Jaki suv/terenowy NOWY do ok. 55-65 tys (+vat)

22 Sie 2008, 14:28

Witam

W okolicy jesieni/zimy chcę kupić samochód do 2 celów:
- dojeżdżania na różne budowy (najpierw szybko drogą, potem błoto i miękka ziemia)
- dalszych wyjazdów wycieczkowych (bagażnik min. ok. 300 L, 5 miejsc siedzących lub 4 wygodne)

Jakieś sugestie? Obecnie zastanawiam się nad:
    Kia Sportage
    Suzuki Grand Vitara
    Toyota Rav4
    Subaru Forrester

Pozdrawiam,
Br0da
br0da
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia

22 Sie 2008, 15:13

Wszystko zależy od tego błota, SUV z reguły jedyne co ma to prześwit, a to nie pomorze Ci w mocnym błocie. Z tego wszystkiego wybrał bym Subaru, bardzo niezawodne i zrywne silniki, do tego stały napęd na cztery koła. Nie wiem czy w tej cenie załapiesz się już na modele w dieslu. Nie myślałeś o Volvo XC70, może to nie SUV ale bardzo wygodny i do tego znacznie lepiej poradzi sobie w błocku.
kociub
Początkujący

22 Sie 2008, 15:21

Gdyby nie ten bagażnik poleciłbym tobie fiata pande poprostu jak zobaczyłem pod jakie górki to g...o potrafi przejechać to oniemiałem :P :shock: :shock: :shock:
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

22 Sie 2008, 16:02

kociub napisał(a):Nie myślałeś o Volvo XC70, może to nie SUV ale bardzo wygodny i do tego znacznie lepiej poradzi sobie w błocku.

Myślałem, ale to raczej znacznie wyższa półka cenowa... :(

Pozdrawiam,
Br0da
br0da
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia

22 Sie 2008, 17:03

SUV ma po pierwsze duży prześwit, a po drugie napęd na cztery koła. W warunkach lekko-polowych to w zupełności wystarczy. Ludzie pokonują bezdroża poldkami, a co dopiero mówić o SUVach. SUV nie nadaje się do rasowego terenu i tyle.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sie 2008, 18:22

Tak jak napisałem bo mają elektroniczny a nie mechaniczny napęd na 4 koła. Czemu starsza XC ta po 2000 roku to spokojnie w 50tyś się zmieścisz. Szczerze to ta najnowsza mi się nie podoba ma tył jak mitsubishi galant :P
kociub
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Koncepcyjny Nissan Resonance
    Śmiała wizja Nissana dotycząca przyszłości crossoverów staje się rzeczywistością za sprawą europejskiego debiutu innowacyjnego samochodu koncepcyjnego Resonance. Model Resonance, który został stworzony przez ...

29 Sie 2008, 11:56

Też uważam , że SUV zupełnie wystarczy, sam zresztą szukam auta tego typu do dosyc podobnych zastosowań. a automatyczne włączanie 4x4 to dla mnie wręcz atut , a nie wada. ja ostatnio interesuje się Kuga, ale jest droższa, choc podstawowy model za 92.000 z vat to jak na nowego SUV-a nieźle
konjo
Nowicjusz

29 Sie 2008, 16:20

to prawda SUv-y sa podwyzszone, oczywiscie nie mowmy tu o pajero czy landach, bo to raz inna klasa dwa inna cena, ale w terenie swietnie sie spisuja, ja ostatnio zakochalem sie w kudze forda, naprawde auto niczemu sobie, swieze auto bedzie sie bardzo wyroznialo wsrod szarego tlumu:)
edmundo
Nowicjusz