Pierwszy samochód do 6,5 tys.

11 Lut 2018, 11:28

Witam, przyszedł czas na zakup pierwszego samochodu. Mój budżet to 6,5 tys. - ewentualnie maksymalnie 7 tys. jeśli auto będzie tego warte.
Jestem z Wielkopolski i tutaj też chciałbym kupić ów samochód, jeśli jednak będzie on kilkanaście kilometrów dalej to myślę, że mógłbym się tam przejechać.

Wymagania... wiem, że w cenie 6,5 tysiąca nie dostanę igły z 50k km przebiegu itp., jednak myślę, że nie są to 2 tysiące i coś sensownego uda się znaleźć. A więc tak... chyba dwoma głównymi wymaganiami są stosunkowo niskie koszty spalania oraz tania eksploatacja. Domyślam się, że z moim budżetem to i tak za dużo wymagam, ale z pewnością są samochody, które wypadają w tym temacie lepiej niż inne i na takich też chciałbym się skupić. Byłoby też fajnie, jeśli samochód nie będzie przesadnie mały, więc szukałbym jakiegoś hatchbacka lub sedana - kombi raczej odpada.

Samochód będzie głównie do dojazdów do szkoły, jazdy po mieście, ale minimum raz w miesiącu trafi się jakaś dłuższa trasa. Na miesiąc myślę, że będzie to maksymalnie 2 tysiące km.

Mam kilka propozycji (coś dodać to tej listy lub coś wyrzucić?):
Opel Astra G [1.6 8v + LPG lub 1.7 DTI]
Skoda Octavia I [1.9 TDI]
Seat Toledo/Leon [1.9 TDI]
Seat Ibiza III [1.9 TDI]
Peugeot 406 [2.0 HDI]
Mazda 323F III [nie mam zielonego pojęcia jaki silnik byłby tutaj najlepszy]
Volkswagen Bora [1.9 TDI]

Dużo 1.9 TDI, wiem, jednak słyszałem masę dobrych opinii o tym silniku, o jego trwałości i ekonomiczności, więc nic innego w tamtych samochodach nie przychodzi mi do głowy by wstawić za TDI.

Oczywiście jestem otwarty na każdą propozycję i byłbym wdzięczny za linki do ofert :)
Crach
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Lut 2018, 15:09

Toledo/Leon nie ten budżet,tak samo jak Ibiza.
Astra 1.6 8v na trasy będzie słabe,lepiej szukać jakieś 1.8 które spali podobnie a jedzie lepiej.

Skąd dokładnie jesteś to poszuka się czegoś koło komina bo nie ma zbytnio sensu jeżdzić nie wiadomo ile po auto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Lut 2018, 15:35

Jestem z okolic Wągrowca, więc myślę, że Poznań, Bydgoszcz czy Piła są również w moim zasięgu.
Crach
Nowicjusz

11 Lut 2018, 16:36

Tutaj masz bardzo ciekawą ofertę i od tego bym zaczął oględziny tylko dopytaj czy ma udokumentowane naprawy.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

11 Lut 2018, 22:08

Nie chcę i nie powinienem wybrzydzać, ale troszkę drogo jak za Golfa, nie wiem czy warto zbliżać się do maksymalnego pułapu cenowego za ten samochód. Może uda znaleźć się jakiegoś tańszego Golfika lub inny samochód?
Crach
Nowicjusz

11 Lut 2018, 22:33

Golfa poniżej 6k nie warto oglądać. Także jak 6800 to drogo, to odpuść sobie VAGa.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się do podróży kamperem?
    Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...
    Superb w nowym stylu
    Nowy Superb wprowadza ŠKODĘ na kolejny poziom w wielkim stylu. Nieziemski design rozpoczyna nową erę ŠKODY, czyniąc każdą podróż wyjątkowym wydarzeniem, a klasa premium właśnie stała się dostępna. Nowa ...

11 Lut 2018, 23:18

VAGi nie są oczywiście jedyną opcją, jestem otwarty na wszelkie propozycje pod warunkiem że będą one spełniać i tak moje wygórowane wymagania. Co do tego Golfa, patrząc na niego waszym eksperckim okiem, opłaca się zbliżać się do górnej granicy mojego budżetu? 7 tysięcy to absolutne maksimum jakie jestem w stanie wydać na samochód i jeśli miałbym to zrobić to chcę być w 100% pewien że było warto. A co do kwestii tego że drogo - mówiąc o tańszym Golfie czy czymś innym miałem raczej na myśli okolice 6 tysięcy niż 7.
Crach
Nowicjusz

12 Lut 2018, 07:39

Nikt Ci na 100% nie powie czy warto bo trzeba jechać i obejrzeć,po zdjęciach wygląda na zadbanego a jak jest w realu tego nikt nie wie..
Jeśli w realu wszystko wyjdzie ok to cena jest jak najbardziej do zaakceptowania.
Barol
Awatar użytkownika

12 Lut 2018, 08:42

W takim razie pojadę go sprawdzić.
Jeśli jednak okaże że coś z nim nie tak i będę w Poznaniu to żeby nie jeździć kilka razy, może sprawdziłbym też kilka innych aut, albo chociaż wyznaczyć sobie jeden dzień by załatwić sprawę oględzin.
Znalazłem kilka aut, pozostawiam do oceny:
- Octavia I (nie wiem czemu tak tanio) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

- Astra G [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

- Mazda 323f [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Crach
Nowicjusz

12 Lut 2018, 08:50

Octavie pewnie ktoś wymęczył do prawie końca i dlatego tak tanio bo wygląda średnio.
Astra ładna ale uwaga bo handlarz.
Mazda też tak średnio.
Barol
Awatar użytkownika

13 Lut 2018, 04:27

Fiat Stilo 1.2 - budżet wystarczy, mało pali, bezproblemowa eksploatacja na gazie, tanie i powszechnie dostępne części, nie gnije, w środku jest większy od wszystkich wymienionych (może oprócz 406, w którym z kolei jest dość leżąca pozycja).
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

13 Lut 2018, 10:06

Tylko ze Stilo nie należy do aut bezawaryjnych,szybko zużywa się zawieszenie,sprężyny lubią też pękać (przyczyną jest zastosowanie zbyt delikatnej stali sprężynowej),z przodu często pojawiają się też usterki łączników stabilizatora i wahaczy,z tyłu z kolei nietrwałe są tuleje tylnej belki,układ kierowniczy również nie należy do wzorowych, tu awarii ulegają końcówki drążka kierowniczego.
Barol
Awatar użytkownika

13 Lut 2018, 10:09

Dopiszmy do tego elektrykę. Kostki są zrobione chyba z plasteliny i czasem trzeba je czyścić, dociskać itp. Wariujące oświetlenie itp to norma. Te auta nie są ładne i tanie bez powodu. Jak polecamy Stilo to i Megane II można, identyczna mina...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Lut 2018, 10:16

galakty napisał(a):Dopiszmy do tego elektrykę

zapomniałem o najważniejszym :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

13 Lut 2018, 13:13

Barol napisał(a):Tylko ze Stilo nie należy do aut bezawaryjnych,szybko zużywa się zawieszenie,sprężyny lubią też pękać (przyczyną jest zastosowanie zbyt delikatnej stali sprężynowej),z przodu często pojawiają się też usterki łączników stabilizatora i wahaczy,z tyłu z kolei nietrwałe są tuleje tylnej belki,układ kierowniczy również nie należy do wzorowych, tu awarii ulegają końcówki drążka kierowniczego.

Zawieszenie jest trwałe i tanie w naprawach. To o czym piszesz to elementy eksploatacyjne, które nie zużywają się wcale częściej niż w autach konkurencji. Przednie sprężyny pękają, akurat najrzadziej w 1.2 ze względu na niską masę samochodu. Elektryka owszem potrafi szwankować, ale częściej sprawia problemy w bogato wyposażonych egzemplarzach. W wielu przypadkach remedium stanowi psiknięcie złączek kontakt sprayem. Im uboższe wyposażenie, tym mniej problemów - analogicznie zresztą jak w Megane II. Końcówki drążka robiłem w każdym samochodzie i w Stilo były tak samo wytrzymałem jak w innych. Jak już pisać o wadach układu kierowniczego, to o sprawdzeniu elektrycznego wspomagania, bo to jest droga rzecz do naprawy, a nie o jakichś końcówkach, które wytrzymują tyle samo co w innych markach.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi