Skrzynia basowa- pomocy

29 Mar 2007, 20:33

witam chciałbym zbudować samodzielnie skrznię basową z głośnikiem ALPHARD CW 1002CX i nie wiem jak się za to zabrać chciałbym wiedzieć jaka musi być pojemność skrzyni? ma takie plany aby podzielić ją na pół głośnik ma być skierowany membraną do dołu natomiast góra ma być pokryta pleksą i magnes ma być widoczny. chciałbm również w tym samym pomieszczeniu umieścić wzmacniacz. czy jest to możliwe?
djambasador
Nowicjusz

04 Kwi 2007, 09:42

A do jakiego samochodu ma to być skrzynia. Pozatym ma to byc skrzynia zamknięta, czy otwarta, czyli z kominami (bass refleksami).
john270
Nowicjusz

25 Lip 2007, 18:34

djambasador napisał(a):witam chciałbym zbudować samodzielnie skrznię basową z głośnikiem ALPHARD CW 1002CX i nie wiem jak się za to zabrać chciałbym wiedzieć jaka musi być pojemność skrzyni? ma takie plany aby podzielić ją na pół głośnik ma być skierowany membraną do dołu natomiast góra ma być pokryta pleksą i magnes ma być widoczny. chciałbm również w tym samym pomieszczeniu umieścić wzmacniacz. czy jest to możliwe?

Co do pojemnosci skrzyni to wszystko powinno byc w instrukcji od producenta :P
Urban
Nowicjusz

31 Lip 2007, 15:08

pomysl z pleksa jest srednio trafionyponiewaz przy poteznym glosniku pleksa bedzie wpadac w drgania co spowoduje obnizenie jakosci dzwieku nie wspominajac juz o slyszalnym trzeszczeniu
co do pojemnosci skrzyni to polecam program WinISD do obliczania wielkosci skrzyni dla roznych glownikow i rodzajow skrzyni

co do umieszczania wzmacniacza w skrzyni to wedlug mnie lepiej tego nie robic, wzmacniacz bedzie sie grzal a zamkniecie go w skrzyni uniemozliwi mu wentulacje, moga pogorszyc sie wrazenia odsluchowe lub po prostu wzmacniacz sie spali
adamuk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Golf GTI - produkcja seryjna
    Legenda powraca: seryjny, Golf GTI opuścił linię montażową fabryki Volkswagena w Wolfsburgu. Premierowe auto to pięciodrzwiowy GTI z pakietem Performance w kolorze czerwonym Tornado ze sportowymi fotelami w klasyczną kratę ...