Opel Mokka - czy to auto jest warte zakupu?

05 Lis 2020, 10:44

Witam.
Zastanawiam się od pewnego czasu nad zakupem auta Opel Mokka bądz Mokka X w przedziale rocznikowym 2014-2018, automat i maksymalny przebieg do 30tys. Czy mògłby mi ktoś konkretnie i fachowo napisać czy warto w/w opelka kupić i czy lepiej się zdecydować na diesla czy benzynę. Ponadto dobrze by było się dowiedzieć jakich problemòw można się spodziewać po niedługiej jeździe?
Danieln83
Nowicjusz

05 Lis 2020, 13:47

Danieln83 napisał(a): Czy mògłby mi ktoś konkretnie i fachowo napisać czy warto w/w opelka kupić i czy lepiej się zdecydować na diesla czy benzynę.

Ciężko odpowiedzieć jeżeli nie podasz czynników jak korzystasz z auta, czyli:
-jakie roczne przebiegi?
-ile w trasie (drogi krajowe czy autostrady), ile w mieście (procentowo)?
-jak dużo miejsca potrzebujesz w aucie (ile osób, bagażnik)?

I dlaczego niby auto do 30 tys.km? A jak będzie miało 35, 40, 50 tys. to będzie znacząco bardziej zużyte?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Lis 2020, 15:30

tak 2014r i 30 tys.
bo ktoś kupił po to żeby nie jeździć i sprzedać po 6 latach za ułamek ceny.
A może chodziło do 130 000km
A no to wtedy :ok:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

05 Lis 2020, 17:23

Auto generalnie ma mi służyć jako drugie/zastępcze aczkolwiek na dłuższą trasę typu Niemcy-Polska też będzie używane. Oscyluję że rocznie w granicach 15tys. będzie robił. Dlatego z niskim przebiegiem planuję kupić by od razu nie pakować się w niepotrzebne naprawy bądź wymiany eksploatacyjnie (olej i filtry to rzecz zrozumiała) i pojeździć bezproblemowo przez jakiś dłuższy czas. A jak sprawa się przedstawia w Oplu Mokka bądź Mokka X ???
Danieln83
Nowicjusz

05 Lis 2020, 17:46

Nadmienię jeszcze że będzie to auto użytkowane przed rodzinkę 2+1 i znaczący procent rocznego przebiegu, czyli ok. 80-90% to będzie eksploatacja w mieście. Sama wielkość auta a także przestrzeń wewnątrz kabiny jak i w bagażniku jest mi znana. Kròtką jazdy pròbną już tym autem robiłem i pierwsze wrażenie było całkiem pozytywne. Była to Mokka X 1.4 140km Automat z 2018r.
Danieln83
Nowicjusz

05 Lis 2020, 19:58

miałem kiedyś opla który nie zrobił 80 000km...w silniku 1.4 T ..obróciło panewkę na 4 korbie. :lol: a serwisy były robione, olejowy też, nawet 2000km przed awarią.
Miałem kilkanaście takich opli, egzemplarz z 190 000km był na dzień sprzedaży w super stanie, inne też 150-200 tys, w jednym przy 150 000km turbinka już troszkę przepuszczała oleju.
Także Twoja teoria o niepotrzebnych kosztach ze względu na przebieg runęła właśnie w gruzach.
Ile to masz przypadków że Nowe się zepsuje ..jest tego B. Dużo.
NIe ma teraz gwarancji na kilometry.
Bardzo często grube awarie są też w niskich kilometrach, nawet w bardzo niskich,
A silniki z większymi przebiegami są na tyle dotarte że nie się nie stanie.W sensie układ korbowo-tłokowy. Osprzęt będzie się sypał.
Tak może Być. i Tak Bywa.
Oczywiście dużo zależy od poprzedniego właściciela.

Zobacz Tu

Nówka BMW M6 i 3 silnik już wymieniony :lol:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

:lol:
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roomster i Fabia odświeżone modele SKODY
    Wprowadzając Nową Octavię, SKODA nie zapomina także o Roomsterze i Fabii. Te dwa modele otrzymały właśnie nowe logo marki oraz kilka dodatkowych modyfikacji. Wraz z wprowadzaniem innowacyjnego języka stylistycznego, SKODA ...

05 Lis 2020, 20:27

A budżet jaki masz?
Mokka to nie jest złe auto, ale za tę kasę co kosztuje to można mieć coś lepszego.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Lis 2020, 20:49

Oczywiście że nowe lub takie z niskim przebiegiem auta mogą się popsuć (a i takie miałem) czego oczywiście nie kwestionuję. Chcę poprostu auto z małym przebiegiem i tyle. Wracając do Opla Mokki. Jest ktoś w stanie mi powiedzieć na jakie bolączki cierpi i mniej więcej po jakim czasie już coś może "a nie musi" się zacząć dziać nie pokojącego? Chodzi mi o Mokkę bądź Mokkę X z silnikiem benzynowym 1.4 140km lub 152km Automat.
Danieln83
Nowicjusz

05 Lis 2020, 21:11

Jak to Opel...wszechobecne wycieki..no ale to jest do zaakceptowania i przeżycia.Silnik problemy z Odmą, Z pokrywą zaworów, plastikowe króćce wodne kiepskie , strzelały, trzeba tego pilnować bo jak pęknie to go zagrzejesz b.szybko i silnik OUT lub do naprawy, bywały takie historie,
Odmy i pokrywy zaworów też trzeba pilnować bo jak będzie niedrożna to będzie ssał olej do góry i można silnik zatrzeć.
Jeden User mówił że kupił też jakieś młodą Mokkę i mu się maglownica popsuła...więc tylko serwis i parę tys zł go to skrobnęło.
Na przebieg nie ma się co napalać tylko na stan. Bo można trafić na Ulepka po dużej szkodzie gdzie było coś wspawane i wycinane. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz