Poprawne gniazdo OBD?

02 Lis 2017, 10:08

Witam. Prosił bym o opinię czy piny w gnieździe obd są poprawnie wpięte? Gdyż po podpięciu interfejsu zero odzewu na kompie. Samochód peugeot 307 2.0 HDI 2003r.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

damian87
Początkujący

Zdjęcia: 8
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: lexus is200
Silnik: 2.0 155km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

03 Lis 2017, 19:40

Coś tu jest nie tak...Powinno być 9 przewodów to raz, a dwa żaden przewód nie jest podwójny. Zobacz w wiki jakie piny są podłączone i porównaj ze swoim gniazdem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Lis 2017, 21:23

Faktycznie coś jest nie tak. Ale po co by ktoś przekładał piny... teoretycznie na tych pinach które są podpięte tj. 1,4,5,7,11,12,16 obd powinno dawać oznaki życia po podłączeniu do kompa?
damian87
Początkujący

03 Lis 2017, 21:42

damian87 napisał(a):obd powinno dawać oznaki życia po podłączeniu do kompa?
Jaki fejs jaki program na kompie ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

03 Lis 2017, 22:44

Ja mam interfejs bluetooth w wersji 1.5 i przeważnie używam aplikacji na androida torque, w ten sposób łączyłem się z różnymi autami czy to ON czy PB bez najmniejszego problemu.
A z tym peugeotem próbowałem już łaczyć sie z programem na kompie scan tool(czy cos takiego), potem byłem u mechanika który próbował podłączyć się swoim interfejsem ale też mu się nie udało..
damian87
Początkujący

05 Lis 2017, 13:40

Do diagnostyki Peugeota potrzebny jest interfejs + oprogramowanie dla samochodów grupy PSA. Oprócz tego musisz mieć program do Peugeota. Nawet aplikacja z Yanosika nie każdemu działa w Peugeotach i Citroenach a jak działa to nie wszystko. Nie działa też ELM bez oprogramowania do Peugeota. Mało tego, kupujac oprogramowanie do PSA, musisz zwrócić też uwagę, jaki masz system w komputrze/lapropie/tablecie czy smartfonie. No i zależy, co chcesz robić, bo od tego zalezy cena interfejsu i oprogramowania. Wiem tez, że zanim się kupi na allegro np. ELM327 czy np. SDPROG trzeba się upewnić, czy będzie działał w twoim samochodzie, bo w opisach piszą, że pasuje, a jak przyślą, to się okazuje, że oprogramowanie szwankuje i jest niestabilne. A potem się okazuje, że np. w tym modelu nie będzie to prawidłowo działać. Nie wiem, co chcesz robić, ale do diagnostyki Peugeota polecam MAXIECU Jest w kilku wersjach ( także cenowych ), w zależności od tego, co chcesz tym działać - czy tylko odczyt i kasowanie błędów, czy programowanie sterowników itd. Oprócz tego jest też LEXIA PP...DIAGBOX 7... Np. [link do oferty na Allegro wygasł]
Głównie chodzi o to, że musi to być interfejs i program do samochodów PSA, czyli Peugeot i Citroen.
Aha - jeszcze jedno - chodzi o wersję DB - najlepsza jest 7.02. I nie jest tak, że im wyższa wersja, tym lepsza. W tych wyższych można strać możliwość programowania niektrtórych rzeczy. Musisz poprostu poczytać o diagnostyce Peugeota.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Co należy okresowo sprawdzać w samochodzie?
    Nie znalazłem na forum podobnego tematu, a myślę że może on pomóc innym użytkownikom/kierowcom w ustaleniu tego na co powinni zwracać uwagę okresowo podczas eksploatacji samochodu. O pewnych rzeczach zapominamy czasem ...

05 Lis 2017, 14:56

Czyli mój interfejs nie da rady (nawet do odczytu i kasowania błędów)nawet jak będę miał oprogramowanie do samochodów PSA?
damian87
Początkujący

05 Lis 2017, 15:22

No tego ci nie powiem. N igdy nie robiłem takich doświadczeń. Wydaje mi się, że może współpracować, jak będziesz miał wspomniane oprogramowanie. Ale czy napewno - nie wiem.
Np. ELM327 z oprogramowaniem do Peugeota działa elegancko. Ale ELM współpracuje też z oprogramowaniami do innych samochodów. To wiem napewno. A jak twój interfejs - trudno mi powiedzieć.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Lis 2017, 09:06

Ten program maxiecu obsługuje interfejsy bluetooth? Bo nie mogę znaleść takiej informacji. Jeśli nie to jaki program? Ewentualnie aplikacja...
damian87
Początkujący

06 Lis 2017, 15:33

damian87 napisał(a):Ten program maxiecu obsługuje interfejsy bluetooth?

Oczywiście. Tutaj masz ELM, tutaj troszkę rozbudowany, a tu masz to samo tylko nawet z WiFi.
Możesz tez kupić samo oprogramowanie ( tutaj ) i spróbować na swoim interfejsie. A jak ci nie podejdzie, to dokupisz ELM327.
Na stronce z maxicu masz wyszystko. Według mnie, MaxiEcu to jest najlepszy i najtańszy sposób na zdiagnozowanie Peugeota. Ewentualnie interfejs który ci podałem w pierwszym moim poście. ci, co mają samochody PSA tylko tymi rzeczami diagnozują swoje auta. Albo interfejs który ci podałem w p[ierwszym poście, albo ten MaxiEcu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Lis 2017, 12:45

Wrzuciłem temat ze złączem diagnostycznym na forum bo nie było takiego a myślę, że przyda się też innym :) możesz teraz dokładnie sprawdzić jakie piny za co odpowiadają.

Tu jest temat Gniazdo, wtyczka (OBDII) - opis pinów.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999