Witam, przyszedł czas na zakup pierwszego samochodu. Mój budżet to
6,5 tys. - ewentualnie maksymalnie 7 tys. jeśli auto będzie tego warte.
Jestem z
Wielkopolski i tutaj też chciałbym kupić ów samochód, jeśli jednak będzie on kilkanaście kilometrów dalej to myślę, że mógłbym się tam przejechać.
Wymagania... wiem, że w cenie 6,5 tysiąca nie dostanę igły z 50k km przebiegu itp., jednak myślę, że nie są to 2 tysiące i coś sensownego uda się znaleźć. A więc tak... chyba dwoma głównymi wymaganiami są
stosunkowo niskie koszty spalania oraz
tania eksploatacja. Domyślam się, że z moim budżetem to i tak za dużo wymagam, ale z pewnością są samochody, które wypadają w tym temacie lepiej niż inne i na takich też chciałbym się skupić. Byłoby też fajnie, jeśli samochód nie będzie przesadnie mały, więc szukałbym jakiegoś hatchbacka lub sedana - kombi raczej odpada.
Samochód będzie głównie do dojazdów do szkoły, jazdy po mieście, ale minimum raz w miesiącu trafi się jakaś dłuższa trasa. Na miesiąc myślę, że będzie to maksymalnie 2 tysiące km.
Mam kilka propozycji (coś dodać to tej listy lub coś wyrzucić?):
•
Opel Astra G [1.6 8v + LPG lub 1.7 DTI]
•
Skoda Octavia I [1.9 TDI]
•
Seat Toledo/Leon [1.9 TDI]
•
Seat Ibiza III [1.9 TDI]
•
Peugeot 406 [2.0 HDI]
•
Mazda 323F III [nie mam zielonego pojęcia jaki silnik byłby tutaj najlepszy]
•
Volkswagen Bora [1.9 TDI]
Dużo 1.9 TDI, wiem, jednak słyszałem masę dobrych opinii o tym silniku, o jego trwałości i ekonomiczności, więc nic innego w tamtych samochodach nie przychodzi mi do głowy by wstawić za TDI.
Oczywiście jestem otwarty na każdą propozycję i byłbym wdzięczny za linki do ofert
![Uśmiechnięty :)]()