Jaki SUV do 200 tys zł ?

13 Sie 2010, 11:40

Witam

Zastanawiam się nad kupnem dużego SUV-a do 180 tys - max 200 tys zł. BRUTTO
Moje wymagania to oczywiście napęd na 4 koła , silnik dość oszczędny, ale mocny, tak żeby miał poniżej 10 s do setki, obowiązkowo reflektory ksenonowe, fajnie jakby był automat. Samochodzik musi być też cichy w środku. Autko może być używane, ale prezbieg max 50 tys km. Fajny samochód to według mnie BMW X5, ale niestety ciężko sie zmieścić w przedziale cenowym. Co proponujecie ? Mogą też byc oczywiscie konkretne oferty ;)

Dodam, że jeżdże przeważnie w trasie i szukam auta, które dobrze by sie prowadziło i z raczej sztywnym zawieszeniem, i żeby było oczywiscie bezpieczne ;)

Pozdrawiam
tenziom44
Nowicjusz

Miejscowość: aaaaaaaa

13 Sie 2010, 13:42

Za kwotę jaką podałeś masz bardzo duży wybór, zarówno wśród nowych jak i używanych. Kupując używane ryzykujesz że kupisz egzemplarz po wypadku (mało kto sprzedaje samochód po roku czy dwóch - a takie na ogół mają przebieg do 50tys. km).

Z używanych moim zdaniem najlepsza propozycja to Infiniti FX, świetnie wygląda, doskonale wykończone i bardzo bezpieczne: [link do oferty na Allegro wygasł]

BMW X5 spokojnie kupisz nawet za kwotę mniejszą niż podałeś [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeśli zależy ci na czymś co trochę lepiej poradzi sobie w terenie to Range Rover [link do oferty na Allegro wygasł]

Masz nawet szanse na Porsche Cayenne [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale serwis tani nie będzie.

To są moim zdaniem najciekawsze propozycje dla których warto zaryzykować, ale tak jak mówiłem - duże ryzyko na egzemplarz po przejściach.

Z nowych poleciłbym ci zaś BMW X3, nowego Hyundaia SantaFe albo Volkswagena Tiguana, chociaż Tiguan to taki malutki SUV - zbudowany jest na płycie Golfa. X3 też zbyt duże nie jest, ale ma bardzo fajne właściwości jezdne - jeśli nie zależy ci na dużym samochodzie ani na umiejętnościach terenowych będzie dobre. SantaFe wielkością dorównuje już Cayenne albo X5, i nawet w najbogatszej wersji wyposażeniowej z 200-konnym dieslem mieści się w twoim przedziale cenowym i ma bardzo bogate wyposażenie (czego o X3 w tej cene nie można powiedzieć).

Mi osobiście najbardziej podchodzą Infiniti (nie wiem jak koszty serwisu, ale widziałem jak taki FX wygląda po zderzeniu z Audi/Passatem - Infiniti w zasadzie nie pogięte, ten drugi musiał wracać na lawecie), SantaFe (możesz nawet w ASO, z aut nowych za te pieniądze świetna propozycja) i X3 jeśli nie potrzeba ci dużego SUVa (ASO drogie, ale możesz serwisować poza nim bo X3 sporo podzespołów dzieli z trójką i mechanicy w nieautoryzowanych warsztatach nie powinni mieć z nim trudności).
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

13 Sie 2010, 15:06

To tak, Infiniti fajne autko, tylko sporo pali, bo to benzyna, a diesel dopiero co wszedł na rynek i kosztuje coś ok 280 tys wiec odpada, to BMW które podałeś mieści się w cenie ale ma 90 tys przebiegu, wiec też odpada, Porsceh Cayenne, może i ciekawa propozycja, ale serwis drogi, i autko jest jeszcze sprzed liftingu wiec pare latek ma, zresztą benzyna więc złopie niemiłosiernie. Range Rover owszem fajny, ale słyszałem, ze się psują, nie wiem czy to prawda, no i w tej ofercie ma pomarańczową skórę, która mi się osobiście nie podoba ;), Teraz faktycznie wychodzi nowe X3 na pewno zamiesza troche na rynku, ale juz bardziej myslalem o Audi Q5, bardziej mi sie podoba zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz
Tiguan odpada troche mały i taki nijaki jakiś ;] Co do Hyundaia to chyba bardziej już wolałbym ix55, troche z ceny można zejsc u dealera a jak nie to lekko używane są tanie bo nie ma ludzi, którzy kupią takie coś, zreszta mało kto nawet o nim słsyzał, a podobno bardzo dobre auto.

Ale dzięki wielkie i tak za odpowiedź, i czekam na kolejne propozycje ;)

Pozdrawiam
Pozdrawiam
tenziom44
Nowicjusz

13 Sie 2010, 15:34

Faktycznie za taką sumę wybór jest duży. Ciekawa propozycja to Audi Q5.
moku
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

13 Sie 2010, 15:44

i do wyboru i do koloru,jakie kto chce
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Sie 2010, 15:51

No właśnie nie jest tak łatwo jak by się mogło wydawać ;) Bo poszukuję auta które miałoby co najmniej te 170 cm wysokości, A Audi q5 fajne jest ale troche za niskie, myślałem też o olvo xc90 ale silnik jest troche za słaby - 2.4 D5 z automatem 11,5 s do setki.

Czekam na dalsze propozycje ;)
tenziom44
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...
    SKODA Superb - nowy wygląd i mniejsze zużycie paliwa
    SKODA rozpoczyna kolejny etap swojej ofensywy modelowej SKODĄ Superb. Model flagowy marki imponuje atrakcyjnymi nowymi elementami stylistyki SKODY, świeżym wnętrzem i ulepszonymi funkcjami. Zużycie paliwa i emisja CO2 oferowanych ...

13 Sie 2010, 15:57

co tu proponować jak widzę że wszystko wiesz :grin:
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Sie 2010, 16:20

Coś tam wiem ;), ale zawsze mogłem cos przeoczyć, o czymś zapomnieć, dlatego pytam sie innych o poradę ;)
tenziom44
Nowicjusz

14 Sie 2010, 15:04

A nie myślałeś może o Q7 ?

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tutaj przykładowe ogłoszenie , a dość fajnie się jeździ .

Może jeszcze VW Touareg

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

14 Sie 2010, 15:24

Audi fajne autko ale strasznie wielkie, lubie duze SUV-y ale ten jest strasznie długi, nie wiem czy by mi do garażu wszedł ;D, a o vw Touareg myślałem, może nie w tej wresji v10 5.0 TDI, bo też pali pewnie dużo i słyszałem, że ta jednostak jest dość awaryjna, myślałem bardziej o 3.0 V6, tylko problem w tym, że teraz nowy model wyszedł i mam ochote na ten nowy, tylko ta cena ;/
tenziom44
Nowicjusz

14 Sie 2010, 15:41

pewnie że nowy model kusi , ale to zależy czy masz żeby dorzucić "pare groszy" . Audi jest duże , ale powiem Ci że moja żona jeździła nim i nie miała żadnych problemów , czujniki , kamery . Auto dzięki temu że jest duże , bardzo dobrze się prowadzi .
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Sie 2010, 15:56

Może faktycznie sie zastanowie nad q7. A jeździłeś może tym poprzednim Touaregiem ? bo na nowego to raczej nie mam co liczyć ;) jeśli tak to jak wrażenia z jazdy, przede wszystkim czy dobrze się prowadzi, ile spala, czy jest cichy w środku i czy fotele są wygodne, żeby nie było tak, że że po 200 km jestem zmęczony i obolały samym siedzeniem ;) ?
tenziom44
Nowicjusz

14 Sie 2010, 16:45

Jeden kolega ma Q7 3.0 TDI. Z zewnątrz rzeczywiście jest bardzo duży, ale w środku tak tego się nie odczuwa jak na zewnątrz. Silnik bardzo fajny. Bardzo fajnie radzi sobie z ciężkim samochodem, a spalanie w cyklu mieszanym przy normalnej jeździe nie powinno przekraczać 11litrów. Dane z autopsji, nie z internetu. Materiały w środku dobre, ale za te pieniądze spodziewał bym się czegoś więcej.

Tak się składa że kolega kupił Touarega w TDI, ale nie pamiętam już czy 2.5 czy 3.0. Jeszcze nie był się u mnie pochwalić, także nie mogę się wypowiedzieć.

Jeżeli dysponował bym taką sumą, to zdecydował bym się jedynie na nowy samochód. Nie chciał bym się później rozczarować i dać prawie 200 000zł na auto powypadkowe !

Jeżeli już bierzesz pod uwagę używane suvy, to ja osobiście stawiał bym na X5. Kiedy kupowałem swoje autko, byłem również w salonie bmw aby kupić X3, z ciekawości wsiadłem do X5 i byłem miło zaskoczony (porównywając do np. Q7). Jednak ja wybrałem nowe auto, a mogłem używane.

Przejedź się do salonów, i skorzystaj z jazdy testowej każdym egzemplarzem
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

14 Sie 2010, 21:08

Ja jeździłem Touaregiem , ale 2.5TDI i nie byłem zadowolony , całą drogę z belgii to auto mnie męczyło , ale nie wygodą , bo touareg jest bardzo komfortowy , ale tym że był zbyt słaby . Powiem tak ja bym zawęził grono poszukiwań do Q7 i X5 . Jeśli chodzi o Q7 3.0TDI tam jest 240KM, radzi sobie całkiem nieźle , zależy co kto lubi . Spalanie no przynajmniej mnie w mieście nie spalała mniej niż 13-14l , ale powiedzmy jeżdżę dość dynamicznie , a trasa w granicach 10l . X5 tym nowym nie miałem okazji jeszcze jeździć .
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Sie 2010, 08:08

Ok dzięki za pomoc ;)
tenziom44
Nowicjusz