Jaki SUV do 70 tys zł polecacie?

25 Kwi 2021, 17:25

Dzień dobry

Zwracam się do was z dość pilna prośbą bo stare autko się rozsypało (miałem nadzieje ze jeszcze posłuży) i muszę szybko zakupić coś nowego. Wybór padł na kupno jakiegoś Suv-a ale kompletnie nie wiem w tym segmencie co i jak.
Na ta chwile (dopiero dziś zacząłem szukać) przejrzałem kilka ofert i to co mi się spodobało to:
- Mazda CX-5
- Skoda Karoq i Kodiaq
- Hyundai Tucson

Nie wiem jakie są:
- opinie użytkowników,
- jakie silniki są polecane (awaryjność i żeby to jakoś jeździło)

Jakiś szczególnych wymagań nie mam wiec każda wasza podpowiedz będzie dla mnie cenna. Zawęzi to krąg poszukiwań ;). Oczywiście jak polecacie jakieś modele to piszcie wezmę wszystko pod uwagę.

Dziękuję i pozdrawiam
ada6666
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Toledo 1M
Silnik: 1.8 v20 125KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

25 Kwi 2021, 19:19

Honda CRV może ?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

26 Kwi 2021, 16:53

Z tych co ci się podobają to na pewno warto zainteresować się Mazdą CX-5 2.0 Skyactiv i na drugim miejscu Hyundai Tuscon z silnikiem 1.6 GDi.

Czy rocznikowo jesteś jakoś ograniczony?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Kwi 2021, 18:12

Rocznikowo??? tzn...

A może jeszcze do tego dorzucimy Nisana Qashqai (warte???)
ada6666
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Toledo 1M
Silnik: 1.8 v20 125KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000

26 Kwi 2021, 20:51

Warte jak najbardziej...kwestia tylko silnika
andrewb25
Stały forumowicz

27 Kwi 2021, 01:47

Nissan Kaszana raczej. Jak to sie dzieje ze to takie popularne jest? W zestawieniu z tymi typami nie ma czego porónywać... 70tys? Lepiej kupic sobie kaszkaja, zepchnac go z klifu i jeszcze zostanie piniedzy na jakieś zachcianki nad morzem. Honda CRV, Toyota RAV4, a koreańskie to w ogóle będą już dobrym standardzie.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

27 Kwi 2021, 07:49

ada6666 napisał(a):- jakie silniki są polecane (awaryjność i żeby to jakoś jeździło)

Myślę że najlepszy stosunek awaryjności do osiągów, mają klasyczne 2.0 wolnossące benzyniaki na wielopunktowym wtrysku.
CRV, RAV4, czy Outlander to bardzo niezawodne auta, a okolice 150 KM są już jak najbardziej wystarczające.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

27 Kwi 2021, 21:06

Ja bym dodał do zestawienia 2 litrową 200KM 4x4 benzynę od Subaru ale to trochę egzotyk na te nasze smutne czasy. Natomiast wrażenia z jazdy fenomenalne... Forresterem pojezdziłem. Środek ciężkości nisko, napęd 4x4 czuć "centralnie", bardzo cicho wewnątrz i dobra dynamika. Takiego SUVa bym kupił. Polecam obadać.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

28 Kwi 2021, 21:19

lasagne napisał(a):Nissan Kaszana raczej. Jak to sie dzieje ze to takie popularne jest?

Bo podwyższony, prosty konstrukcyjnie, silniki też proste, taki mini SUV, ogólnie nie tylko w Polsce jest on modny bo w zasadzie całej europie jest tego zatrzęsienie, u nas bardzo dobrze trzyma cenę. z 2011Roku potrafi kosztować nawet pod 40 000zł w benzynie :lol:
Ja już kupuję 10-go w tym roku i kolejka zawsze po to :lol:
andrewb25
Stały forumowicz