Stilo 1.9JTD vs A3 1.9TDI - Pierwszy Samochod

12 Sie 2010, 00:53

Witam serdecznie Forumowiczow!
Stoje przed wyborem swojego pierwszego samochodu po dlugich przemysleniach pozostaly dwa modele Fiat Stilo 3d 1.9JTD 2002/2003r i Audi A3 3d 1.9TDI 1998/1999. Moje pytanie do was jest takie ktory z pary tych samochodow jest mniej awaryjny i lepiej sie bedzie sprawowal? Czy mlodsze podobno niedoceniane Stilo? Czy pewne audi?

prosze o odpowiedz, do konca sierpnia musze kupic :P

pozdrawiam Ewelina.
ewelinar
Nowicjusz

Miejscowość: lodz

12 Sie 2010, 09:15

Stilo będzie o 4-5 lat młodsze od A3 więc siłą rzeczy (statystycznie) mniej awaryjne, mniej wyeksploatowane, z mniejszym przebiegiem, w dodatku mówisz o A3 I generacji, które technicznie oparte jest na Golfie IV, a to już dosyć stara konstrukcja (1996). Stilo zostało wprowadzone na rynek w 2001, zatem konstrukcja jest w miarę świeża, z tej dekady jeszcze :P Fiatowski 1.9 JTD w Stilo też uważam za lepszy od 1.9 TDI - parametry i awaryjność oba silniki mają podobne, przy czym fiatowski ma większą kulturę pracy. Tj. mniej trzęsie, jest cichszy. O ile nie weźmiesz jego najsłabszej wersji 80-konnej będziesz zadowolona z osiągów.

A3 też złym wozem nie jest, ale ma bardzo niekorzystny stosunek ceny do jakości/wieku.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

12 Sie 2010, 09:21

za Audi ,płaci się dodatkowo za znaczek ,dlatego i takie ceny .
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Sie 2010, 09:38

Uf, Ciesze sie ze jestescie "ZA" Stilo. Osoboscie bardziej mnie sie podoba. Czytalam duzo o nim, jakies raporty awaryjnosci itp. Nie przedstawia sie zle. Ja jestem zreszta zdania jak dbasz tak masz.

ps.
Pod uwage biore wersje 115KM.
ewelinar
Nowicjusz

12 Sie 2010, 10:39

Również skłaniałbym się ku Stilo.
Pozdrawiam.
MichałG

12 Sie 2010, 13:50

ewelinar napisał(a):Nie przedstawia sie zle. Ja jestem zreszta zdania jak dbasz tak masz.
Słusznie ;-)
AUDI jest drogie... A płacimy głównie za znaczek... :roll:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 niezwykłych aut przy współpracy Yamahy
    Dla wielu Yamaha to przede wszystkim słynne motocykle i świetny sprzęt grający. Ale fani sportowych samochodów wiedzą, że połączenie tej japońskiej marki z czterema kółkami daje ciekawe rezultaty. Dowodem tego ...

12 Sie 2010, 16:37

NO to biore sie za szukanie Fiaciaka

[ Dodano: 14 Sierpień 2010, 11:15 ]
witam znalazlam fajnego fiata maly rzeczywisty przebieg wszystko jest cacy za 14tys 2004 rok jednak byl on bity jest zrobiony idealnie, stan od strony technicznej jest wszystko cacy. Pytanie kieruje do was oplaca sie go wziac jesli jest z nim wszystko dobrze a jednak byl bity ? przypominam 14tys za 2004.

Prosze o szybka odpowiedz.
ewelinar
Nowicjusz

14 Sie 2010, 11:25

Jezeli jest tak jak napisalas to popatrz na ceny tego rocznika na allegro i sama odpowiedz sobie na to pytanie ale jeszcze dobrze go poogladaj. Ja bym bral
Kazetxd
Nowicjusz

Miejscowość: Nowy Sacz

14 Sie 2010, 15:33

ewelinar napisał(a): Pytanie kieruje do was oplaca sie go wziac jesli jest z nim wszystko dobrze a jednak byl bity ? przypominam 14tys za 2004.

Zależy jak bardzo był bity i czy ta naprawa była przeprowadzona rzeczywiście fachowo w jakimś konkretnym warsztacie czy u sąsiada w stodole. Fiat to taka marka której znacznie łatwiej znaleźć dany egzemplarz z polskiego salonu, od pierwszego właściciela, często serwisowany, z oryginalnym przebiegiem.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

14 Sie 2010, 15:45

ewelinar napisał(a):przypominam 14tys za 2004.

Wierzysz w to ze ktoś Ci raczy zrobić prezent i sprzedaje za taka cenę autko w pelni sprawne technicznie po stosie...Jezeli chcesz byc pewien ze mozesz nim jezdzić bezpiecznie to tylko przed kupnem pomiar na ławie geometrycznej oraz pomiar komputerowy geometrii całego pojazdu....Owszem to troche kosztuje ale wtedy wiesz dokładnie co kupiłeś.Bo zapłacić tylko za ładny wygląd to chyba trochę za duzo... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

14 Sie 2010, 17:50

Ja bym również szukał Stilo. Powodów jest wiele. Głównym argumentem jest stan egzemplarzy, tj. znaleźć Audi z silnikiem diesla z niekręconym licznikiem, bez wypadku, bez ciemnej przeszłości, czy bez 8 wstecznych właścicieli, graniczy z cudem.

Odemnie dodam tylko tyle. Jak stilo to tylko 3d, ewentualnie kombi. Wersja 5d w ogóle do mnie nie przemawia, ale nie jestem jakiś zaparty. Jeżeli znalazł by się ładny egzemplarz to jak najbardziej TAK !
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

15 Sie 2010, 11:41

Jasne, że młodsze Stilo w dieslu jest lepszym wyborem, ale nie takie za 14 tys. zł z 2004 roku, gdzie nikt nie kryje, że miał dzwona.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika