Jaki silnik wybrać, różnice? - Opel Insignia

10 Sty 2021, 00:13

Witam serdecznie forumowiczów. Jestem tu nowy, a wątek założyłem po to by uzyskać od Was kilka informacji. Chcę kupić samochód używany opel insignia. Czy są jakieś parametry na które warto zwrócić uwagę. Czy każdy opel insignia ma ten sam silnik, czy też są jakieś różnice w silnikach, a jeśli tak to jakie. Jestem w temacie totalnie zielony stąd moja prośba o pomoc.
Arti35
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

10 Sty 2021, 12:26

Arti35 napisał(a):Czy każdy opel insignia ma ten sam silnik
Odmian silników jest sporo i to zależy też od generacji modelu który będziesz chciał kupić. Najlepiej jak byś podał budżet w jakim będziesz szukał samochodu i w jakich warunkach i na jakich dystansach ma być eksploatowany. Wtedy będzie my w stanie podpowiedzieć jaki silnik wybrać benzynowy czy też diesla oraz pojemność z mocą.

Arti35 napisał(a):Czy są jakieś parametry na które warto zwrócić uwagę.
Oczywiście jak w każdym samochodzie :) te samochody są ogólnie całkiem nieźle wyposażone ale mimo to w niektórych można mieć coś więcej niż w innych :) Trzeba pamiętać, że Insignia jest chyba najcięższa w swojej klasie a to bezpośrednio przekłada się na osiągi i zużycie paliwa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Sty 2021, 12:46

Dziękuję za odpowiedź. Szukam auta do 40 tys. zł :) zawsze miałem benzynę, wiec raczej rozglądam się za "benzyniakiem":). Samochodem jeżdżę głównie po mieście (dużo), a na trasy zapuszczam się incydentalnie :)
Arti35
Nowicjusz

10 Sty 2021, 12:49

Więc po co ci pieciometrowa limuzyna?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Sty 2021, 15:35

Nie traktuję tego samochodu jako limuzynę, od lat miałem ople (corsa B, corsa D, tigra). Zwyczajny sentyment... podoba mi się to auto :) Tylko potrzebuję fachowej porady :)
Arti35
Nowicjusz

10 Sty 2021, 15:45

To teraz sobie sprawdź ile długości ma corsa a ile insignia i przełóż to na parkowanie w miescie. Później sprawdź ceny części do corsy i do insigni. A na koniec uświadom sobie, że insignia obiektywnie to po prostu słabe auto na tle konkurencji. Zarówno jeśli chodzi o jakość wykonania jak i właściwości jezdne.
A skoro musisz ją kupić to szukaj z 1.6T, najlepszy kompromis pod względem osiagi/spalanie/koszty utrzymania do tej wielkiej budy
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    BMW Concept serii 4 Coupé 2012
    BMW Concept serii 4 Coupé niesie dodatkowe pokłady sportowego i ekskluzywnego charakteru, przez co wyraźnie odróżnia się od modeli serii 3. Dynamiczny pas przedni konceptu tworzą ostre kontury i złożone powierzchnie. ...

10 Sty 2021, 20:50

Na Insignię trzeba też mieć z 10 000zł luzu w zapasie w razie usterki :lol: ...typu jak padnie sterownik a zdarzało im się..nie tania rzecz... w 1.6T 180KM bywały sytuacje z pękającymi tłokami...Odma...trzeba pilnować...bo może się źle skończyć :lol: silnik OK...ale nie wolny od wad...Kupisz używkę od kogoś mimo że np. w BDB stanie to i tak coś klęknąć może ..jak to Opel....miałem ich kilka, jeździłem, testowałem, z mocą tez szaleństwa nie ma , Insignia to ciężki kloc, jak masz jeszcze jakieś kapcie na 19'' felgach to będzie jechać jak corsa D 1.4 100KM
Dla mnie jeżeli chodzi o tąmarkę to zawsze mnie irytuje że czy to 50 000km, 100 000km to zawsze Opel jakieś wycieki ma , jak nie maglownica, to silnik, czy plastikowe któćce...zawsze zatkasz z jednej strony to się będzie lać z drugiej, więc albo olać to i się przyzwyczaić albo próbować ulepszać.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

11 Sty 2021, 12:56

Skoro ma być auto do miasta, to nie lepiej wziąć Astrę J? Wyjdzie taniej w eksploatacji. Jak nie masz dużych wymagań co do mocy, to do miasta możesz nawet wziąć wolnossącą benzynę 1.6. Ale takie minimum do "żwawej" jazdy to 1.4T. Za 40 tysięcy kupisz auto z końca produkcji i jeszcze zostanie Ci dużo na potencjalne naprawy.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

11 Sty 2021, 18:52

Ludzie różne mają fanaberie
Mój kolega ma RAMA 1500 do miasta ,i dobrze bo tak to by wszyscy jeździli fiatami seicento po mieście, a jednak nie jest tak.
Klient kupował u mnie żonie Audi A4 B8 limuzyna na miasto ...bo RAV4 jednak trochę duża.
andrewb25
Stały forumowicz

11 Sty 2021, 21:13

Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Są dla mnie cenne. Wprawdzie auto będę wykorzystywał do jazdy po mieście, ale z uwagi na fakt, że mam rodzinę, stąd chcę, aby auto było w miare duże na wypadek wypadów za miasto. Niektórzy namawiają mnie tez na skodę octavię III
Arti35
Nowicjusz

22 Sty 2021, 10:58

Insignia jest ok. Jeżdżę taką już dwa latka. I jest spoko. Wygodne pakowne auto oczywiście w kombiaku
jacekwisz
Obserwowany

22 Sty 2021, 11:04

Panowie auto kupione:-) myslalem ze beda wieksze problemy z parkowaniem ale nie jest tak zle mimo ze auto jest dlugie. Wszystkie komentarze byly pomocne. Watek uwazam za zamkniety :-)
Arti35
Nowicjusz

22 Sty 2021, 18:58

Napisz co kupiłeś ..pochwal się :yes:
andrewb25
Stały forumowicz

23 Sty 2021, 11:33

Opel Insignia 2015,
Niestety mam jakiś problem z udostępnieniem przeglądu wiec wysylam screeny :)
Auto kupilem za 40 tys:)
https://files.fm/u/ca3vkh3uc
Arti35
Nowicjusz