Jaki sprzęt do warsztatu?

15 Mar 2016, 13:30

Jaki wg sprzęt powinien się znaleźć w warsztacie każdego posiadacza auta, który lubi coś w tym aucie dłubać? Z jakich sprzętów korzystacie najczęściej?
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

20 Mar 2016, 23:07

Chodzi ci o sprzęt nie do warsztatu tylko do własnego garażu? Co powinna w nim się znaleźć osoba która lubi dłubać przy swoim samochodzie.

Jeżeli tak to myślę że tak:
- klucze oczkowe i nasadowe
- komplet śrubokrętów krzyżakowych i płaskich
- podnośnik tzw. żaba
- kobyłki
- sprężarka
- ciśnieniomierz do opon
- jakaś myjka do samochodu
- miernik prądu
- prostownik do akumulatora
- preparaty typu odrdzewiacz, silikon, smar, itp.

Tyle na szybko :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Mar 2016, 15:23

Zgadzam się z kolegą wyżej , sam mam taki mały domowy warsztacik , mam zaufaną stronkę wajbex z częściami samochodowymi i nawet zastanawiam się , czy by nie zrezygnować z stałej pracy na rzecz warsztatu.
Vader11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 2011
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

25 Kwi 2016, 18:31

Nic dodać nic ująć,w zasadzie powyżej masz cały wykaz niezbędnych narzędzi które powinny znaleźć się w każdym,nazwijmy to "amatorskim" warsztacie,łącznie rzecz jasna z kompresorem,bo ten też czasem się przydaje. Najlepiej jeżeli zainwestujemy w kanał,tak aby mieć dostęp do podwozia samochodu,np podczas sprawdzenia stanu wahaczy jest to coś niezbędnego.
HQaero
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo
Silnik: 1.4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...