Jaki SUV do 200 tys zł ?

13 Sie 2010, 12:40

Witam

Zastanawiam się nad kupnem dużego SUV-a do 180 tys - max 200 tys zł. BRUTTO
Moje wymagania to oczywiście napęd na 4 koła , silnik dość oszczędny, ale mocny, tak żeby miał poniżej 10 s do setki, obowiązkowo reflektory ksenonowe, fajnie jakby był automat. Samochodzik musi być też cichy w środku. Autko może być używane, ale prezbieg max 50 tys km. Fajny samochód to według mnie BMW X5, ale niestety ciężko sie zmieścić w przedziale cenowym. Co proponujecie ? Mogą też byc oczywiscie konkretne oferty ;)

Dodam, że jeżdże przeważnie w trasie i szukam auta, które dobrze by sie prowadziło i z raczej sztywnym zawieszeniem, i żeby było oczywiscie bezpieczne ;)

Pozdrawiam
tenziom44
Nowicjusz

Miejscowość: aaaaaaaa

13 Sie 2010, 14:42

Za kwotę jaką podałeś masz bardzo duży wybór, zarówno wśród nowych jak i używanych. Kupując używane ryzykujesz że kupisz egzemplarz po wypadku (mało kto sprzedaje samochód po roku czy dwóch - a takie na ogół mają przebieg do 50tys. km).

Z używanych moim zdaniem najlepsza propozycja to Infiniti FX, świetnie wygląda, doskonale wykończone i bardzo bezpieczne: [link do oferty na Allegro wygasł]

BMW X5 spokojnie kupisz nawet za kwotę mniejszą niż podałeś [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeśli zależy ci na czymś co trochę lepiej poradzi sobie w terenie to Range Rover [link do oferty na Allegro wygasł]

Masz nawet szanse na Porsche Cayenne [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale serwis tani nie będzie.

To są moim zdaniem najciekawsze propozycje dla których warto zaryzykować, ale tak jak mówiłem - duże ryzyko na egzemplarz po przejściach.

Z nowych poleciłbym ci zaś BMW X3, nowego Hyundaia SantaFe albo Volkswagena Tiguana, chociaż Tiguan to taki malutki SUV - zbudowany jest na płycie Golfa. X3 też zbyt duże nie jest, ale ma bardzo fajne właściwości jezdne - jeśli nie zależy ci na dużym samochodzie ani na umiejętnościach terenowych będzie dobre. SantaFe wielkością dorównuje już Cayenne albo X5, i nawet w najbogatszej wersji wyposażeniowej z 200-konnym dieslem mieści się w twoim przedziale cenowym i ma bardzo bogate wyposażenie (czego o X3 w tej cene nie można powiedzieć).

Mi osobiście najbardziej podchodzą Infiniti (nie wiem jak koszty serwisu, ale widziałem jak taki FX wygląda po zderzeniu z Audi/Passatem - Infiniti w zasadzie nie pogięte, ten drugi musiał wracać na lawecie), SantaFe (możesz nawet w ASO, z aut nowych za te pieniądze świetna propozycja) i X3 jeśli nie potrzeba ci dużego SUVa (ASO drogie, ale możesz serwisować poza nim bo X3 sporo podzespołów dzieli z trójką i mechanicy w nieautoryzowanych warsztatach nie powinni mieć z nim trudności).
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

13 Sie 2010, 16:06

To tak, Infiniti fajne autko, tylko sporo pali, bo to benzyna, a diesel dopiero co wszedł na rynek i kosztuje coś ok 280 tys wiec odpada, to BMW które podałeś mieści się w cenie ale ma 90 tys przebiegu, wiec też odpada, Porsceh Cayenne, może i ciekawa propozycja, ale serwis drogi, i autko jest jeszcze sprzed liftingu wiec pare latek ma, zresztą benzyna więc złopie niemiłosiernie. Range Rover owszem fajny, ale słyszałem, ze się psują, nie wiem czy to prawda, no i w tej ofercie ma pomarańczową skórę, która mi się osobiście nie podoba ;), Teraz faktycznie wychodzi nowe X3 na pewno zamiesza troche na rynku, ale juz bardziej myslalem o Audi Q5, bardziej mi sie podoba zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz
Tiguan odpada troche mały i taki nijaki jakiś ;] Co do Hyundaia to chyba bardziej już wolałbym ix55, troche z ceny można zejsc u dealera a jak nie to lekko używane są tanie bo nie ma ludzi, którzy kupią takie coś, zreszta mało kto nawet o nim słsyzał, a podobno bardzo dobre auto.

Ale dzięki wielkie i tak za odpowiedź, i czekam na kolejne propozycje ;)

Pozdrawiam
Pozdrawiam
tenziom44
Nowicjusz

13 Sie 2010, 16:34

Faktycznie za taką sumę wybór jest duży. Ciekawa propozycja to Audi Q5.
moku
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

13 Sie 2010, 16:44

i do wyboru i do koloru,jakie kto chce
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Sie 2010, 16:51

No właśnie nie jest tak łatwo jak by się mogło wydawać ;) Bo poszukuję auta które miałoby co najmniej te 170 cm wysokości, A Audi q5 fajne jest ale troche za niskie, myślałem też o olvo xc90 ale silnik jest troche za słaby - 2.4 D5 z automatem 11,5 s do setki.

Czekam na dalsze propozycje ;)
tenziom44
Nowicjusz

13 Sie 2010, 16:57

co tu proponować jak widzę że wszystko wiesz :grin:
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Sie 2010, 17:20

Coś tam wiem ;), ale zawsze mogłem cos przeoczyć, o czymś zapomnieć, dlatego pytam sie innych o poradę ;)
tenziom44
Nowicjusz

14 Sie 2010, 16:04

A nie myślałeś może o Q7 ?

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

tutaj przykładowe ogłoszenie , a dość fajnie się jeździ .

Może jeszcze VW Touareg

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

14 Sie 2010, 16:24

Audi fajne autko ale strasznie wielkie, lubie duze SUV-y ale ten jest strasznie długi, nie wiem czy by mi do garażu wszedł ;D, a o vw Touareg myślałem, może nie w tej wresji v10 5.0 TDI, bo też pali pewnie dużo i słyszałem, że ta jednostak jest dość awaryjna, myślałem bardziej o 3.0 V6, tylko problem w tym, że teraz nowy model wyszedł i mam ochote na ten nowy, tylko ta cena ;/
tenziom44
Nowicjusz

14 Sie 2010, 16:41

pewnie że nowy model kusi , ale to zależy czy masz żeby dorzucić "pare groszy" . Audi jest duże , ale powiem Ci że moja żona jeździła nim i nie miała żadnych problemów , czujniki , kamery . Auto dzięki temu że jest duże , bardzo dobrze się prowadzi .
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Sie 2010, 16:56

Może faktycznie sie zastanowie nad q7. A jeździłeś może tym poprzednim Touaregiem ? bo na nowego to raczej nie mam co liczyć ;) jeśli tak to jak wrażenia z jazdy, przede wszystkim czy dobrze się prowadzi, ile spala, czy jest cichy w środku i czy fotele są wygodne, żeby nie było tak, że że po 200 km jestem zmęczony i obolały samym siedzeniem ;) ?
tenziom44
Nowicjusz

14 Sie 2010, 17:45

Jeden kolega ma Q7 3.0 TDI. Z zewnątrz rzeczywiście jest bardzo duży, ale w środku tak tego się nie odczuwa jak na zewnątrz. Silnik bardzo fajny. Bardzo fajnie radzi sobie z ciężkim samochodem, a spalanie w cyklu mieszanym przy normalnej jeździe nie powinno przekraczać 11litrów. Dane z autopsji, nie z internetu. Materiały w środku dobre, ale za te pieniądze spodziewał bym się czegoś więcej.

Tak się składa że kolega kupił Touarega w TDI, ale nie pamiętam już czy 2.5 czy 3.0. Jeszcze nie był się u mnie pochwalić, także nie mogę się wypowiedzieć.

Jeżeli dysponował bym taką sumą, to zdecydował bym się jedynie na nowy samochód. Nie chciał bym się później rozczarować i dać prawie 200 000zł na auto powypadkowe !

Jeżeli już bierzesz pod uwagę używane suvy, to ja osobiście stawiał bym na X5. Kiedy kupowałem swoje autko, byłem również w salonie bmw aby kupić X3, z ciekawości wsiadłem do X5 i byłem miło zaskoczony (porównywając do np. Q7). Jednak ja wybrałem nowe auto, a mogłem używane.

Przejedź się do salonów, i skorzystaj z jazdy testowej każdym egzemplarzem
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

14 Sie 2010, 22:08

Ja jeździłem Touaregiem , ale 2.5TDI i nie byłem zadowolony , całą drogę z belgii to auto mnie męczyło , ale nie wygodą , bo touareg jest bardzo komfortowy , ale tym że był zbyt słaby . Powiem tak ja bym zawęził grono poszukiwań do Q7 i X5 . Jeśli chodzi o Q7 3.0TDI tam jest 240KM, radzi sobie całkiem nieźle , zależy co kto lubi . Spalanie no przynajmniej mnie w mieście nie spalała mniej niż 13-14l , ale powiedzmy jeżdżę dość dynamicznie , a trasa w granicach 10l . X5 tym nowym nie miałem okazji jeszcze jeździć .
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

15 Sie 2010, 09:08

Ok dzięki za pomoc ;)
tenziom44
Nowicjusz