Jaki silnik wybrać?

24 Sie 2015, 17:15

Cześć. Mam mały problem z wyborem silnika, a dokładniej to chodzi mi o to, czy lepiej brać benzynę czy diesla. Wiem, ze było o tym już wiele gadane, no ale jednak wciąż mnie kusi diesel. Przebieg roczny to ok 11tys. ale głownie w trasie. I to jest właśnie ten problem, bo wiem, że diesel nie nadaje się do miasta, ale skoro miałbym robić te 11 tys na trasie to dlaczego nie? Czy koszty utrzymania diesla i benzyniaka rzeczywiście są tak różne? Może opłacało by się wydawać więcej na benzynę w zamian za bezawaryjność?
AgeDee
Nowicjusz

Auto: Nie mam

24 Sie 2015, 19:25

A może coś pośredniego i tańszego czyli LPG?
Jak same trasy ale długie to diesel może się sprawdzić
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Sie 2015, 19:27

Racja. Najlepiej benzyna z LPG. Trasy są raczej niedługie, wiec benzyna. Dzięki za pomoc :D
AgeDee
Nowicjusz

25 Sie 2015, 11:51

Pytanie jeszcze jaki duży ma być samochód bo np. Yaris z silnikiem diesla 1.4 D4D nie będzie drogi w utrzymaniu, a i pali niewiele. Pod warunkiem że kupimy sprawdzony egzemplarz.

Ja mam Yariskę 1.3 VVTi z LPG w mieście spala do 8,5 l LPG/100km, w trasie można zejść do 7. Mam przejechane 50tys. na gazie i jestem zadowolony.

Na trasy lepszy będzie trochę większy samochód z segmentu "C" bo poprawia się komfort jazdy.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

25 Sie 2015, 12:31

Chcę kupić jakiś duży samochód jak np Chevrolet Captiva. 11 litrów benzyny średnio mi się widzi, ale jednak przy 11 tys rocznie to wyjdzie i tak ok 2000zł wiecej na paliwo w porównaniu do diesla.
AgeDee
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Ekomobilność - podróżowanie wymyślone na nowo
    Pojęcie ekomobilności obejmuje nie tylko niskoemisyjne pojazdy, lecz także wszystko, co ułatwia korzystanie z nich, np. zróżnicowanie środków transportu i dostosowanie ich do potrzeb użytkowników, nowe ...