Jaki sposob na rdze

08 Wrz 2010, 20:30

Witam w astrze wyskoczyła mi rdza na tylnich nadkolach oraz na krawedzi tylniego progu. Są to pęcherze których nie zdrapałem jeszcze. Moja pytanie czy wystarczy jakis środek antykorozyjny zastosować jesli tak to jaki jesli nie to co innego? Druga sprawa to jak zabezpieczyc auto czy wlanie oleju z woskiem w profile t dobry pomysł? A jak zabezpieczyć prostą powierzchnie nie zamknieta?
fryc08
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica

08 Wrz 2010, 20:58

fryc08 napisał(a):Są to pęcherze których nie zdrapałem jeszcze.

To lepiej nie drap.Bo jak zdrapiesz to podejrzewam ze beda dziurki...
fryc08 napisał(a):czy wlanie oleju z woskiem w profile t dobry pomysł?

W dawnych czasach grzalem olej z tawotem i na gorąco pistoletem robilem wszystkie przestrzenie zamknięte... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Wrz 2010, 12:32

wlewanie czegokolwiek w profil zamknęty to tylko przyśpieszenie jego rozkładu, bo rdzy która już tam jest nie wytepisz :wink:
ogólnie temat rzeka... w 100% skutecznego sposobu po prostu nie ma
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Wrz 2010, 17:21

chodzi mi o to zeby ktos sie wypowiedzial jak sobie z tym radzil. ja własnie cos odwrotnego slyszalem ze jak sie wleje w nie olej z woskiem to powsztrzyma rdze i zabezpieczy przed nastepna. A wie ktos ile kosztuje naprawa karuseri po rdzy np nadkola albo progu?
fryc08
Nowicjusz

09 Wrz 2010, 18:34

jedyną dobrą metodą na rdze głęboką w profilu to wymiena elementu i zabezpieczenie go przed rdzą, jak ruda juz jest to bez pozbycia się jej dokłądnego nic nie zdziałasz a zalenie jej różnorakimi specyfikami nie spowoduje nagłego uzdrowienia elementu
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Wrz 2010, 20:03

wiem wiem to te co juz mi wyszly przed zima musze sie udac do lakiernika by to zrobil ale tez trzebna zabezpieczyc poki zdrowe czesci nadwozia. Czytałem o rożnych specyfikach ale to drogie a spotakalem sie własnie z duzymi opiniami pozytywnym,i na teamt oleju z woskiem

[ Dodano: 9 Wrzesień 2010, 21:06 ]
o przypomnialo mi sie tez ze sa takie naklejki z tworzywa na progi ktore zabezpieczaja przed korozja jakie jest wasze zdanie?
fryc08
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Mazda MX-5 ze skrzynią automatyczną
    Po wersji Spring i Summer Edition do polskiej gamy Mazdy MX-5 dołącza model ze skrzynią automatyczną. Mazda MX-5 z dwulitrowym silnikiem MZR jest teraz dostępna również z sześciobiegową skrzynią automatyczną. Posiada ...

09 Wrz 2010, 20:08

fryc08 napisał(a): na teamt oleju z woskiem

Smiało mozesz tak zrobić ale jak pisał kol.wczesniej tam gdzie ruda jeszcze nie wkroczyła a bądz pewny ze wtedy szybko nie wkroczy.W dawnych,dawnych czasach kiedy zostalem uszczęsliwiony nowym maluchem :mrgreen: tak własnie zrobiłem.Efekty bylo długo widać-zero rudej na progach,błotnikach i drzwiach... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Wrz 2010, 19:43

a co myślicie o zabezpieczaniu blach po przez popryskanie olejem np w postaci WD-40? Ja tak na chwile prysknełem na blache gdzie zrobily mi sie pecherze to pozniej zauwazylem ze fajnie woda omijala to miejsce. Może to jest jakis sposob chodz wiadomo krotko trwały ale moze konkretny mam na mysli oczywiscie blachy otwarte nie zamkniete jak progi czy wewnetrzna strona drzwi.
fryc08
Nowicjusz