Jaki skaner VAG

02 Lis 2017, 19:53

Witam
Zamierzam kupić diagnostykę do samochodu, aby samodzielnie odczytać błędy oraz przeprowadzić niegroźne testy, np licznika. Odczytać również dane. Samochód to VW BORA 1.4 16V 55kW/75KM z roku 2000.
Znalazłem takie coś
https://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2 ... zarny.html
lub
https://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2 ... -obd2.html
Który z nich byłby dobry. Czytałem opinie i dawają radę. Do tego VCDS Lite lub VAG i już. Proszę o pomoc w wyborze i czym one się różnią.
damianw123
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Volkswagen Bora
Silnik: 1.4 16v 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

07 Lis 2017, 21:34

Jednym i drugim zrobisz to samo ale lepszy będzie ten drugi ponieważ jest oparty na szybszym kontrolerze FTDI FT231X przez to interfejs będzie pracował wydajniej i stabilniej.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999

07 Lis 2017, 23:43

Już zakupiłem kabel. Podłączyłem i z Vcds'em rozpocząłem prace. Zrobiłem test zegarów, ale jak robiłem test kontrolek, to paliły zapalily się wszystkie naraz, a nie po kolei. I to zapalila się tylko od problemu z olejem i temp chłodzenia. Nie zapalily się abs, esp, check. Robiłem to na zapalonym zapłonie, podczas którego się świeci epc i ładowanie.
Mam również problem z airbag. Świeci się ciągle i dlatego kupiłem kabel, aby zlikwidować błąd. Czytałem.jednak ze poduszki ze sterownikiem o nr 620 i końcówką A nie powinno się kasować, bo może wystąpić nieodwracalny błąd. Proszę o pomoc, czy mogę bezpiecznie skasować błąd i czy ten test liczników był prawidłowy?
damianw123
Nowicjusz

08 Lis 2017, 15:04

Najpierw masz test wskazówek czy wszystkie zegary działają prawidłowo. Wszystkie idą na lewą stronę do skrajnego punktu i następnie zaczynając od obrotomierza wskazówka wychyla się do końca i wraca do pozycji wyjściowej po czym ustawia się na połowie skali. Test danego wskaźnika zakończony i przechodzimy do kolejnego Tu było ok?

Kolejny test po zegarach to test wyświetlacza FIS tam są cztery testy po czym test wyświetlacza kończy się.

Następnie masz test kontrolek i tu one nie zapalają się wszystkie na raz tylko po kolei (dana kontrolka gaśnie i zapala się następna) w następującej kolejności: kontrolka świec żarowych -> kontrolka od immobilizera -> kontrolka hamulca ręcznego -> kontrolka zapiętych pasów -> sygnał dźwiękowy (gong) -> sygnał dźwiękowy ciągły i to wszystko. U ciebie kontrolki które wymieniłeś nie zapalają się podczas testu.

A jaki błąd masz związany z poduszkami, sprawdziłeś go?

PS. Jaki kabel w końcu wybrałeś? Ten temat przydało by się podzielić bo mamy dwa różne wątki.
Kacper
Forumowicz VIP

08 Lis 2017, 17:33

Wybrałem ten czarny, nie ten polski
Czy to może być od tego? Czy może problem leży w programie? Mam vcds lite 1.2
damianw123
Nowicjusz

08 Lis 2017, 19:30

damianw123 napisał(a):Czy to może być od tego?

No jasne ze tak trafiles na trefny egzemplarz ktorych nie brakuje :evil:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wywrotki giganty to największe ciężarówki na świecie
    Wozidła sztywnoramowe to największe na świecie pojazdy kołowe. Ładowność największych z nich znacznie przekracza 300 t, a wielkość odpowiada dużemu jednorodzinnemu domowi. Zbudowanie tak imponujących rozmiarami pojazdów ...

09 Lis 2017, 10:43

damianw123 napisał(a):Wybrałem ten czarny, nie ten polski
Ale kupowałeś że strony viakena? Czy przez allegro?

damianw123 napisał(a):Czy to może być od tego? Czy może problem leży w programie? Mam vcds lite 1.2
Może być że nie masz pełnej wersji, nie wiem skąd ją ściągałeś ale jak z np. chomika to lepiej ją odpuścić i ściągnij oryginał ze strony http://www.ross-tech.com/vcds-lite/download/index.php lub http://www.vag-com.pl/index.php?mod=site&id=15
Kacper
Forumowicz VIP

09 Lis 2017, 23:00

Od viaken kupiłem ze strony. Z chomikuj właśnie mam, ale zarejestrowany jest program. Pobrałem oryginalny, ale port status pokazuje ok, ale nie ma komunikacji... Sterowniki się automatycznie zainstalowaly
damianw123
Nowicjusz

09 Lis 2017, 23:31

damianw123 napisał(a):ale nie ma komunikacji...
Z jakim sterownikiem nie ma tej komunikacji ? w ogóle to po co chcesz robić test np. licznika ? Jest jakiś problem ? Bardziej by Cie interesowały błędy. Chyba że chcesz się pobawić. Co do łączności z Airbag to rzeczywiście przy danym numerze sterownika już próba połączenia z nim go uwalała . Połącz się mimo wszystkiego a jak się wysypie to kup inny pasujący , z inną numeracją gdzie tego problemu nie ma. . Poza tym pisanie że skasuję błąd i będzie git jest nie fachowe. Trzeba odczytać numer błędu . Zinterpretować go , wykonać naprawę uszkodzonego obwodu i wtedy skasować.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

09 Lis 2017, 23:51

Wgl nie mogę w nic wejść w programie. Błąd był w poduszce bocznej od kierowcy 01217 - Zapalnik bocznej poduszki powietrznej; strona kierowcy (N199)
32-00 - Za duża wartość rezystancji. odłączylen aku i poruszalem kostka. Potem włączyłem aku, podłączam interfejs i wchodzę w airbag, nadal był błąd, skasowalem go, wyszedłem z programu, wyłączyłem zapłon, odpiąłem kabel, włączam zapłon i kontrolka zgasla. Wszedłem znowu w airbag i błędów nie było, ale wydaje mi się, że po wejściu w sterownik airbag, kontrolka od poduszki się zapaliła, po wyjściu, restarcie Zaplonu ze tak powiem zgasla. Nie wiem czy wszystko w porządku jest, ale błędów juz
Nie ma. Zrobiłem kilka km i błąd nie wrócił. Zagmatwane to wiem, ale pisze jak było
damianw123
Nowicjusz

11 Lis 2017, 12:28

damianw123 napisał(a):Błąd był w poduszce bocznej od kierowcy 01217 - Zapalnik bocznej poduszki powietrznej; strona kierowcy (N199)
Ten błąd bardzo często powoduje np kiepskie połączenie kostki poduszki pod siedzeniem kierowcy. Czasem wystarczy ją wypiąć i wpiąć ponownie (warto użyć płynu do czyszczenia styków elektrycznych / złączy np. Kontakt S / U) oraz skasować błąd. Może być też inne połączenie gdzieś na tych kablach.
Kacper
Forumowicz VIP

17 Lis 2017, 18:11

Witam Posiadam tourana z 2006 r 1,9 tdi 90km i chce zakupić program z kabelkiem vag , obd2 chyba prosze o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu z góry dziękuje za pomoc .
Dodam że program chcę wykorzystywać dla celów domowych , sporadycznie jak cos się stanie
metysss
Obserwowany

Miejscowość: Leszno
Prawo jazdy: 09 07 1999
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: VW
Silnik: 1,9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

17 Lis 2017, 19:18

Nie wiem jaki masz budżet przeznaczony na ten zakup ale myślę że z najtańszych powinien wystarczyć ci np. taki https://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2 ... -obd2.html
Kacper
Forumowicz VIP