Jaki sprzęt audio?

07 Lip 2007, 22:51

Witam chciałem się was poradzić jaki sprzęt audio założyć do mojego samochodu. Jestem posiadaczem lanosa więc nie jakiegoś mega wypaśnego samochodu i chciałbym coś co nie jest strasznie drogie ale żeby jakoś grało. Chodzi mi o jakieś radio i głośniki i nie wiem czy coś jeszcze czy to wystarczy na takie całkiem wporządku granie? Proszę o porady czy zakładać też subwoofer i wzmacniacz czy nie ma może sensu? I jakie konkretnie radio mogę brać pod uwagę i jakie głośniki?
kame
Nowicjusz

08 Lip 2007, 00:16

Kolego, jak tylko dobrze wyciszysz drzwi (podobno najtaniej i bardzo dobrze jest matą dekarską) i inne miejsca gdzie tylko da się wyciszyć, założysz lepsze głośniczki niż masz te firmowe, trochę lepsze radyjko, to już zauważysz kolosalną różnicę. I nie musisz wcale ampa i suba zakładać. Gdy wytłumisz drzwi w odpowiedni sposób, zrobi Ci się wtedy zamknięta komora, gdzie po zamocowaniu, głośnik będzie pracował jak w najnormalniejszej kolumnie, czyli prawidłowo ;) Wtedy naprawdę zobaczysz różnicę. Ja już zauważyłem kolosalną różnicę przy moich oryginalnych Fordowskich głośnikach (a uwierz mi, są naprawdę kijowe). A amp i sub to dodatkowe obciążenie twojego akumulatorka w autku z małym silnikiem i małej mocy alternatorem. Nie polecam zakładania głośników w tylnej półce (o ile Ci się podnosi razem z klapą bagażnika) gdyż nie sprawdza się to tak naprawdę. Głośniki nie dają takiego dźwięku, jaki powinny, gdyż mają pod sobą zbyt wiele prawie otwartej przestrzeni i do tego tylna półka jest elementem zbyt ruchomym. Co do rodzaju sprzętu nie doradzę Ci gdyż zielonego pojęcia nie mam co po Polandzie chodzi, ale w razie kolejnych pytań możesz spokojnie pisać na priv. Ostatnio sam się tym bawię.
DFireCrow

11 Lip 2007, 17:10

mam zamiar kupić głośniki do Lanosa ale tylko na przednie drzwi. Głośniki z tyłu chcę wyłączyć a drzwi z przodu mam zamiar wyciszyć. Co mi polecacie (zarówno rozmiar jak i konkretny model)? Jeżeli chodzi o radio to mam zamiar kupić to http://www.jvc.pl/product.php?id=KD-G331E&catid=100036
kame
Nowicjusz

12 Lip 2007, 00:49

Nawet jeśli wyłączysz tylne głośniki to polecam wyciszenie również i drzwi tylnych, nie będziesz miał dodatkowego szumu z tyłu ;)
A co do rozmiaru to najelpiej jak założysz 165mm na dystansach z MDF, bo 130mm są tylko niewiele większe od oryginalnych 100mm...
Co do modeli niewiele Ci podpowiem...
DFireCrow

25 Lip 2007, 18:31

kame napisał(a):mam zamiar kupić głośniki do Lanosa ale tylko na przednie drzwi. Głośniki z tyłu chcę wyłączyć a drzwi z przodu mam zamiar wyciszyć. Co mi polecacie (zarówno rozmiar jak i konkretny model)? Jeżeli chodzi o radio to mam zamiar kupić to http://www.jvc.pl/product.php?id=KD-G331E&catid=100036

i dobrze robisz gdyz tylnie glosniki psuja tylko przednia scene :p I zgadzam sie z przedmowca ze dobre wygluszenie da znaczacy efekt :P Powiem ci tak: Lepiej zagra slabszy sprzet w dobrze wygluszonym aucie niz najlepszy w nie wygluszonym lub slabo wygluszonym :P
Urban
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...