Jaki sprzęt do warsztatu?

15 Mar 2016, 12:30

Jaki wg sprzęt powinien się znaleźć w warsztacie każdego posiadacza auta, który lubi coś w tym aucie dłubać? Z jakich sprzętów korzystacie najczęściej?
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

20 Mar 2016, 22:07

Chodzi ci o sprzęt nie do warsztatu tylko do własnego garażu? Co powinna w nim się znaleźć osoba która lubi dłubać przy swoim samochodzie.

Jeżeli tak to myślę że tak:
- klucze oczkowe i nasadowe
- komplet śrubokrętów krzyżakowych i płaskich
- podnośnik tzw. żaba
- kobyłki
- sprężarka
- ciśnieniomierz do opon
- jakaś myjka do samochodu
- miernik prądu
- prostownik do akumulatora
- preparaty typu odrdzewiacz, silikon, smar, itp.

Tyle na szybko :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Mar 2016, 14:23

Zgadzam się z kolegą wyżej , sam mam taki mały domowy warsztacik , mam zaufaną stronkę wajbex z częściami samochodowymi i nawet zastanawiam się , czy by nie zrezygnować z stałej pracy na rzecz warsztatu.
Vader11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 2011
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

25 Kwi 2016, 17:31

Nic dodać nic ująć,w zasadzie powyżej masz cały wykaz niezbędnych narzędzi które powinny znaleźć się w każdym,nazwijmy to "amatorskim" warsztacie,łącznie rzecz jasna z kompresorem,bo ten też czasem się przydaje. Najlepiej jeżeli zainwestujemy w kanał,tak aby mieć dostęp do podwozia samochodu,np podczas sprawdzenia stanu wahaczy jest to coś niezbędnego.
HQaero
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Dakar
    Mitsubishi Pajero 2012 DAKAR otrzymał turbodoładowaną, 200-konną jednostkę napędową o pojemności 3,2 litra, spełniającą normy EURO5 z zamkniętym filtrem cząstek stałych DPF w standardzie. Dzięki zmodernizowanej jednostce ...