Jaki SUV 4x4 pod LPG

15 Sty 2025, 13:23

Witam, obecnie jeżdżę jeep compass, manual, 2.0 benzyna + LPG, 2014r. 150 KM, 2WD. Chciałbym zmienić na coś 4x4 w automacie z większym silnikiem i 5 drzwi. Budżet do 70 - 80 tys.
Zastanawiałem się nad:
Jeep Wrangler III generacji 3.6 284 KM
Jeep Cheerokee V generacji 3.2 272 KM

Tylko w ww. budżecie ciężko byłoby je znaleźć.
Może macie jeszcze jakieś propozycje innych aut?
metzvg
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Land Rover Freelander

16 Sty 2025, 19:08

Przede wszystkim, Wrangler to nie SUV, tylko terenówka, która będzie upierdliwa w codziennym użytkowaniu.
Kolejna sprawa, Cherokee vs Wrangler to dwa kompletnie różne auta, stworzone do różnych celów (których nie określiłeś).

Ogólnie jeśli nie zamierzasz jeździć w jakimś trudnym terenie co weekend, to ciekawostki typu Wrangler bym sobie odpuścił.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Sty 2025, 22:18

Dzieki za odpowiedź, auto miałoby służyć jako rodzinne, do codziennego użytkowania. Co masz na mysli, że upierdliwy w codziennym użytkowaniu? W takim razie co byś polecił?
metzvg
Nowicjusz

16 Sty 2025, 23:17

Widać, że w życiu wranglera nawet z 5m nie widziałeś. Rodzinne auto do codziennego użytkowania :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Sty 2025, 08:03

@franccc jak będziesz miał coś mądrego do napisania to się odezwij w przeciwnym razie zaśmiecasz wątek. Napisałem do czego służyć ma auto i nad jakimi modelami się zastanawiałem bo spełniają wymogi jakie podałem, a pytałem o polecenie czegoś innego na przykład.
Poza tym znajomy z pracy uzywa Wranglera na dojazdy do pracy, ma też explorera, ale częściej wybiera Wranglera, więc na czym ma polegać ten fenomen Wranglera, że jak nie mam zamiaru go topić w lesie po dach, to absolutnie nie kupować, dzieci zakaz w środku wożenia i na wyjazd w góry czy nad morze to już broń Boże... ?
metzvg
Nowicjusz

17 Sty 2025, 09:33

To sobie wsiądź do tego wranglera i się przejedź to zobaczysz, że skoda octavia za 20k jest bardziej komfortowa. Co z tego, że "znajomy jeździ"? Jak ma taki fetysz co jeździ ale z praktycznością nie ma to nic wspólnego. Jest głośny, dużo pali i źle się prowadzi na asfalcie.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Automatyczne światła drogowe
    Układ automatycznych świateł drogowych jest rozwiązaniem bardziej zaawansowanym i niezwykle praktycznym. Występuje w coraz większej liczbie nowych samochodów obok czujnika zmierzchu i zmniejsza zaangażowanie kierowcy ...

17 Sty 2025, 10:07

metzvg napisał(a):więc na czym ma polegać ten fenomen Wranglera, że jak nie mam zamiaru go topić w lesie po dach,

Na niczym, marketing kultywowany latami i tyle. Koncerny wykorzystują ludzką psychikę. Jak słyszysz nazwę Wrangler to pierwszy obraz z dzieciństwa jaki masz ? :mrgreen:
Jest wiele aut wyprodukowanych marketingowo które nie spełniajá żadnej innej funkcji jak realizacja psychicznych potrzeb bycia marketingowo na topie żeby na FB/insta/tiktak się pokazać.

A myślisz że po co koncerny tworzą wersję ultraszybkie zwykłych aut i dokoładają do tego setki miliony Euro/dolarsów ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Sty 2025, 10:52

Ok, odpowedzi mi już trochę rozjaśniły i z wrangler trzeba będzie zrezygnować.

Czyli grand cherokee 3.6, albo cherokee 3.2, polecalibyście? Ewentualnie podajcie jakiś inny samochód, który waszym zdaniem jest ok
metzvg
Nowicjusz

17 Sty 2025, 16:39

Do LPG nadają się jeszcze silniki Toyoty Valvematic (Rav4) i Subaru 2.0 150KM (FB) oraz starsze 158KM. Oba wolnossące oba z pośrednim wtryskiem. Mam drugą opcję, starszą, 333 tys i jestem zadowolony z działania silnika i instalacji. Niestety, mało popularna marka, silnik boxer itd, więc mimo, że jestem faem, pllecam tylko w przypadku bardzo świadomego wyboru :).
Toyota na pewno będzie tu prostsza w naprawach itd.
poziom
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Auto: Subaru Forester SG, Suzuki SX4