Jaki silnik z innego pojazdu do Mazdy 323f bj ?

04 Maj 2011, 23:21

Witam posiadam Mazdę 323f bj z 99r. o poj. 1500cm3 i mocy 65km. Chciałbym się dowiedzieć jaki silnik z innych pojazdów pasowałby do mojego auta bez zbyt duzej wymiany osprzetu.
fresz92
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm

05 Maj 2011, 10:14

Bez dużej wymiany osprzętu tj bez niczego dokładnie taki sam silnik . Jak chcesz swapa zrobić musisz się liczyć z tym iż do wymiany możesz mieć (silnik kompletny z kolektorami i osprzętem) : na pewno ECM czyli kompa ( może być problem z immobilizerem) wiązkę elektryki, poduszki i łapy silnika mogą się różnić:, wałek sprzęgła , obudowa skrzyni biegów, i kupa drobnych szczegółów jak przewody do chłodnic, linka gazu itp. Więc może lepiej kupić już z odpowiednim silnikiem drugie auto niż babrać się w przekładkę.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

09 Cze 2011, 19:37

nie wiem czy jeszcze Cie to interesuje ale silniki musisz porownywac z japoncami jezeli chcesz o wiekszej pojemnosci to niestety osprzet trzeba drugi no moze alternator sie nada ale rozrusznik napewno drugi i inne nie wiem czy od mazdy mx3 nie jest podobny sprawdz jeszcze od 626
Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
kamilszczak00
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

26 Sty 2015, 21:28

Ja popieram kolegę dwa posty wyżej, zrobiłem dokładnie tak samo, a do tego zastosowałem Ceramizator - regenerat do silnika, który sprawił, że silnik działał o wiele bardziej sprawnie i efektywnie. Nawet zużycie paliwa spadło mi dość zauważalnie ;) Dostaniesz produkt łatwo w sieci.
mankell
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 2009
Auto: volkswagen golf
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy warto inwestować w ubezpieczenie AC?
    Wielu kierowców wychodzi z założenia, że obowiązkowe ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zupełności im wystarczy. Polisa OC jest zatem w wielu przypadkach jedynym zabezpieczeniem dla kierowcy oraz jego pojazdu. ...