy tam czasem problemów z rozciągającym się łańcuchem rozrządu nie ma, no i nagar bo FSI.
Warto takie auto sprawdzić pod kątem mocy.

Poczytaj tez o lpg, niby jest to skomplikowane ale są instalacje już dzisiaj, nie wiem jak to jeździ.
A nie wolisz iść w Audi Q7? To bliźniaczy model a jednak trochę wyższy standard.

Weź tylko pod uwagę że te ok 8,5 sek do setki to będzie norma przy takim klocu i tym silniku. To nie Golf :)
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lut 2018, 11:58

Praktycznie każdy VAG z łańcuchem cierpi na bolączki z rozrządem (nawet szlachetny 1.8T, chociaż tutaj to wina zaniedbania właścicieli).

LPG nie jest problemem, dajesz 7-8k i masz instalację 5 generacji z ciekłą fazą, odpalasz na gazie i jeździsz na gazie. Kwestia tylko kiedy te 8 tysięcy się zwróci...

Spalanie rzędu 10 litrów jak, średnio? W benzynie nieosiągalne, w TDI być może, chociaż 4.2 TDI spali tyle co 3.6 FSI, średnio te 11-12 litrów musisz liczyć... Do 10 litrów zejdziesz jak będziesz jechał 90 km/h w trasie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007