Jaki suv/terenowy NOWY do ok. 55-65 tys (+vat)

22 Sie 2008, 15:28

Witam

W okolicy jesieni/zimy chcę kupić samochód do 2 celów:
- dojeżdżania na różne budowy (najpierw szybko drogą, potem błoto i miękka ziemia)
- dalszych wyjazdów wycieczkowych (bagażnik min. ok. 300 L, 5 miejsc siedzących lub 4 wygodne)

Jakieś sugestie? Obecnie zastanawiam się nad:
    Kia Sportage
    Suzuki Grand Vitara
    Toyota Rav4
    Subaru Forrester

Pozdrawiam,
Br0da
br0da
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia

22 Sie 2008, 16:13

Wszystko zależy od tego błota, SUV z reguły jedyne co ma to prześwit, a to nie pomorze Ci w mocnym błocie. Z tego wszystkiego wybrał bym Subaru, bardzo niezawodne i zrywne silniki, do tego stały napęd na cztery koła. Nie wiem czy w tej cenie załapiesz się już na modele w dieslu. Nie myślałeś o Volvo XC70, może to nie SUV ale bardzo wygodny i do tego znacznie lepiej poradzi sobie w błocku.
kociub
Początkujący

22 Sie 2008, 16:21

Gdyby nie ten bagażnik poleciłbym tobie fiata pande poprostu jak zobaczyłem pod jakie górki to g...o potrafi przejechać to oniemiałem :P :shock: :shock: :shock:
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

22 Sie 2008, 17:02

kociub napisał(a):Nie myślałeś o Volvo XC70, może to nie SUV ale bardzo wygodny i do tego znacznie lepiej poradzi sobie w błocku.

Myślałem, ale to raczej znacznie wyższa półka cenowa... :(

Pozdrawiam,
Br0da
br0da
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia

22 Sie 2008, 18:03

SUV ma po pierwsze duży prześwit, a po drugie napęd na cztery koła. W warunkach lekko-polowych to w zupełności wystarczy. Ludzie pokonują bezdroża poldkami, a co dopiero mówić o SUVach. SUV nie nadaje się do rasowego terenu i tyle.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sie 2008, 19:22

Tak jak napisałem bo mają elektroniczny a nie mechaniczny napęd na 4 koła. Czemu starsza XC ta po 2000 roku to spokojnie w 50tyś się zmieścisz. Szczerze to ta najnowsza mi się nie podoba ma tył jak mitsubishi galant :P
kociub
Początkujący

29 Sie 2008, 12:56

Też uważam , że SUV zupełnie wystarczy, sam zresztą szukam auta tego typu do dosyc podobnych zastosowań. a automatyczne włączanie 4x4 to dla mnie wręcz atut , a nie wada. ja ostatnio interesuje się Kuga, ale jest droższa, choc podstawowy model za 92.000 z vat to jak na nowego SUV-a nieźle
konjo
Nowicjusz

29 Sie 2008, 17:20

to prawda SUv-y sa podwyzszone, oczywiscie nie mowmy tu o pajero czy landach, bo to raz inna klasa dwa inna cena, ale w terenie swietnie sie spisuja, ja ostatnio zakochalem sie w kudze forda, naprawde auto niczemu sobie, swieze auto bedzie sie bardzo wyroznialo wsrod szarego tlumu:)
edmundo
Nowicjusz